Libido

Van oorsprong komt het woord “libido” uit het Latijn. Het betekent iets als wens, lust of verlangen. Hetgeen past bij de context waarin dit woord vaak gebruikt wordt: het verlangen naar je partner, het hebben van seks en de lust waaruit dit voortkomt, enzovoorts. Onder libido verstaan we het verlangen naar lichamelijk genot. Opvallend is dat het libido van een persoon X veel hoger kan zijn dan dat van een persoon Y. Evenals dat er een verschil kan zitten tussen het libido van een man en dat van een vrouw.

Op deze pagina gaan we dieper in op hetgeen men verstaat onder libido. Wat is het en hoe werkt dit? Wat zijn de fabels die rondgaan over het libido van mensen? Kunnen er oorzaken worden aangewezen voor een laag libido? Zijn er middelen om je libido te verhogen?

Inhoudsopgave

Wat betekent libido?

Zoals reeds beschreven werd, betekent libido in de volksmond het verlangen naar lichamelijk genot. Vaak uit zich dit in het hebben van seks met je partner. Verschillende factoren bepalen hoe hoog je libido is. Zo zal je libido in het begin van een relatie doorgaans hoger zijn dan in een later stadium. Dit betekent echter niet, dat je op een later moment geen hoog libido meer hebt. De keren dat je te maken hebt met een hoog libido zal echter minder groot zijn.

Naast de duur van een relatie kan ook nachtrust meespelen. Wanneer je al enige tijd minder goed slaapt, kan dit een grote impact hebben op je libido. Je hebt veel minder verlangen naar geslachtsgemeenschap met je partner.

Seksuele appetentie en libido

Seksuele appetentie, een woord dat net als libido is afgeleid van een woord uit het Latijn, hangt vaak sterk samen met libido. Onder seksuele appetentie verstaan we namelijk de bereidheid om je lichaam op seksuele prikkels te laten reageren. Des te gevoeliger je voor deze prikkels bent, des te hoger zal je libido ook zijn.

Vaak wordt gedacht dat het hebben van geslachtsgemeenschap op zeer regelmatige basis een negatief effect heeft op deze seksuele appetentie. Zo zouden stellen die dagelijks seks hebben steeds minder reageren op de seksuele prikkels van de ander. In de praktijk blijkt hier echter niets van waar te zijn. Het is zelfs zo, dat de prikkelbaarheid van een persoon toe kan nemen als men vaker geslachtsgemeenschap heeft.

Libidostoornis bij voortdurend laag libido

Men kan te maken krijgen met een laag libido. We spreken van een laag libido als een persoon helemaal niet prikkelbaar is voor de seksuele prikkels van een partner. Zo’n verminderd libido kan zich op verschillende manieren uiten. Bij een vrouw is een verlaagd libido bijvoorbeeld te herkennen aan het feit, dat de vrouw niet of nauwelijks vochtig wordt tijdens het voorspel. Een man kan te maken krijgen met het uitblijven van een erectie tijdens het hebben van seks. Er zijn verschillende manieren om het libido te verhogen van zowel de man als een vrouw. Erectiepillen zijn hier een goed voorbeeld van.

Deze erectiepillen zijn zowel via de apotheek als online verkrijgbaar. Online worden de erectiepillen vaak aangeboden op basis van natuurlijke ingrediënten, die je bloedsomloop versnellen. Hierdoor ben je sneller geprikkeld en neemt je libido toe.

Fabels over libido

Regelmatig doen de wildste verhalen over een hoog of juist laag libido de ronde. Welke van deze fabels zijn waar en wat kan direct als onzin worden gezien? Onderstaand hebben we de belangrijkste fabels over libido voor je op een rijtje gezet.

#1: zwangere vrouwen hebben een hoog libido

Vaak wordt gedacht dat zwangere vrouwen een relatief hoog libido hebben. In de praktijk blijkt deze uitspraak slechts gedeeltelijk correct te zijn. Een aanzienlijk deel van de zwangere vrouwen heeft tijdens een zwangerschap helemaal geen zin in seks. Dit hangt samen met de lichamelijke ongemakken die een zwangerschap met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid! Iets wat de zin in seksuele handelingen sterk vermindert.

Tegelijkertijd moet hierbij worden opgemerkt dat de hormoonspiegel van een vrouw sterk verandert tijdens de zwangerschap. De productie van deze hormonen maakt dat het libido van een vrouw verhoogd kan worden.

#2: sommige voedingsmiddelen verhogen je libido

Er zijn verschillende stimulerende middelen verkrijgbaar voor een hoger libido. Vaak wordt gesteld dat ook sommige voedingsmiddelen een positieve invloed hebben. Dit is echter niet juist! Onder meer van chocolade wordt gezegd dat het positief werkt. Er is tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs van de positieve invloed van chocolade op het libido van een man of vrouw. Het kan op termijn zelfs tegen je gaan werken! Door de chocolade kom je mogelijk aan, wat je onzeker maakt.

