Dormicum

Dormicum is een medicijn dat valt onder slaapmedicatie. De belangrijkste werkzame stof in dit medicijn is midazolam. Deze stof heeft een rustgevende werking en zorgt er daarbij voor, dat spieren ontspannen. Gevoelens van angst worden verminderd en de overdracht van prikkels binnen de hersenen wordt vertraagd. Op deze manier zal een gebruiker zich al snel prettiger voelen. Er kunnen bijwerkingen aan de werkzame stof midazolam zitten. Op deze pagina lees je meer over dormicum, de werking hiervan en de situaties waarin het gebruik van dit medicijn het overwegen waard kan zijn.

Je kunt hier dormicum bestellen zonder recept van de huisarts. Bij hevige slaapproblemen is het verstandig om voor het gebruik van dit medicijn of andere medicijnen met midazolam advies in te winnen bij de huisarts. Deze kan je meer vertellen over een medicijn dat jouw klachten helpt te verminderen.

Inhoudsopgave

Wat is dormicum?

Zoals reeds beschreven is dormicum een medicijn, dat midazolam bevat. Het medicijn kan zowel door volwassenen, als door kinderen gebruikt worden. Een huisarts schrijft dormicum onder meer voor, wanneer kinderen een heel onrustig gevoel ervaren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een aanstaande medische ingreep, voorafgaand aan een medisch onderzoek, enzovoorts. Daarbij wordt midazolam voorgeschreven bij kinderen, als er sprake is van epilepsie en koortsstuipen.

Volwassenen krijgen dormicum voorgeschreven als er sprake is van hevige slapeloosheid of een onrustig gevoel. Ook bij het afkicken van een alcoholverslaving kan het gebruik hiervan aangeraden worden door de huisarts. Het middel helpt goed tegen alcoholontwenning. 

Wanneer gebruik je dormicum?

Het gebruik van dit medicijn is vooral populair bij mensen die te maken hebben met slapeloosheid of een onrustig gevoel. Vaak hangen beide problemen met elkaar samen, daar een onrustig gevoel het lastig maakt om in slaap te komen. Een slaapprobleem leidt ertoe dat je overdag minder goed presteert. Iets wat het gevoel van stress kan versterken. Opdrachten zijn niet op tijd klaar, opdrachtgevers zijn ontevreden, enzovoorts. Naast een onrustig gevoel kan ook lichamelijke pijn slapeloosheid veroorzaken. Denk aan de pijn die je ervaart nadat je een hevige blessure opgelopen hebt, dat je een operatie hebt moeten ondergaan, enzovoorts.

Vaak wordt dormicum niet direct voorgeschreven als oplossing voor een slaapprobleem. Verstandiger is het om eerst samen met een huisarts of psycholoog te zoeken naar de onderliggende oorzaak hiervan. Mogelijk zijn er manieren waarop je het gevoel van stress kunt verminderen. Tevens kan een pijnstiller helpen om lichamelijke klachten te verminderen, waardoor je sneller in slaap zal vallen.

Dormicum tegen ontwenningsverschijnselen bij alcoholverslaving

Wanneer je van een alcoholverslaving probeert af te kicken, gaat dit in veel gevallen gepaard met ontwenningsverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan een misselijk gevoel, hevige hoofdpijn, een versnelde hartslag, trillen, enzovoorts. Om deze ontwenningsverschijnselen te verminderen, kan een huisarts het gebruik van dormicum voorschrijven. Dormicum heeft een positieve invloed op het beperken van deze ontwenningsverschijnselen.

Zijn er mogelijke bijwerkingen?

Let erop dat het gebruik van dormicum niet zonder risico is. De werkzame stof, midazolam, kent verschillende mogelijke bijwerkingen. Zo kan het gebruik van dormicum ertoe leiden dat je last krijgt van slappe spieren. Tijdens het slapen hoeft dit geen probleem te zijn, daar het ontspannend werkt. Overdag zijn slappe spieren vervelender! In het bijzonder wanneer je werk verricht waarbij je de spierkracht nodig hebt. Denk aan banen in de bouwsector.

Ook bij een functie binnen een zakelijk- of financieel dienstverlener is het onverstandig om dormicon overdag te gebruiken. Het middel kan leiden tot geheugenproblemen, wat bijzonder vervelend is als je overdag veelal in overleg bent met collega’s.

Zwangerschap in combinatie met dormicum

Op het moment dat je dormicum wilt gaan gebruiken tijdens een zwangerschap of net na de geboorte van je kind, is het belangrijk om je te laten adviseren door een huisarts. Het gebruik van dornicum kan het geven van borstvoeding bemoeilijken. Ook wanneer je zwanger wilt worden op korte termijn, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.

Autorijden bij het gebruik van dormicum

Houd er rekening mee, dat je bij het gebruik van 15 mg midazolam tot acht uur na het innemen hiervan niet mag rijden. Gebruik je midazolam op het werk, dan mag je zodoende niet met de auto terug naar huis. Mocht je meer dan 15 mg van dit medicijn gebruiken, dan mag je zelfs 24 uur geen gebruik maken van de auto.

Grapefruit versterkt de bijwerkingen van dormicum

Tijdens de periode waarin je dormicum gebruikt, is het verstandig om grapefruits te eten of het sap hiervan te drinken. Grapefruits kunnen de bijwerkingen van midazolam versterken, of de kans vergroten dat je last krijgt van deze bijwerkingen. In z’n algemeenheid geldt dat het verstandig is om midazolam en dormicom niet vaker dan eens per drie dagen in een kleine portie te gebruiken.

Veelgestelde vragen over dormicum

Het gebruik van dormicum kan vragen oproepen. Hieronder hebben we de antwoorden uitgewerkt op vragen die het meest gesteld worden over dit medicijn. Zoals eerder op de pagina werd aangeraden, is het verstandig om een huisarts te raadplegen wanneer je niet eerder dit medicijn gebruikt hebt.

Wat is dormicum?

Dormicum is een medicijn, waarvan midazolam de belangrijkste werkzame stof is. Het middel wordt veel gebruikt door mensen die te kampen hebben met een onrustig gevoel of slaapproblemen.

Hoe lang werkt dormicum?

Dormicum kan een lange werking hebben. Bij een gebruik van maximaal 15 mg mag je bijvoorbeeld 8 uur geen auto besturen. Gebruik je meer dan 15 mg, dan mag dit gedurende 24 uur niet.

Wanneer dormicum?

Dormicum gebruik je voornamelijk bij slaapproblemen of een onrustig gevoel. Ook wordt het gebruikt tegen de ontwenningsverschijnselen die een alcoholverslaving met zich mee kan brengen.

Wat doet dormicum?

Dormicum zorgt dat het lichaam ontspant, door spieren tijdelijk te verslappen en de processen in je hersenen te vertragen. Het geeft je een suf gevoel, wat piekeren en slapeloosheid tegengaat.

Is dormicum verslavend?

Net als andere slaapmiddelen kan dormicum een verslavende werking hebben. Aangeraden wordt om het middel niet vaker dan eens per drie dagen te gebruiken. Raadpleeg daarbij een huisarts voor advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *