Doelen behalen

Welke doelen heb jij jezelf in de afgelopen maanden gesteld? Iedereen heeft doelen, die men het liefst zo snel mogelijk haalt. Voor de een zijn doelen gericht op prestaties op de werkvloer, voor de ander op het verbeteren van de balans tussen werk en privé. Welke doelen je jezelf ook stelt, vaak is het niet gemakkelijk om deze doelen ook daadwerkelijk te halen. Soms zijn doelen te ambitieus, waardoor je al snel te maken krijgt met teleurstellingen. In andere gevallen gelden er bepaalde voorwaarden, alvorens een bepaald doel behaald kan worden. Mogelijk blijkt het lastig te zijn om aan die voorwaarden te kunnen voldoen. Daarbij vallen deze voorwaarden mogelijk buiten hetgeen je zelf kunt beïnvloeden.

Op deze pagina lees je meer over doelen behalen en het stellen van haalbare doelen. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van een SMART doel? SMART staat hierbij voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Het betekent dat een klein doel stelt, die je op een korte termijn en zonder extreme inspanning kunt behalen. Een combinatie van verschillende kleine doelen maakt dat je uiteindelijk een grotere ambitie waar zal maken. Bekijk de tien stappen die op deze pagina vermeld staan om jouw doelen te behalen.

Inhoudsopgave

Verschillende soorten doelen

Doelen behalen is een heel breed begrip. Bedenk je bijvoorbeeld allereerst dat er verschillende soorten doelen zijn. Veel mensen werken toe naar een ultiem levensdoel. Wanneer je jong bent is dit het worden van een profvoetballer. Naarmate je ouder wordt stel je het levensdoel steeds verder bij. Dit betekent niet dat je uiteindelijk zonder ambities zit. Op het moment dat je levensdoel in zicht komt, kun je besluiten deze verder uit te breiden.

Om dit levensdoel te kunnen bereiken, heb je verschillende doelen die eerst behaald moeten worden. Denk aan doelen gerelateerd aan je werk, doelen op sociaal gebied, doelen op sportief gebied, enzovoorts. Kleine stappen, in dit geval kleine doelen bereiken, helpen je om uiteindelijk te komen tot de realisatie van je ultieme levensdoel.

In 10 stappen je doelen behalen of bereiken

Zoals genoemd bestaat doelen bereiken uit verschillende stappen. Onderstaand vind je tien verschillende stappen uitgewerkt, welke je hierin de helpende hand bieden. Doorloop de stappen om ook jouw doelen helder te krijgen en deze vervolgens te bereiken. Het geeft je voldoening en draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Stap 1: word je bewust van jezelf

Een goede eerste stap in het stellen en bereiken van doelen is bewustwording. Wie ben je eigenlijk? Wat zijn je idealen? Welke vaardigheden en kwaliteiten heb je door de jaren heen opgebouwd? Enzovoorts. Mocht je het lastig vinden om te werken aan je zelfbewustzijn, dan vind je hier online verschillende trainingen en cursussen voor. Ze bieden je de helpende hand om op papier uit te werken wie je bent!

Stap 2: kijk naar wat jou nu gelukkig maakt

Nu je een goed beeld hebt van jezelf, is het zaak om te kijken naar hetgeen je gelukkig maakt. Word je gelukkig van goede prestaties op het werk? Vind je het prettig om te excelleren in je sport? Hetgeen je gelukkig maakt zegt vaak iets over de doelen en ambities die je hebt voor de toekomst.

Stap 3: kijk ook nog eens terug naar het verleden

Vind je het lastig om te bepalen wat je op dit moment tot een gelukkig mens maakt? Zit je wellicht in een dipje, wat voor jou de belangrijkste reden is om je doelen en ambities te herzien? In dergelijke situaties is het een goede stap om naar het verleden te kijken. Wat heeft je een jaar geleden gelukkig gemaakt? Wat waren ambities die je vroeger had, maar die je al snel hebt laten varen?

Stap 4: combineer het heden en verleden met elkaar

Stap 4 is het combineren van de informatie die je hebt opgedaan over het heden en het verleden. Combineer de verschillende factoren die je op dit moment en in het verleden gelukkig maken of hebben gemaakt. Kijk hierbij ook nog eens terug naar de ambities die je voorheen hebt laten varen. Wellicht is dit een goed moment om die ambities nog eens te herzien. Maak ze bijvoorbeeld kleiner, of deel ze op in verschillende doelen. Door deze doelen na elkaar te behalen, bereik je uiteindelijk alsnog deze grotere ambitie die je had!

Tip: het is makkelijker om je ambities en doelen richting te geven, door deze op papier te zetten. Door je gedachten uit te schrijven, heb je een goede basis waarvandaan je een volgende stap kunt zetten.

