Melatonine

Ieder lichaam produceert van zichzelf melatonine. Het is een hormoon wat zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Dit hormoon wordt geproduceerd door een pijnappelklier, welke zich in onze hersenen bevindt. In sommige gevallen maakt het lichaam onvoldoende melatonine aan, waardoor het wenselijk is deze hoeveelheid aan te vullen met bijvoorbeeld capsules. Melatonine bij een apotheek of drogist kopen is in zo’n geval een goede optie. Op deze pagina lees je meer over hetgeen melatonine is, de werking die deze stof heeft en de wijze waarop je het kunt gebruiken.

Houd er rekening mee, dat het niet altijd verstandig is om hormonen te slikken. Het kan de bestaande hormoonspiegel van je lichaam uit balans brengen. Dit betekent dat het slikken van de hormonen bijwerkingen met zich mee kan brengen. Raadpleeg altijd de bijsluiter bij capsules melatonine, om te kijken welke bijwerkingen dit voor jou kan hebben. Ook is het verstandig om advies in te winnen bij de huisarts, wanneer je voornemens bent te beginnen aan het slikken van melatonine tabletten.

Inhoudsopgave

Wat is melatonine?

Zoals reeds werd aangehaald is melatonine een hormoon. Het lichaam maakt talloze hormonen aan, die ieder een eigen rol vervullen. De hormoonspiegel tezamen maakt dat je stabiel bent, goed slaapt en met een energiek gevoel aan een nieuwe dag begint. Er kunnen verschillende redenen zijn, die maken dat de productie van melatonine door de pijnappelklier verminderd wordt. Als er minder melatonine wordt aangemaakt, kan dit leiden tot slapeloosheid. Melatonine zorgt er in de basis namelijk voor, dat een slapeloos gevoel voorkomen wordt.

Je herkent slapeloosheid aan het niet in kunnen slapen in de avond. Ook wanneer je in de ochtend veel moeite hebt om op te staan, duidt dit op een vorm van slapeloosheid. Andersom kan het ook voorkomen dat je al vroeg in de avond in slaap valt en als gevolg daarvan ook vroeg in de ochtend wakker wordt. Je ervaart op dat moment een vermoeid gevoel. Wanneer je een nacht slecht hebt geslapen, is het slikken van melatonine hormonen niet direct noodzakelijk. Slapeloosheid speelt pas, wanneer je meerdere nachten achtereen slecht slaapt.

Mogelijke oorzaken van slapeloosheid

Een gevoel van slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. De meeste mensen slapen slecht, wanneer zij een hevig gevoel van stress of spanning ervaren. Vaak gaat het om een tijdelijke spanning. Denk bijvoorbeeld aan de spanning die je ervaart voorafgaand aan een tentamen op school, een belangrijke presentatie bij je werkgever, enzovoorts. Deze spanning verdwijnt op het moment dat het belangrijke moment voorbij is. Anderen hebben last van een structureel gevoel van stress en spanning. Bij hen kan er sprake zijn van slapeloosheid.

Andere oorzaken van slapeloosheid zijn onder meer pijn en jeuk. Een hevige pijn of een jeukend gevoel kunnen ertoe leiden dat je maar lastig in slaap valt. Als gevolg hiervan begin je een volgende dag met een vermoeid en futloos gevoel. Het lichaam is niet in staat om voldoende melatonine aan te maken, om op die manier het gevoel van slapeloosheid te onderdrukken.

Wat doet melatonine?

Het werd al kort genoemd: melatonine helpt je om in slaap te vallen en met een energiek gevoel op te staan in de ochtend. Niet alleen bij een serieuze vorm van slapeloosheid komt melatonine van pas. Het hormoon helpt je ook het slaapritme weer in balans te krijgen als je bijvoorbeeld last hebt van een jetlag na een lange reis. Of wat te denken van een afwisseling tussen dag- en nachtdiensten. Je lichaam moet zich in zo’n geval voortdurend aanpassen aan het ritme. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met een wisselend rooster op het werk. Denk nog eens terug aan de jaarwisseling. Veel mensen voelen zich een volgende dag futloos en beroerd. Niet alleen vanwege de oliebollen en champagne, maar ook doordat hun slaapritme ernstig verstoord is. Melatonine helpt je lichaam de balans weer terug te vinden.

Gebruik van melatonine

Melatonine wordt gebruikt door mensen die een wisselend ritme hebben, zoals reeds genoemd werd. Een tweede groep die vaak gebruik maakt van melatonine is de groep met blinde mensen. Ook voor hen is het niet altijd even gemakkelijk om een vast slaapritme aan te houden.

Een derde groep zijn ouderen. Zij hebben regelmatig te maken met een onregelmatig slaapritme. Het maakt dat huisartsen ook hen vaak voorschrijven om melatonine te gebruiken. Ouderen vallen vaak niet alleen lastig in slaap, maar hebben ook moeite met doorslapen. Ze zijn al vroeg in de ochtend wakker en ervaren gedurende de dag een vermoeid en futloos gevoel. Specifiek voor deze groep ouderen wordt vaak melatonine voorgeschreven met een vertraagde afgifte. Het voordeel van dit type melatonine is het feit, dat het langer effectief blijft. Nadeel van deze melatonine is dat je het middel enkel op recept van de huisarts bij een apotheek kunt krijgen.

