Bloedverdunners

Zoals de naam al doet vermoeden hebben bloedverdunners als voornaamste doel het verminderen van het stollen van het bloed. Juist om deze reden is het niet gek, dat bloedverdunners ook wel antistollingsmedicijnen worden genoemd. Die laatste term beschrijft beter wat het medicijn doet. Immers, het tegengaan van een stolling betekent niet dat het bloed ook daadwerkelijk dunner wordt. Op deze pagina lees je meer over bloedverdunners en hun werking. Wanneer worden bloedverdunners gebruikt? Kies je altijd voor een medicijn van de drogist of apotheek, of kun je ook een natuurlijke bloedverdunner gebruiken? Enzovoorts.

Inhoudsopgave

10 natuurlijke bloedverdunners

Bloedverdunners haal je niet altijd bij een drogist of apotheek. Verschillende natuurlijke voedingsmiddelen hebben hetzelfde effect. Ze worden om die reden ook wel natuurlijke bloedverdunners genoemd. Hieronder zetten we de verschillende opties voor je op een rijtje.

#1: Kurkuma

Je herkent kurkuma onder meer aan de gele kleur hiervan. Voorheen werd kurkuma onder meer in de Indiase gemeenschap gebruikt, wegens de geneeskrachtige werking hiervan. Niet alleen wordt van kurkuma gesteld dat dit het stollen van het bloed tegengaat. Ook draagt kurkuma mogelijk bij aan het voorkomen van kanker. Er wordt hier momenteel veel onderzoek naar gedaan.

#2: Cayennepeper

Zo geel als kurkuma is, zo rood of oranje is cayennepeper. Cayennepeper gaat het stollen van bloed op een hele natuurlijke wijze tegen. Daarbij zorgt cayennepeper voor het verlagen van de bloeddruk. Dit valt te verklaren door het feit dat cayennepeper de aderen in het lichaam tijdelijk verwijdt. Bloed stroomt hierdoor makkelijker rond, wat de druk verlaagt.

#3: Ananas

Iets heel anders dan kurkuma en cayennepeper is ananas. Dit fruit bevat het stofje bromelaïne, waarvan we weten dat dit het stollen van bloed tegengaat. Overigens heeft ananas nog meer positieve effecten op ons lichaam. Wist je dat hetzelfde stofje, bromelaïne, ook zwellingen helpt tegen te gaan?

#4: Water

Mensen hebben gemiddeld zo’n twee liter water per dag nodig om goed te functioneren. In de praktijk blijkt dat veel mensen te weinig drinken. Te weinig water in ons lichaam betekent dat het bloed stolt. Door meer te drinken zal dit worden tegengaan. Met recht een bloedverdunner dus!

#5: Knoflook

Verwerk regelmatig knoflook in je gerechten, wanneer je het stollen van het bloed tegen wilt gaan. Het product reinigt de aderen, waardoor bloed hier makkelijker doorheen stroomt. Knoflook staat bekend als een natuurlijke antibiotica. Naast het feit dat het stollen van bloed wordt tegengegaan, bestrijdt knoflook verschillende bacteriën die onze weerstand kunnen aantasten. 

#6: Dille

Eet je vanavond zalm? Niet alleen zalm is hartstikke gezond, ook een dressing met dille helpt je lichaam gezond en sterk te blijven. Dille wordt niet alleen gebruikt over zalm, maar bijvoorbeeld ook in de salade of in een soep. Het kruid gaat het stollen van bloed in je lichaam tegen.

#7: Oregano

Vergelijkbaar met het positieve effect van dille, is het effect van oregano. Ook oregano is een typisch voorbeeld van een natuurlijke bloedverdunner. Niet alleen een heel praktisch kruid, maar ook nog eens bijzonder smaakvol! Je kunt het bij veel gerechten gebruiken en op die manier stollingen van je bloed tegengaan.

#8: Gedroogd fruit

Fruit is lekker en gezond, maar wist je dat specifiek gedroogd fruit het stollen van bloed voorkomt? Het is een natuurlijke bloedverdunner, welke vooral goed werkt wanneer je kiest voor gedroogde druiven (rozijnen), cranberries of bijvoorbeeld gedroogde pruimen. Pas wel op, dat je niet te veel suikers binnenkrijgt. Dat heeft weer een negatief effect op onze bloeddruk.

#9: Kaneel

De top tien met natuurlijke bloedverdunners bevatte al verschillende kruiden. Daar voegen we kaneel nog aan toe. Ook kaneel gaat op geheel natuurlijke wijze het stollen van bloed in je aderen tegen. Combineer kaneel met appel, of strooi wat kaneel over je havermout. Niet alleen goed voor de doorstroming van het bloed in je lichaam, maar ook erg lekker.

#10: Gember

Tot slot mag gember niet in deze lijst met tien natuurlijke bloedverdunners ontbreken. Het voordeel van gember is dat je dit in je thee kunt stoppen. Zo sla je twee vliegen in één klap: je drinkt meer water en krijgt gember binnen. Ook kun je losse stukjes gember combineren met een salade. 

Voordelen van het gebruik van bloedverdunners

Het gebruik van bloedverdunners biedt verschillende voordelen. In de basis worden bloedverdunners gebruikt om de kans op een hersen- of hartinfarct te voorkomen. Deze aandoeningen zijn het gevolg van het stollen van het bloed in de aderen. Neem bijvoorbeeld een wondje aan je arm. De kans is groot dat er al snel een korstje op dit wondje zal ontstaan. Dat korstje is het gevolg van het feit, dat het lichaam wil voorkomen dat er nog meer bloed wegstroomt. Niet alleen aan de buitenzijde ontstaat er een korstje. Ook binnenin je lichaam vormt er zich een stolsel om het bloeden te stoppen.

