Ontdek je passie

Wanneer je mensen om je heen naar hun passie vraagt, blijkt het vaak behoorlijk lastig te zijn om deze vraag te beantwoorden. Wat verstaan we eigenlijk onder passie? Hoe vind ik een passie die bij mij past? Kun je een passie ontwikkelen? Op deze pagina proberen we antwoord te geven op dergelijke vragen. Ieder mens heeft andere passies. De ene passie is in de basis niet minder dan de ander. Aan de hand van verschillende vragen kun je onderzoeken wat jouw passie is.

Inhoudsopgave

Wat verstaan we onder passie?

De huidige samenleving maakt dat mensen voornamelijk bezig zijn met het behalen van successen. Je wilt promotie maken en meer verdienen dan de mensen om je heen. Je traint je het snot voor de ogen om een snellere tijd neer te zetten of een betere traptechniek te ontwikkelen dan vrienden. Is dit dan wat men verstaat onder passie? Nee, in de basis is een passie iets waar je volledig voor gaat omdat je dit leuk vindt. Succesvol worden mag dus niet de drijfveer zijn van een bepaalde passie. Het draait om wat jij leuk vindt!

Vaak hangt iemands passie samen met zaken die hem of haar fascineren. Dit kunnen hele kleine dingen zijn! Denk bijvoorbeeld aan de groei van een plant of struik. Wanneer het jou interesseert, is de kans groot dat je het leuk vindt om aan de slag te gaan met het kweken van planten, groenten en struiken. Niet omdat je meer fruit aan de boom wilt hebben hangen dan de buurman, maar omdat je een liefde hebt voor de ontwikkeling van de natuur.

Een passie helpt je gelukkig te zijn

Juist doordat een passie vaak niet samenhangt met de noodzaak om succesvol te zijn in een bepaalde activiteit, kan het je helpen gelukkig te worden. Je ervaart niet de druk om te moeten presteren. Daar waar je die druk op andere momenten, zoals tijdens een sportwedstrijd of op de werkvloer, mogelijk wel sterk ervaart. Tegelijkertijd blijkt dat wanneer je de druk niet ervaart, succesvol zijn vanzelf kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je van je passie je werk maakt.

Neem het voorbeeld nog eens van de persoon die het heerlijk vindt om buiten bezig te zijn. Wellicht is deze persoon aan de slag gegaan als hovenier, om zo van diens passie diens werk te maken. Het feit dat iemand helemaal op kan gaan in dit werk maakt dat doelen eerder behaald zullen worden. Iemand heeft het doorzettingsvermogen om een uitdaging niet snel uit de weg te gaan.

Hoe ontdek je je passie?

Een passie ontdekken begint bij het beantwoorden van de vraag: wat fascineert mij? Het antwoord op deze vraag geeft vaak al richting aan een passie die bij jou past. Zie het reeds genoemde voorbeeld van iemand die een fascinatie heeft voor de natuur. Je kunt ook een fascinatie hebben voor een bepaalde sport, of het samen naar een doel werken. Dit komt terug in de passie voor voetbal of een soortgelijke teamsport.

Naast het achterhalen van hetgeen jou fascineert, kun je ook nog eens terugdenken aan je kindertijd. Wat deed je tussen de 5e en 10e levensjaar, wat je nu nog steeds doet? Vond je het heerlijk om buiten bezig te zijn? Had je het wellicht druk met het oplossen van ingewikkelde puzzels? Hetgeen je doen deed en nu nog steeds regelmatig oppakt duidt op een passie die je hebt.

Een passie hoeft niet altijd een specifieke activiteit te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een ideologische passie. Wat streef je na? Op welke manier zou je de wereld willen veranderen? Wellicht doe je er alles aan om het milieu niet onnodig zwaar te belasten, wat resulteert in een passie voor het op zo duurzaam mogelijke wijze leven.

Volg een cursus voor het ontdekken van je passie

Vind je het nog lastig om jouw passies te ontdekken? Volg een cursus over jouw passie ontdekken. Er worden op het internet diverse cursussen aangeboden, waarin je op zoek gaat naar hetgeen jou fascineert. Op basis van deze fascinaties zoek je uit of je een passie hebt voor een bepaald thema of onderwerp. Het voordeel aan deze online cursussen is het feit, dat je ze in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt volgen. Je bent niet afhankelijk van de tijden waarop klassikale lessen gegeven worden.

Veelgestelde vragen over het ontdekken van je passie

Er worden regelmatig vragen gesteld over het ontdekken van een passie. Hoe weet ik wat mijn passies zijn? Hoe kan ik een passie definiëren? Je vindt hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Zit je zelf nog met een vraag over het vinden van je passies? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan dit artikel.

Wat verstaan we onder passie?

Een passie komt vaak voort uit een fascinatie voor bepaalde zaken. Je hebt een passie voor iets omdat je dit helemaal geweldig vindt, niet omdat je hier succesvol in wilt zijn. Al kunnen beide zaken samenvallen.

Hoe ontdek je je passie?

Een passie ontdek je aan de hand van een aantal vragen, welke op deze pagina besproken worden. Je kunt ook een cursus volgen over het ontdekken van je passie.

Wie kan mij helpen met het ontdekken van mijn passie?

Wanneer je het lastig vindt om je passie te ontdekken, kun je hier een cursus voor volgen. Je kunt ook de hulp van een psycholoog of coach inschakelen om samen op zoek te gaan naar hetgeen jou gelukkig maakt.

Kan ik van mijn passie mijn werk maken?

Je kunt van je passie je werk maken in sommige gevallen. Volg een opleiding gerelateerd aan je passie, of verdiep je zonder officiële studie in het onderwerp. Start vervolgens je eigen zaak.

Waarom heb ik mijn passie nog niet ontdekt?

Mogelijk heb je jouw passie al ontdekt zonder dat je dit zo ervaren hebt. Waar heb jij een fascinatie voor? Hoe komt deze fascinatie terug in je leven? Wellicht merk je na deze vragen dat je toch een passie hebt!