Doorzettingsvermogen

Het hebben van voldoende doorzettingsvermogen biedt je verschillende voordelen in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je vasthoudt aan een uit te voeren taak en deze pas loslaat op het moment dat je deze afgerond hebt. Niet alleen een werkgever ziet doorzettingsvermogen als een fijne eigenschap. Ook de mensen om je heen hebben er baat bij! Evenals dat doorzettingsvermogen van pas komt als je thuis een klus uitvoert. Je geeft niet op en gaat door, totdat deze taak is afgerond.

Wat verstaan we onder doorzettingsvermogen? Op welke manieren kun je het verbeteren? Zijn er specifieke tips die je hierbij op weg kunnen helpen? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op dergelijke vragen. Het helpt je om nog meer uit jezelf te halen bij het uitvoeren van taken en op die manier een echte doorzetter te worden. Voor jezelf, of voor anderen.

Inhoudsopgave

Wat is doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen is een term die gedefinieerd wordt als de kracht om vast te houden aan een bepaald idee of een actie. Je geeft niet op, maar houdt vast aan de noodzaak van het afronden van een bepaalde taak. Het niet uitvoeren van de taak als blijkt dat dit niet mogelijk is, hoeft niet direct te betekenen dat je geen doorzettingsvermogen hebt. Soms is het domweg niet mogelijk om taken uit te voeren. De kracht om door te zetten met een idee of actie maakt, dat men doorzettingsvermogen ook wel omschrijft als vastberadenheid of volhardendheid. Je blijft bij een vooraf gedefinieerd punt en wijkt hier niet meer van af.

Toepassingen van doorzettingsvermogen

Iemand die geen doorzettingsvermogen heeft, zal afhaken als een bepaalde taak niet lukt. Het is afhankelijk van de mate van doorzettingsvermogen wanneer iemand stopt. Dit kan bijvoorbeeld al bij de eerste tegenslag zijn, maar ook nadat iemand een taak meerdere keren geprobeerd heeft. Iemand met voldoende doorzettingsvermogen probeert een taak niet alleen meermaals op dezelfde wijze uit te voeren. Ook kijkt deze naar alternatieven om de uitvoering van een taak makkelijker te maken.

Naast de toepassing van doorzettingsvermogen bij het uitvoeren van taken, kun je het ook herkennen in de wijze waarop iemand achter een standpunt staat. Iemand kan een bepaald standpunt uitspreken en deze na de reactie van anderen herhalen, maar dan in andere woorden. Kritiek of tegenstand zijn voor iemand met doorzettingvermogen geen reden om het standpunt bij te stellen.

Personen die geen doorzettingsvermogen hebben, zullen in bovenstaande situatie geneigd zijn om mee te gaan in de kritiek van anderen. Zij stellen hun standpunt bij, om nieuwe kritiek op die manier te voorkomen. Het ontbreken hiervan kan gepaard gaan met een gebrek aan zelfvertrouwen. Iemand die bij zijn of haar standpunt blijft, zal immers het vertrouwen hebben het bij het rechte eind te hebben. Met name voor ondernemers is doorzettingsvermogen een van de core competenties om te slagen.

Je doorzettingsvermogen trainen

Wanneer je merkt dat je geen doorzetter bent in specifieke situaties, kun je dit trainen. Probeer bijvoorbeeld eens een discussie met iemand aan te gaan, waarvan je weet dat hij of zij anders tegen een bepaald onderwerp aankijkt. Stel jezelf vervolgens het doel om bij je standpunt te blijven. Niet alleen probeer je het standpunt vast te houden, ook zoek je naar mogelijkheden om het standpunt in verschillende uitvoeringen over te brengen. Je geeft niet op, wanneer iemand je standpunt bekritiseert maar je blijft doorzetten.

Pas op dat je niet doorslaat in het herhalen van een standpunt. Je wilt voorkomen dat mensen je irritant beginnen te vinden. Herhaal een standpunt daarom maximaal twee of drie keer in andere bewoordingen, dan je initieel deed. Lukt het nog niet om iemand te overtuigen? Haak in dat geval af en leg je neer bij het feit, dat iemand anders over een bepaald punt denkt. Afhaken betekent in dit geval niet dat je geen doorzettingsvermogen hebt. Je hangt je initiële standpunt immers nog steeds aan, maar bent slechts gestopt dit over te brengen op de ander.

Online vind je verschillende cursussen, waarin wordt ingegaan op de manier om meer doorzettingsvermogen te krijgen. Het volgen van zo’n cursus maakt dat je nog meer uit jezelf kunt halen. Anderen zullen het waarderen! Daarbij heb je er zelf ook veel aan.

10 tips om meer doorzettingsvermogen te krijgen

Naast de mogelijkheid om je doorzettingsvermogen te trainen door af en toe een discussie aan te gaan met anderen of een online cursus te volgen, zijn er nog veel meer mogelijkheden om meer een doorzetter te worden. Onderstaand vind je tien handige tips, die hierbij goed van pas komen. Accepteer dat iedereen een doorzetter is, het is een keuze! Zelfs wanneer je van jezelf weet dat je op dit moment nog redelijk makkelijk opgeeft als er iets tegenzit, is het mogelijk om straks de kracht te hebben vol te houden bij het uitvoeren van een taak.