Hoewel voedingsmiddelen in de basis geen invloed zullen hebben op je libido, is het belangrijk om gezond te eten. Door gezond en gevarieerd te eten voel je jezelf fit, slaap je beter en heb je meer energie. Componenten die invloed hebben op je libido!

#3: na het drinken van alcohol heb je meer zin in seks

Enigszins vergelijkbaar met de fabel over het eten van chocolade om een hoger libido te krijgen, heeft ook het drinken van alcohol weinig tot geen effect op je libido. Vaak wordt gezegd dat je naar een glaasje extra de zin in lichamelijk contact sterk toeneemt. Hoewel alcohol ertoe kan leiden dat je ontspannen bent en daardoor minder last hebt van stress, werkt het in de meeste gevallen negatief op je libido.

Door de alcohol wordt de bloedtoevoer vertraagd, waardoor je seksuele prikkels minder voelt. Het maakt dat je minder plezier beleeft aan de geslachtsgemeenschap en daardoor zelfs een lager libido kan krijgen.

#4: kinderen verslechteren je libido

Waar een zwangerschap een positieve invloed kan hebben op je libido, stort je libido in wanneer de kinderen er eenmaal zijn. Althans, dat is wat men zegt! In de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn. Hoewel je minder vaak seks zal hebben met je partner, verslechtert je libido niet. De kinderen zorgen er wel voor dat je op zoek moet gaan naar een nieuw ritme. Dit is belangrijk, om te voorkomen dat bijvoorbeeld vermoeidheid je libido op een later moment alsnog kan verslechteren.

Oorzaken laag libido

Een laag libido kan verschillende oorzaken hebben. Eerder las je al dat men te maken kan krijgen met een libidostoornis. Door een stimulerend middel te gebruiken, waarvan de erectiepillen een voorbeeld zijn, kan het libido verhoogd worden. Op deze manier hoef je geen hinder te ondervinden van een laag libido. Een laag libido kan de relatie met je partner verslechteren, wanneer je partner een relatief hoog libido heeft.

Je libido kan afnemen naarmate je ouder wordt. Dit hangt samen met het feit, dat de productie van testosteron afneemt na het veertigste levensjaar van een man. Een oplossing kan zijn om je testosteron te verhogen.

Naast een libidostoornis kunnen verschillende andere oorzaken worden aangewezen voor een laag libido. Denk bijvoorbeeld ook aan vermoeidheid of stress. Twee zaken die vaak tegelijkertijd opspelen. Als gevolg van de spanning die je ervaart slaap je minder, waardoor je overdag vermoeid bent. Vermoeidheid verslechtert je gevoeligheid voor seksuele prikkels.

Ook onzekerheid kan een negatieve invloed hebben op je libido. Een laag libido wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het gevoel dik en lelijk te zijn. Iets wat vaak helemaal niet gegrond is! Probeer in zo’n geval te werken aan een positief zelfbeeld, om daarmee ook je libido te verbeteren.

Een vierde oorzaak van een laag libido kan een probleem in je relatie zijn. Mogelijk loopt het al enige tijd niet goed in je relatie, waardoor je minder gevoelig bent voor de seksuele prikkels van je partner. Ook kan het aantal prikkels als gevolg van de relationele problemen sterk verminderd zijn in de afgelopen periode. Geen reden tot zorg! Als het straks beter loopt, zal de zin in seks toenemen.

Veelgestelde vragen over libido

Regelmatig worden ons vragen gesteld over libido. Wat verstaat men eigenlijk onder het libido van een mens? Kunnen we een libido verhogen? Neemt het libido van een mens af naarmate deze ouder wordt? Er zijn nog veel meer vragen te stellen over dit onderwerp. We hebben de meest gestelde vragen alvast voor je beantwoord. Staat het antwoord op een vraag die je zelf hebt hier nog niet bij? In dat geval nodigen we je uit deze vraag in de reacties onder het artikel te stellen. 

Wat is libido?

Libido is het verlangen naar lichamelijk genot. Vaak gaat het hierbij om het verlangen naar seks met je partner. Je libido fluctueert over de tijd, waarbij diverse middelen je libido kunnen verhogen.

Heb ik invloed op mijn libido?

Door goed te slapen, gezond te eten en af en toe geslachtsgemeenschap te hebben blijft je libido op peil. Je kunt er ook voor kiezen om stimulerende middelen te gebruiken. Erectiepillen zijn hier een voorbeeld van.

Wat is de betekenis van libido?

Libido is een woord dat uit het Latijn komt en letterlijk wens, lust of verlangen betekent. Naar de spreektaal vertaald, betekent libido doorgaans het verlangen naar lichamelijk genot.

Waarom is mijn libido laag?

Verschillende redenen kunnen ertoe leiden dat je een laag libido hebt. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, relationele problemen of stress. Stimulerende middelen verhogen je libido.

Heeft leeftijd invloed op je libido?

Je libido kan afnemen naarmate je ouder wordt. Dit hangt samen met het feit, dat de productie van testosteron afneemt na het veertigste levensjaar van een man. Leeftijd kan dus invloed hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.