Kussen

Regelmatig wordt het belang van een goed kussen onderschat. Als een kussen comfortabel ligt, is dat toch voldoende? Het tegendeel blijkt waar te zijn! Een belangrijke eerste stap bij de aankoop van een nieuw kussen is het vergelijken van verschillende modellen. Onderscheid wordt gemaakt tussen kussens voor een buikslaper, modellen voor een rugslaper en kussens voor een zijslaper. Heb je geen idee op welke manier jij slaapt? Vraag je partner eens er een avondje op te letten! Naast de verschillen in het type kussen, zit er ook een verschil in de dikte van het kussen. Geef je de voorkeur aan een dik hoofdkussen, of mag het kussen best wat dunner zijn?

In dit artikel lees je meer over de verschillende factoren waarmee je rekening dient te houden bij de aankoop van een kussen. Het helpt je goed en comfortabel te slapen, zonder ’s ochtends last te hebben van je nek of rug.

Inhoudsopgave

Kussen voor buikslaper

Iemand die voornamelijk op zijn of haar buik slaapt doet er verstandig aan deze slaaphouding aan te passen. Fysiotherapeuten raden af om op je buik te slapen, het is de minste goede slaaphouding. Verklaring hiervoor is het feit, dat er veel druk op de nek en rug komt te staan als het kussen bijvoorbeeld te dik is. Slaap je met je hoofd opzij, dan komen ook de nekwervels onder druk te staan. De kans op nekklachten of klachten in de onderrug is groot.

Een buikslaper heeft eigenlijk helemaal geen kussen nodig. Gebruik je toch een kussen, kies dan voor een kussen die zo dun mogelijk is. Zo voorkom je een ongewenste houding tijdens het slapen en daarmee rug- en nekklachten bij het opstaan.

Kussen voor rugslaper

Wanneer je voornamelijk op je rug slaapt, is een laag kussen aan te raden. Door voor een laag kussen te kiezen, komt je hoofd niet te veel omhoog tijdens het slapen. Op deze manier worden klachten aan de nek en wervelkolom voorkomen. Dergelijke klachten spelen vaak op, als het kussen te hoog is of onvoldoende stevigheid biedt. Overigens hoef je als rugslaper niet direct te kiezen voor een heel stevig kussen. Een kussen met een gemiddelde stevigheid volstaat.

Kussen voor zijslaper

Waar de stevigheid bij een buik- en rugslaper beperkt mag zijn, geldt dat niet voor de kussens van een zijslaper. Een kussen voor een zijslaper moet redelijk dik en daarbij stevig zijn. Reden hiervoor is het feit, dat de afstand tussen de schouder en de hals van een slaper overbrugt moet worden door het kussen. Is deze afstand beperkt? In dat geval mag het kussen iets minder dik zijn.

Relatie matras en kussen

Voor zijslapers, maar ook voor rug- en buikslapers, geldt dat er een relatie bestaat tussen de dikte en stevigheid van het matras en het kussen. Wanneer men voor een wat soepeler en dunner matras kiest, hoeft ook het kussen minder stevig te zijn. Andersom is het raadzaam om voor een dik en stevig kussen te kiezen, bij een steviger matras. Mocht het matras na verloop van tijd slijten en aan stevigheid verliezen, dan kan dit een reden zijn om voor een ander type kussen te kiezen dan je voorheen deed.

Andere factoren om rekening mee te houden

Eerder las je al dat er meer factoren zijn om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan de vulling van de kussens. Kies je voor een vulling van dons en veren, van polyester vezels of bijvoorbeeld van schuim? Bezoek eens een beddenzaak in de buurt, om de verschillende materialen uit te proberen. Schuim is vaak relatief stevig, terwijl dons en veren zich eenvoudig naar de vorm van je hoofd vormen.

Vervangen van een kussen

Zeker voor mensen die last hebben van allergieën is het aan te raden om een wasbaar kussen te nemen. Door het kussen regelmatig te wassen, heb je minder snel last van zo’n allergie. Ook houdt het wassen de kussens fris. Zeker in de zomer trekt er veel zweet in het kussen, wat het kussen de ideale broedplek voor bacteriën maakt. De meeste kussens die je kunt wassen, dienen op 60 graden Celsius gewassen te worden.

Mocht je voor een kussen kiezen die je niet kunt wassen, dan is het raadzaam deze zeker eens per drie of vier jaar te vervangen. Onder meer kussens van dons en veren mogen vaak niet in de wasmachine.

Veelgestelde vragen over kussen

Regelmatig stellen bezoekers ons vragen over het kopen van een goed kussen. Waarop moet ik letten bij de aankoop van een kussen? Hoe helpt een kussen mij nekklachten te voorkomen? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Welk kussen past bij mij?

Kussens zijn er in verschillende soorten en modellen. De belangrijkste factor is de wijze waarop je slaapt; op je rug, op je zij of op je buik. Op basis hiervan kies je een kussen die bij jou past.

Hoe lang gaat een kussen mee?

Een wasbaar kussen gaat vaak al snel vijf tot zes jaar mee. Mocht je een kussen gebruiken die niet gewassen kan worden, dan wordt aangeraden deze na drie of vier jaar te vervangen. Een kussen kan een broeinest voor bacteriën gaan vormen.

Welk kussen bij nekklachten?

Wanneer je last hebt van nekklachten duidt dit erop, dat het kussen niet dik genoeg is. Het kussen biedt in dit geval onvoldoende ondersteuning, waardoor je nek in de verkeerde houding ligt en daardoor pijn zal doen.

Wat is een goed kussen voor zijslapers?

Een zijslaper heeft baat bij een kussen die redelijk dik en stevig is. Voor zijslapers is het belangrijk dat het kussen de afstand tussen de schouder en hals overbrugt. Op deze manier kunnen klachten aan de nek voorkomen worden.

Wat is een goed kussen voor rugslapers?

Rugslapers hebben baat bij een soepele overgang van de wervelkolom naar het hoofd. Kies om deze reden voor een relatief laag kussen met een gemiddelde stevigheid. Het gaat klachten aan de nek en wervelkolom tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.