Tip 1: je hoeft het antwoord niet altijd te weten

Doorzettingsvermogen betekent niet, dat je het antwoord op iedere vraag moet hebben. Het maakt je krachtig, wanneer je toe kunt geven dat je het antwoord op een vraag of opgave niet weet. Geef dit aan en vraag om hulp, zodat een taak alsnog kan worden afgerond.

Tip 2: stel doelen en haal ze vervolgens

Een andere manier om doorzettingsvermogen te krijgen is het stellen van doelen. Zorg dat de doelen haalbaar zijn. Het halen van doelen geeft je vertrouwen voor het uitvoeren van een volgende taak.

Tip 3: leg de focus op zaken die jij wilt halen

Het is verleidelijk om te kijken naar handelingen die anderen goed kunnen. Soms zakt de moed je al op voorhand in de schoenen. Slimmer is het om deze reden, om te kijken naar de zaken die jij goed wilt kunnen.

Tip 4: zoek tijdig naar hulp

Zoals eerder genoemd, betekent doorzettingsvermogen hebben niet dat je alles kunt. Doorzettingsvermogen betekent namelijk ook, dat je bereid bent om de hulp van anderen in te roepen en te accepteren voor het uitvoeren van een taak.

Tip 5: ga op zoek naar nieuwe uitdagingen

Blijf niet hangen in de zaken die je al kunt. Zoek naar nieuwe uitdagingen en ga op zoek naar mogelijkheden om ook deze nieuwe uitdagingen succesvol af te ronden. Het zorgt voor meer doorzettingsvermogen.

Tip 6: verzin niet langer excuses om iets niet te hoeven doen

Mensen die geen doorzettingsvermogen hebben, gaan vaak direct op zoek naar excuses om iets niet te hoeven doen. Stop met het bedenken van deze excuses, maar ga de uitdaging aan en schakel waar nodig hulp in.

Tip 7: evalueer na het uitvoeren van een actie

Nadat je een taak hebt uitgevoerd, succesvol of niet succesvol, is het belangrijk deze te evalueren. Wat ging er goed? Wat zou je een volgende keer anders doen? Enzovoorts. Het evalueren van acties maakt dat een taak volgende keer soepeler verloopt.

Tip 8: stel zaken niet uit, pak ze aan

Vergelijkbaar met het bedenken van excuses om een taak niet uit te hoeven voeren, worden taken vaak uitgesteld. In wezen is dit niets meer dan het bedenken van excuses om een taak niet uit te hoeven voeren. Slimmer is het om de taak aan te pakken en te kijken hoe ver je kunt komen.

Tip 9: maak keuzes in de dingen die je doet

Je kunt niet alles op hetzelfde moment. Houd de regie in handen en maak keuzes bij het uitvoeren van taken. Welke taak voer je op welk moment uit? Kijk hierbij naar de noodzaak van het uitvoeren van taken en prioriteer ze.

Tip 10: neem voldoende rust tussen taken door

Doorzettingsvermogen is lastig te benutten, wanneer je vermoeid bent. Zorg er daarom voor dat je uitgerust aan een nieuwe taak begint. Wacht nog even met de taak, als je merkt dat je erg moe bent. Na wat rust zal het uitvoeren van de taak aanzienlijk makkelijker gaan.

Veelgestelde vragen over doorzettingsvermogen

Heb je nog een vraag over doorzettingsvermogen? Wil je weten hoe je meer doorzettingsvermogen krijgt? We hebben het antwoord op de vragen die ons het meest gesteld worden over dit thema alvast voor je op een rijtje gezet. Mocht het antwoord op je eigen vraag nog niet tussen deze antwoorden staan, dan kun je de vraag achterlaten in de reacties onderaan deze pagina. We komen er zo snel mogelijk op terug!

Wat is doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen wordt gedefinieerd als de kracht om vast te houden aan een bepaald standpunt of een actie. Je geeft niet op, maar gaat door totdat een bepaalde taak is afgerond.

Hoe krijg je doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen trainen is een van de mogelijkheden die je hebt om meer doorzettingsvermogen te krijgen. Op deze pagina vind je tien handige tips die je hierbij helpen.

Waarom heb ik geen doorzettingsvermogen?

Wanneer je geen doorzettingsvermogen hebt, is dit een keuze. Doorzettingsvermogen is namelijk te trainen! Het maakt dat ook jij doorzettingsvermogen kunt krijgen, om bepaalde taken uit te voeren.

Waar is doorzettingsvermogen goed voor?

Doorzettingsvermogen geeft je meer zelfvertrouwen en maakt je geliefd. Mensen om je heen en bijvoorbeeld je werkgever weten dat je doorgaat, totdat een actie gelukt is. Je geeft niet snel op.

Wanneer heb je doorzettingsvermogen?

Je hebt doorzettingsvermogen als het je lukt om net zo lang door te gaan, tot een bepaalde actie is uitgevoerd. Tevens staat doorzettingsvermogen voor de kracht om vast te houden aan een standpunt.

Een wetenschappelijke studie over doorzettingsvermogen vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.