Dermovate zalf

Heb je regelmatig last van een jeukende huid? Vormen er zich schilfers op je armen en benen? In dergelijke situaties kan het gebruik van Dermovate zalf het overwegen waard zijn. Deze zalf is gebaseerd op het stofje clobetasol. Naast Dermovate zalf is ook Clarelux zalf, Clobex zalf en Eczoria zalf hier op gebaseerd. De verschillende zalfjes hebben nagenoeg hetzelfde effect. Op deze pagina lees je meer over het gebruik van Dermovate zalf, de mogelijke bijwerkingen hiervan en de voordelen die het je biedt. 

Inhoudsopgave

Wat is Dermovate zalf?

De werkzame stof in Dermovate zalf, het eerder genoemde clobetasol, gaat ontstekingen tegen. Daarbij helpt clobetasol schilfering en hevige jeuk op en aan de huid te voorkomen. Het is om deze reden dat Dermovate zalf regelmatig wordt voorgeschreven aan mensen die te maken hebben met eczeem. Eczeem zorgt vaak voor een rode, licht gezwollen en vooral hevig jeukende huid. Door deze plekken regelmatig, bijvoorbeeld tweemaal per dag, in te smeren met Dermovate zalf wordt het jeukende gevoel gestopt. Daarbij nemen de zwellingen vaak af. Het voordeel van Dermovate zalf is hier dat je minder snel aan de plekken met eczeem zal krabben. Het krabben aan deze plekken verspreidt eczeem over de huid en zorgt daarnaast voor kleine wondjes.

Clobetasol is een voorbeeld van een bijnierschorshormoon. Het wordt ook wel een corticosteroïd genoemd. De categorie met bijnierschorshormonen wordt onderverdeeld over verschillende subcategorieën, waarbij het verschil in de sterkte van de werkzame stof zit. Voor clobetasol geldt dat deze in de zwaarste subcategorie valt. De stof en daarmee Dermovate zalf wordt niet alleen gebruik bij het bestrijden en herstellen van eczeem en psoriasis. Er zijn meer huidziekten waarbij Dermovate zalf de uitkomst kan bieden.

Al binnen een paar uur effect

Dermovate zalf werkt vaak al binnen een paar uur. In die paar uur neemt de hevige jeuk af. Houd er rekening mee, dat het iets langer duurt voordat de schilfering en roodheid van de huid afnemen. Dit kan soms al snel een paar dagen in beslag nemen. Het is om deze reden raadzaam de zalf meerdere dagen achtereen te gebruiken. Lees voor het gebruik van Dermovate zalf altijd eerst de bijsluiter door. In de bijsluiter vind je meer informatie over de hoeveelheid zalf die je op de huid zou moeten smeren om de jeuk en roodheid tegen te gaan. Volwassenen zouden niet meer dan 50 gram per week moeten gebruiken van deze zalf. De kans op bijwerkingen is bij deze hoeveelheid zeer gering.

Let op: wanneer je Dermovate zalf te dun op de huid smeert, zal de jeuk onvoldoende afnemen. Het maakt dat je eerder aan plekken met eczeem of psoriasis krabt, waardoor het zich verspreidt in plaats van dat het afneemt.

Combineer Dermovate zalf met vaseline

Op een vette huid is de kans op schilfering en jeuk kleiner. Het is om deze reden verstandig om rond de plekken met eczeem en psoriasis en een vettere zalf te smeren dan Dermovate zalf. Denk bijvoorbeeld aan vaseline. De combinatie van Dermovate zalf en vaseline maakt dat de ontstoken plekken sneller zullen herstellen en dat een verspreiding hiervan voorkomen wordt. Als de huid hersteld is kun je stoppen met het gebruik van Dermovate zalf en de vaseline blijven smeren.

Verschillende producten met clobetasol

Clobetasol zit niet alleen in Dermovate zalf. Naast Dermovate zijn er, zoals eerder opgesomd, verschillende andere merken met zalfjes die deze stof bevatten. Daarnaast bestaat er ook een Dermovate crème en kun je kiezen voor een shampoo met clobetasol. Dat laatste is interessant voor mensen die last hebben van een jeukende hoofdhuid. Een vierde optie is het gebruik van schuim. Schuim breng je middels een spuitbus aan. 

Ervaringen met Dermovate zalf

Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, is Dermovate zalf slechts een van de opties die je hebt bij het bestrijden van schilfering en hevige jeuk aan de huid. Ervaringen met Dermovate zalf zijn over het algemeen zeer positief. Een gemiddelde volwassen kan relatief veel (maximaal 50 gram per week) van de zalf gebruiken, zonder last te krijgen van bijwerkingen. Een te dunne laag van de zalf zou onvoldoende werken. De jeuk en schilfering op de huid houden in dat geval aan. Logischerwijs verschilt het per persoon, hoe de huid op het gebruik van Dermovate zalf reageert. Het is om deze reden verstandig om altijd met een dunne laag te beginnen. Wanneer er geen bijwerkingen optreden, kun je die laag iets verdikken. De jeuk zal vervolgens al snel verminderen.