Het kan voorkomen dat dit stolsel losschiet en door de aderen beweegt. Mocht zo’n stolsel elders in de aderen vast komen te zitten, dan leidt dit tot een hersen- of hartinfarct met alle risico’s van dien. Door (natuurlijke) bloedverdunners te gebruiken neemt het risico op een hersen- en hartinfarct af. Er zullen zich immers minder snel stolsels voordoen in de aderen.

Stolsels ontstaan niet alleen bij wondjes

Wanneer de stolsels alleen zouden ontstaan bij wondjes, zou je de bloedverdunners slechts tijdelijk hoeven te gebruiken. Helaas blijkt het tegendeel waar! Ook zogenaamde wervelingen in het bloed kunnen stolsels in de aderen veroorzaken en daarmee het risico op een hersen- en hartinfarct vergroten. Die wervelingen in het bloed ontstaan als gevolg van boezemfibrilleren of bijvoorbeeld nadat men een nieuwe hartklep heeft laten plaatsen. Let wel, het gaat hierbij logischerwijs om een kunstmatige klep.

Gebruik van antistollingsmedicijnen bij diverse aandoeningen

Naast boezemfibrilleren en het laten plaatsen van een nieuwe, kunstmatige hartklep zijn er meer aandoeningen waarbij het gebruik van bloedverdunners aangeraden wordt. Bij deze aandoeningen zijn de natuurlijke bloedverdunners die eerder op deze pagina genoemd werden niet krachtig genoeg. Er is een medicijn nodig, die de huisarts je voorschrijft. Het gaat dan bijvoorbeeld om een longembolie, om trombose en bijvoorbeeld in de periode na een hersen- of hartinfarct. Ook bij een TIA zal het gebruik van bloedverdunners worden aangeraden door de huisarts.

Beste merken bloedverdunners

Zoals eerder op deze pagina genoemd, zijn er naast de natuurlijke bloedverdunners ook medicijnen. Deze medicijnen zijn over het algemeen niet zonder recept van de huisarts verkrijgbaar. Een huisarts kan je adviseren over de bloedverdunners die voor jou het meest geschikt zijn. Bekende merken zijn onder meer Pradaxa, Xarelto en Isala. Alleen goedgekeurde medicijnen zullen door een huisarts worden voorgeschreven. Houd er rekening mee, dat deze producenten vaak verschillende soorten medicijnen aanbieden die het stollen van het bloed in de aderen helpen te voorkomen.

Tip: gebruik de bloedverdunners nooit op eigen initiatief, daar er risico’s aan het gebruik hiervan kunnen zitten. Laat je adviseren door je vaste huisarts en lees daarnaast voor gebruik de bijsluiter van de bloedverdunner door.

Bloedverdunners in combinatie met alcohol

Het gebruik van alcohol in een fase waarin je bloedverdunners gebruikt kan risico’s met zich meebrengen. Alcohol leidt ertoe dat er minder bloedplaatjes in het lichaam worden aangemaakt. Een lagere concentratie bloedplaatjes verstoort de verhouding van het bloed, wat een negatief effect heeft op je gezondheid. In de basis heeft alcohol een versterkend effect op de bloedverdunners. Als gevolg hiervan ontstaan er bijvoorbeeld geen korstjes meer als je een wondje hebt. Raadpleeg een huisarts, wanneer je af en toe een glas alcohol wilt kunnen drinken in combinatie met het gebruik van bloedverdunners.

Veelgestelde vragen over bloedverdunners

Niet altijd is duidelijk in welke situaties het gebruik van (natuurlijke) bloedverdunners verstandig is. Het maakt dat bezoekers van deze website regelmatig vragen stellen over het gebruik van deze middelen. Moet ik zelf bloedverdunners gebruiken? Welke natuurlijke bloedverdunners zijn er? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het vaakst voorkomen. Mocht je zelf nog een vraag hebben over bloedverdunners, dan vragen we je deze achter te laten in de reacties onderaan de pagina.

Bloedverdunners en alcohol, mag dat?

In de periode dat je bloedverdunners gebruikt zou je geen alcohol moeten drinken. De combinatie van alcohol en bloedverdunners verstoort de verhoudingen van het bloed. Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt.

Welke bloedverdunners zijn er?

Bloedverdunners zijn er zowel in de vorm van een medicijn, voorgeschreven door de huisarts, als ook in natuurlijke vorm. Voorbeelden van natuurlijke bloedverdunners zijn knoflook, cayennepeper, gember en bijvoorbeeld kurkuma.

Wat doen bloedverdunners?

De naam doet anders vermoeden, maar bloedverdunners verdunnen het bloed niet. Ze gaan het stollen van het bloed tegen, om op die manier een hart- en herseninfarct te kunnen voorkomen.

Wat zijn bloedverdunners?

Bloedverdunners worden ook wel antistollingsmedicijnen genoemd. Dit beschrijft goed wat de bloedverdunners doen; het is een stof die het stollen van het bloed tegengaat. Iets wat noodzakelijk is bij trombose of boezemfibrilleren.

Hoe lang werken bloedverdunners door?

Het is sterk afhankelijk van de bloedverdunner die je gebruikt, om te bepalen hoe lang deze door zal blijven werken. Een huisarts kan advies geven over de dosering bloedverdunners. Ze worden langdurig ingenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.