Melatonine bijwerkingen

Een van de voordelen van melatonine is het feit, dat de bijwerkingen van het slikken van dit hormoon vaak beperkt zijn. Gek is het niet, daar het lichaam standaard zelf al melatonine aanmaakt. Van melatonine kun je een duf gevoel ervaren. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar het juiste moment voor het slikken van melatonine hormonen. Aangeraden wordt het hormoon zo’n vijf tot zes uur voorafgaand aan het moment waarop je lichaam het hormoon zelf aanmaakt te slikken. Op deze manier ervaar je eerder een vermoeid gevoel en zal je daardoor sneller in slaap vallen. Daarbij zorgt melatonine ervoor dat je langer doorslaapt zonder onderbrekingen.

Het moment waarop melatonine wordt aangemaakt door het lichaam verschilt van persoon tot persoon. Bij hevige slapeloosheid wordt vaak aangeraden om een kliniek te bezoeken, waar men voor jou vast kan stellen wanneer het lichaam begint met de productie van melatonine.

Uitzonderlijke bijwerkingen van melatonine

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen bij het slikken van melatonine zijn onder meer psychische klachten als prikkelbaar zijn en een rusteloos gevoel ervaren, hoofdpijn en duizeligheid, klachten aan de maag en darmen, opvliegers en hevig zweten, spierkramp en tranende ogen. Er zijn meer bijwerkingen waarvan gesteld wordt, dat deze bij slechts een op de honderd mensen voorkomen. Het is verstandig de bijsluiter van melatonine tabletten of capsules door te nemen. Op deze manier herken je de symptomen van bijwerkingen van melatonine in een vroeg stadium en kun je tijdig ingrijpen.

Melatonine kopen bij drogisterij

Melatonine is al sinds 2007 beschikbaar op de markt. Op dit betekent dat je geen recept nodig hebt voor de aanschaf van melatonine supplementen of capsules. Je kunt melatonine bij de drogisterij kopen.

Melatonine voor je kind

Melatonine wordt niet alleen door volwassenen gebruikt. In sommige gevallen zal een huisarts melatonine voor je kind voorschrijven. Onder meer wanneer je kind autisme of het Smith-Magenis-syndroom heeft, kan het gebruik van melatonine verstandig zijn. Autisme kan al op heel jonge leeftijd zorgen voor een gevoel van slapeloosheid bij je kind. Dit speelt bij sommige kinderen zelfs al vanaf het moment dat zij 2 of 3 jaar oud zijn. Er is onderzoek gedaan naar de positieve werking van melatonine bij deze groep kinderen. Een huisarts kan hier meer over vertellen.

Ook wanneer je kind als gevolg van andere aandoeningen of problemen moeilijk in slaap valt, kan een huisarts melatonine aanraden. Houd er rekening mee, dat het gebruik van melatonine ook bij kinderen bijwerkingen kan hebben. Het is om deze reden sterk aan te raden om niet direct zelf melatonine voor je kind te kopen. Verstandiger is het om advies in te winnen bij je huisarts.

Veelgestelde vragen over melatonine

Regelmatig krijgen wij vragen van bezoekers over het gebruik van melatonine. Kun je melatonine bij een drogist bestellen? Wat zijn de bijwerkingen van melatonine? Kan ik melatonine aan mijn kind geven als deze slecht in slaap valt? Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest over melatonine gesteld worden. Heb je zelf nog een vraag over dit hormoon? Laat het ons weten via de reacties onderaan de pagina.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon, die standaard door het lichaam wordt aangemaakt in de pijnappelklier. De pijnappelklier bevindt zich in de hersenen. Soms is de productie van melatonine onvoldoende om je een energiek gevoel te laten ervaren.

Wat doet melatonine?

Het hormoon melatonine helpt je een gevoel van slapeloosheid te voorkomen. Op deze manier val je sneller in slaap en slaap je over het algemeen langer door. Je bent zo fitter en energieker.

Hoe lang werkt melatonine?

Hoe lang melatonine werkt is afhankelijk van het type melatonine wat je gebruikt. Vaak werkt melatonine een aantal uur. Bij ouderen wordt vaak een vorm van melatonine voorgeschreven die traag wordt afgegeven. Het effect is hierdoor langer merkbaar.

Wanneer melatonine innemen?

Melatonine innemen doe je vaak zo’n vijf tot zes uur voorafgaand aan het moment, waarop je lichaam zelf begint met de productie van dit hormoon. Dat moment verschilt van persoon tot persoon.

Melatonine vanaf welke leeftijd?

Melatonine kun je in de basis op iedere leeftijd gebruiken. Het is aan te raden om een huisarts te raadplegen, om samen te kijken of het gebruik van melatonine in jouw situatie verstandig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.