Advies van een huisarts over Dermovate zalf

Dermovate zalf is in de basis alleen verkrijgbaar met een recept van de huisarts. Dit heeft te maken met de bijwerkingen die Dermovate zalf kan hebben bij een langdurig gebruik hiervan. Later op de pagina wordt dieper ingegaan op deze bijwerkingen. Raadpleeg vooraf een huisarts, wanneer je Dermovate zalf wilt gaan gebruiken om jeuk en roodheid te verminderen. Een huisarts zal altijd eerst een diagnose van de jeuk en roodheid stellen, om te kunnen beoordelen of Dermovate crème hier de juiste oplossing voor is.

Mogelijke bijwerkingen van Dermovate zalf

Er zijn een aantal bijwerkingen bekend, die worden toegeschreven aan het gebruik van Dermovate zalf. Het gaat bijvoorbeeld om een brandend gevoel aan de huid. Dat gevoel kan onder meer optreden, wanneer de huid beschadigd is als je begint met het gebruik van Dermovate zalf. Beschadigingen aan de huid ontstaan door het krabben aan de plekken met eczeem en psoriasis. Een andere bijwerking die bij Dermovate zalf hoort is het ontstaan van kleine blaasjes op de huid. Die blaasjes kunnen gaan jeuken, waardoor Dermovate zalf juist een averechts effect krijgt. Deze blaasjes komen bij minder dan 1 op de 100 mensen voor die Dermovate zalf gebruiken.

De kans op deze bijwerkingen is het grootst, wanneer je last hebt van acne. Doordat Dermovate zalf relatief vet is, ademt de huid minder goed en kan een verergering van acne optreden. Let er in dit geval goed op, dat je de zalf alleen op de plekken met eczeem smeert.

Kleine wondjes en blauwe plekken

Dermovate zalf is geen vaseline. Waar je vaseline langere tijd achtereen kunt gebruiken, wordt dat afgeraden bij het gebruik van Dermovate zalf. Deze zalf kan de huid dunner maken, op plekken waar clobetasol gedurende meerdere weken achtereen wordt aangebracht. Dat geldt niet alleen voor Dermovate zalf, maar ook voor de verschillende andere zalfjes met clobetasol als werkzame stof. Een dunnere huid vergroot de kans op blauwe plekken en kleine wondjes als je jezelf bijvoorbeeld stoot.

Een huisarts kan je meer vertellen gedurende welke periode je Dermovate zalf achtereen mag blijven gebruiken.

Werking neemt af bij langdurig gebruik

Niet alleen bestaat er een risico op een verdunning van de huid en daarmee blauwe plekken en wondjes, als je Dermovate zalf langere tijd achtereen gebruikt. Ook kan de werking van clobetasol afnemen in dit geval. Het is om deze reden verstandig om clobetasol niet langer dan vier weken achtereen aan te brengen op de huid. In sommige gevallen zal een arts die periode verkorten tot twee of drie weken.

Aangeraden wordt om de hoeveelheid Dermovate zalf die je gebruikt langzaamaan af te bouwen, op het moment dat de jeuk en schilfering op de huid beginnen af te nemen. Je kunt de zalf eerst eenmaal per dag aanbrengen, vervolgens eenmaal per twee of drie dagen, enzovoorts. Zoals eerder genoemd werd, kun je Dermovate zalf combineren met vaseline. Op die manier zullen de roodheid en jeuk minder snel terugkeren, wat de noodzaak van opnieuw beginnen met Dermovate zalf voorkomt.

Veelgestelde vragen over Dermovate zalf

Vaak zitten mensen die het gebruik van Dermovate zalf overwegen met vragen over dit middel. Is het veilig om Dermovate crème te gebruiken? Heb ik een recept van de huisarts nodig om Dermovate zalf te kunnen kopen? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit middel. Heb je zelf nog een vraag over Dermovate zalf en het gebruik hiervan? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.

Dermovate zalf, waarvoor?

Bij verschillende huidaandoeningen wordt het gebruik van Dermovate zalf aangeraden. Je kunt hierbij denken aan eczeem en psoriasis. De huid is minder schilferig en zal minder jeuken, wanneer je Dermovate zalf gebruikt.

Wat is het verschil tussen Dermovate zalf en crème?

Er zit geen verschil tussen Dermovate zalf en Dermovate crème. Naast deze zalfjes en crèmes bestaat er ook een shampoo die de werkzame stof (clobetasol) uit Dermovate zalf bevat.

Wat is Dermovate zalf?

Dermovate zalf bevat de werkzame stof clobetasol, welke tot de bijnierschorshormonen behoort. Het is een relatief zware stof, die jeuk en zwellingen aan de huid vermindert. Ook het schilferen van de huid wordt tegengaan.

Voor wat dient Dermovate zalf?

Men gebruikt Dermovate zalf voornamelijk om de klachten die horen bij bijvoorbeeld psoriasis te verminderen. Denk aan een rode huid, een jeukende huid en kleine schilfers op de huid.

Hoe werkt Dermovate zalf?

Dermovate zalf werkt op basis van clobetasol. Je kunt het middel in een dunne laag op de huid smeren. Doe dit bijvoorbeeld in de avond, voordat je gaat slapen. Gebruik de zal niet langer dan drie of vier weken achtereen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.