Stap 5: stel je levensdoel vast

De doelen en ambities die je in de vierde stap verzameld hebt, zullen voornamelijk gericht zijn op de periode waarin je werkt. Mogelijk wil je nog eens manager worden, zou je nog eens in een hoger elftal op de sportclub willen spelen, enzovoorts. Het leven loopt echter langer door dan tot aan je pensioen! Probeer daarom verder te kijken en je uiteindelijke levensdoel vast te stellen. Wanneer je ben jij tevreden? Welke doelen heb je buiten je werk om nog? Enzovoorts.

Stap 6: maak een plan met verschillende kleinere doelen

Net als bij de ambities die je voor de komende jaren hebt, is het ook voor het bereiken van je levensdoel belangrijk deze op te splitsen in verschillende kleinere doelen. Niet alleen omdat je levensdoel in een keer bereiken schier onmogelijk is. Ook omdat het behalen van kleinere doelen je voldoening geeft. Het voorkomt dat je al snel afhaakt of je ambities bij moet stellen om gemotiveerd te blijven.

Stap 7: bekijk of je doelen SMART zijn

Eerder op deze pagina werd al benoemd dat een doel als SMART gedefinieerd moet worden. In die zin, dat je per doel moet bekijken of deze uitvoerbaar is en of je dit binnen een relatief korte tijdspanne kunt doen. Wanneer blijkt dat een doel niet SMART is, dien je deze opnieuw uit te werken. Het liefst druk je een doel uit in een bepaalde waarde! Ter illustratie; je wilt per week 5 uur langer vrijhouden voor je gezin. Of denk aan een voorbeeld als; je wilt binnen een jaar 200 euro meer verdienen per maand.

Stap 8: aan de slag met het eerste doel

Nu je weet wie je bent en wat je levensdoel is, kun je aan de slag gaan met het behalen van je eerste doel. Dit zal niet altijd even makkelijk zijn! Houd er daarbij rekening mee, dat het geen falen is als je een doel niet binnen de gestelde tijdsperiode behaalt. Integendeel! Het kan een les zijn, dat je doelen nog niet voldoende SMART gedefinieerd waren.

Stap 9: evalueer en pas doelen aan

Reeds genoemde situatie is een goed moment om te evalueren. Je kunt dit maandelijks doen, maar bijvoorbeeld ook eens per half jaar of jaarlijks. Het is afhankelijk van de tijd die je jezelf geeft voor het behalen van een doel, wanneer de evaluatie plaatsvindt. Tijdens deze evaluatie loop je de eerder uitgewerkte doelen nog eens langs. Zijn ze nog steeds realistisch? Heeft je persoonlijke groei ertoe geleid dat je ze bij wilt stellen? Enzovoorts.

Stap 10: werk toe naar het bereiken van je levensdoel

Door op deze manier verder te gaan, zal het bereiken van je levensdoel uiteindelijk steeds dichterbij komen. Houd jezelf scherp en blijf jezelf en de doelen die je voor jezelf stelt kritisch evalueren. Het stimuleert je persoonlijke ontwikkeling en voorkomt dat je vastroest in bepaalde patronen. Iets wat je werk of sociale leven saai kan maken en er uiteindelijk toe zal leiden dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. 

Veelgestelde vragen over doelen behalen

Er worden regelmatig vragen gesteld over doelen bereiken. Het behalen van doelen is niet eenvoudig. Hoe maak je dit zo makkelijk mogelijk voor jezelf? Onderstaand vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden. Mocht je zelf een vraag hebben over dit onderwerp, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Hoe kun je doelen behalen?

Doelen behalen begint bij zelfbewustzijn. Wie ben je eigenlijk en wat wil je bereiken? Op basis van je levensdoel werk je een pad uit met kleinere doelen. Door deze doelen te bereiken komt je levensdoel uiteindelijk in zicht.

Wat moet je doen om doelen te behalen?

Doelen bereiken bestaat uit verschillende fases. Op deze pagina vind je een stappenplan van tien stappen, wat je helpt om je levensdoel te bereiken en jezelf gedurende dit proces beter te leren kennen.

Waarom halen sommige mensen altijd hun doelen?

Sommige mensen halen hun doelen altijd, omdat zij zich heel bewust zijn van hun vaardigheden. Daarbij stellen ze zichzelf doelen die haalbaar zijn binnen een relatief korte periode.

Waar kan ik leren hoe ik doelen kan behalen?

Op deze pagina vind je een heel handig stappenplan. Het stappenplan leert je om in tien stappen doelen te bereiken die jou gemotiveerd houden. Werk in kleine stappen toe naar het bereiken van je levensdoel.

Wie kan mij helpen met het behalen van doelen?

Er zijn online verschillende cursussen te vinden, waar men hulp aanbiedt bij het bereiken van doelen. Kijk ook eens naar het stappenplan wat je op deze pagina vindt. Het helpt je op weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.