Midazolam

Wanneer je regelmatig stressaanvallen ervaart, kan het gebruik van midazolam een optie zijn. Deze stof zorgt dat je rustiger wordt en je spieren zich ontspannen. Het middel wordt ook aangeraden aan mensen die kampen met ontwenningsverschijnselen na het afkicken van een verslaving. In het bijzonder bij ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving kan midazolam uitkomst bieden. Er zijn verschillende manieren om midazolam tot je te nemen. Denk aan het gebruik van een tablet of een injectie.

Op deze pagina lees je meer over de werking van midazolam en de wijze waarop je dit medicijn gebruikt. Het is belangrijk om voor het gebruik van midazolam altijd de bijsluiter door te lezen en waar nodig advies in te winnen bij een huisarts.

Inhoudsopgave

Wat is midazolam?

Midazolam is een stof die spieren laat ontspannen, onrust wegneemt en ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving vermindert. Het middel kan ook gebruikt worden om epilepsie aanvallen te stoppen. Een van de redenen om midazolam te gebruiken, is het feit dat dit middel relatief snel werkt. Al na een half uur tot een uur is het effect hiervan merkbaar. Het effect zal, enigszins afhankelijk van de dosering, enkele uren aanhouden. Kies je voor een midazolam injectie, dan werkt deze al na tien minuten. Het is makkelijker om midazolam tabletten te kopen.

Het effect van midazolam is merkbaar aan het feit, dat je een suf en slaperig gevoel zal ervaren. Ook kan midazolam je erg moe maken. Het effect van midazolam kan ook een volgende dag nog merkbaar zijn, al is dat vaak in een beperkte mate. Naast een suf of vermoeid gevoel, resulteert het gebruik van midazolam vaak ook in slappe spieren en soms in geheugenproblemen. Gezien de hevige effecten van dit middel, is het belangrijk om goed na te denken over het moment waarop je midazolam gebruikt. Doe dit nooit gedurende een werkdag, maar bijvoorbeeld aan het eind van de dag.  

Gebruik van midazolam

Midazolam heeft een verslavende werking, wanneer je dit meermaals na elkaar gebruikt. Het is om deze reden sterk aan te raden om midazolam niet vaker dan eens per drie dagen te gebruiken bij slapeloosheid. Enkel wanneer de huisarts je dit voorschrijft, kun je midazolam tabletten vaker innemen. Daarbij wordt sterk aanbevolen om midazolam nooit langer dan twee weken achter elkaar te gebruiken. Mocht je dit wel doen, dan is het belangrijk om voordat je stopt een huisarts te raadplegen. Stoppen met midazolam kan in dit geval bijwerkingen hebben. Het is belangrijk dit geleidelijk aan af te bouwen.

Midazolam neusspray

Eerder las je al, dat midazolam onder meer verkocht wordt in de vorm van tabletten en injecties. Sommige apotheken verkopen midazolam ook als neusspray en in de vorm van een drank. Het is afhankelijk van de wijze waarop je midazolam innemen zelf het prettigste vindt, welke van deze opties de beste keuze is. Het voordeel van tabletten en bijvoorbeeld een midazolam neusspray is dat de dosering vooraf al is vastgesteld. Zo zal je niet snel te veel midazolam binnenkrijgen. Andersom is het lastiger om minder midazolam te nemen, dan een losse spray met de midazolam neusspray bevat. Dit bij een drank of tablet makkelijker.

Het effect van een midazolam neusspray is eerder merkbaar, dan die van midazolam tabletten: je merkt de neusspray al na 10 tot 20 minuten. Daar waar de tabletten na 30 tot 60 minuten beginnen te werken.

Midazolam dormicum

Midazolam staat ook wel bekend als midazolam dormicum. In sommige gevallen wordt de stof enkel dormicum genoemd. Het valt te verklaren door het feit dat Dormicum producent is van deze stof. Het is de merknaam die gebruikt wordt voor het medicijn zelf. Zie je Dormicum op de verpakking staan, dan kun je ervan uitgaan dat de werking hetzelfde is als hierboven beschreven werd. Let er altijd op, dat je voor het gebruik van een medicijn de bijsluiter doorneemt.

Midazolam dosering

Het is sterk aan te raden om in eerste instantie niet meer dan 15 mg midazolam te gebruiken. Na het gebruik van 15 mg of minder midazolam mag je gedurende 8 uur niet in een auto rijden. De stof maakt je suf, wat voor gevaarlijke situaties zou kunnen leiden bij deelname aan het verkeer. Mocht je meer dan 15 mg midazolam gebruiken, dan mag je gedurende 24 uur niet in een auto rijden. Op het moment dat je de stof iedere dag gebruikt, is autorijden helemaal niet meer toegestaan.

Houd er rekening mee dat het gebruik van midazolam slecht kan zijn voor een baby. Het gebruik van midazolam door zwangere vrouwen wordt om deze afgeraden. Mocht je het medicijn toch willen gebruiken, raadpleeg dan altijd eerst de huisarts. Datzelfde geldt voor mensen die borstvoeding willen geven aan een pasgeboren kind.

Veelgestelde vragen over midazolam

Er worden af en toe vragen gesteld over midazolam en het gebruik hiervan. Wat zijn de bijwerkingen van deze stof en in welke dosering mag je het gebruiken? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over midazolam. Mocht je zelf een vraag hebben, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Hoe snel werkt midazolam?

Midazolam zal na inname circa dertig tot zestig minuten nodig hebben, voordat de stof werkzaam is. Door de snelle werking mag je na inname van deze stof geen auto besturen.

Hoe lang werkt midazolam?

Vanaf het moment dat de effecten van midazolam merkbaar zijn, zullen deze enkele uren aanhouden. De exacte duur hiervan is logischerwijs afhankelijk van de dosering en de gevoeligheid voor midazolam.

Wat doet midazolam?

Midazolam wordt voornamelijk gebruikt als een rustgevend middel. Het laat spieren ontspannen en neemt stressgevoelens weg bij mensen. Ook wordt het ingezet tegen de ontwenningsverschijnselen van een alcoholverslaving.

Wat is midazolam?

Deze stof maakt dat je lichaam zich ontspant. Het kan je suf maken, waardoor je minder last hebt van stressgevoelens. Ook gaat midazolam epilepsieaanvallen en ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving tegen.

Hoe vaak mag je midazolam gebruiken?

Gebruik midazolam niet vaker dan eenmaal per dag en bij voorkeur in een portie kleiner dan 15 mg. Mocht je het middel vaker gebruiken, dan is het raadzaam om een huisarts te raadplegen voor advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *