Opvliegers

opvliegers

Wie aan de overgang of menopauze denkt, zal in veel gevallen ook aan opvliegers denken. Opvliegers zijn een typisch voorbeeld van de klachten die bij de overgang horen. Wat verstaan we onder opvliegers? Hoe ontstaan ze eigenlijk? Waarom heb ik juist rond de overgang last van dit verschijnsel? Het zijn vragen waar we je in dit artikel een antwoord op geven. Opvliegers zijn niet het enige symptoom van de overgang. Ook diverse andere klachten kunnen opspelen. Denk bijvoorbeeld aan een droge huid, klachten aan de urinewegen, een dunnere bekledende laag bij de vagina, enzovoorts.

De een kijkt uit naar het moment dat de overgang voorbij is, mede door de vervelende opvliegers. Voor de ander is de overgang lastig te verteren. De overgang gaat immers gepaard met het verlies van de vruchtbaarheid van een vrouw. Wist je dat niet iedere vrouw in de overgang te maken krijgt met opvliegers? Circa 80% van de vrouwen dient hier mee te leven gedurende de overgang! Mogelijk heb jij net iets meer geluk dan een zus of vrouwelijke collega. 

Inhoudsopgave

Wat zijn opvliegers?

Bij opvliegers stijgt de hitte letterlijk naar je hoofd! Je zal het in een zeer korte tijd erg warm krijgen, wat resulteert in een hevige transpiratie, een rood hoofd en bijvoorbeeld hoofdpijn. Een van de vervelende eigenschappen van opvliegers is het feit, dat ze op ieder moment op kunnen spelen. Vrouwen schamen zich vaak, wanneer zij bijvoorbeeld tijdens een overleg op het werk te maken krijgen met opvliegers. Toch zijn de opvliegers niets om je voor te schamen! Iedere vrouw raakt immers vroeg of laat in de overgang.

Niet alleen kunnen opvliegers op ieder moment van de dag opspelen. Ook in de nacht kun je te maken krijgen met opvliegers. Het betekent dat je hevig transpireert in bed en mogelijk wakker schrikt. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang minder energie, waarvan deze nachtelijke opvliegers deels de oorzaak kunnen zijn.

Duur van opvliegers tijdens de overgang

Een opvlieger kan soms tot circa dertig minuten duren! Ontzettend vervelend, omdat er vaak weinig te doen valt tegen de opvliegers. Daarbij kun je ze niet versnellen, op het moment dat ze opspelen. De overgang zelf duurt gemiddeld vijf tot tien jaar. Het merendeel van de vrouwen krijgt hiermee te maken tussen hun 45e en 55e levensjaar. In sommige gevallen is er sprake van een vervroegde overgang. Het verwijderen van de eierstokken leidt er bijvoorbeeld toe, dat de overgang direct begint. Na het verwijderen van de overgang kan er immers geen eisprong meer plaatsvinden. 

Opvliegers door andere oorzaken dan de overgang

Niet alleen de overgang kan opvliegers veroorzaken. Er zijn dames die opvliegers maar geen overgang hebben. Dit kan omdat er verschillende andere potentiële oorzaken zijn aan te wijzen. Denk bijvoorbeeld aan pittig eten, wat voor een plotselinge last van warmte aanvallen kan zorgen. Opvliegers komen niet alleen voor bij vrouwen, maar komen ook voor bij mannen! Daarbij veroorzaken sommige medicijnen opvliegers, worden de opvliegers veroorzaakt door borstkanker en kan ook een zwangerschap de opvliegers veroorzaken. Het begin van de overgang gaat vaak gepaard met een onregelmatige menstruatiecyclus. Zo zal je de ene keer meer bloed verliezen dan de andere keer. Daarbij is de ene menstruatiecyclus heftiger dan de andere. De combinatie van een onregelmatige menstruatiecyclus en opvliegers duidt op het begin van de overgang.

Tip: bezoek een huisarts om de diagnose van de overgang te laten stellen. Zo weet je zeker, dat je in de overgang raakt!  

Wat kun je doen tegen opvliegers?

opvliegers

Het voorkomen van opvliegers is nagenoeg onmogelijk! Zoals je eerder in dit artikel las, krijgt 80% van de vrouwen in de overgang te maken met opvliegers. Daar komt bij dat externe factoren deze opvliegers kunnen veroorzaken. Wat kun je doen tegen opvliegers? Een van de mogelijkheden om de klachten als gevolg van de overgang te verminderen is het door blijven slikken van de pil. De pil zorgt voor een kunstmatige toevoer van hormonen, waarvan de productie tijdens de overgang sterk verminderd wordt door het lichaam. Het lichaam moet als gevolg hiervan op zoek naar een nieuwe balans in de hormoonspiegel. Door de hormonen kunstmatig toe te dienen, is de disbalans minder groot. Je ervaart hierdoor minder klachten!

Let op: het door blijven slikken van de pil na je 50e levensjaar kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Het is om die reden verstandig om altijd een huisarts te raadplegen, wanneer je niet voor je 50e stopt met het slikken van de pil.

Naast de pil zijn er andere medicijnen zonder hormonen, die de intensiteit van opvliegers verminderen. Informeer bij de apotheker of je huisarts, welke van deze medicijnen voor jou interessant kunnen zijn. 

Leef gezond en beweeg voldoende

Om de kans op opvliegers te verkleinen, is het belangrijk om gezond te leven en voldoende te bewegen. Beweging voorkomt overgewicht of een plotselinge gewichtstoename tijdens de overgang. Wanneer je te maken zou hebben met overgewicht, zouden de opvliegers veel heviger zijn. Ook roken kan ertoe leiden dat de opvliegers als heftiger worden ervaren, dan wanneer je niet zou roken. Daar komt bij dat roken een vervroegde overgang kan veroorzaken. Dit geldt voor vrouwen die gemiddeld een pakje sigaretten per dag roken. 

Tips tegen opvliegers

Er zijn verschillende manieren om de kans op opvliegers te verkleinen. Onderstaand vind je oma’s tips tegen opvliegers, naast de middelen die reeds beschreven werden.

Tip 1: zorg dat je pittig eten zoveel mogelijk laat staan! Des te pittiger het eten is, des te groter is de kans op een opvlieger.

Tip 2: probeer minder alcohol te drinken tijdens de overgang. Ook een paar glazen alcohol kunnen een opvlieger veroorzaken. Dat is overigens niet alleen tijdens de overgang het geval, maar ook daarbuiten! Daarbij draagt minder alcohol drinken bij aan het voorkomen van een gewichtstoename. Iets wat er weer toe zou leiden dat de opvliegers heftiger zijn.

Tip 3: zorg dat je tijdens de overgang met laagjes werkt. Door laagjes kleding te gebruiken, kun je bijvoorbeeld een vest of jasje uittrekken op het moment dat je een opvlieger op voelt komen. Zo zal je hier minder last van hebben, dan wanneer je voortdurend een dikke trui draagt.

Tip 4: slaap onder een katoenen dekbed. Een dergelijk dekbed helpt je de warmte te reguleren, waardoor je in de nacht minder last zal hebben van de plotselinge hitteaanvallen.

Is er een middel tegen opvliegers?

Zoals eerder beschreven werd, zou je medicijnen kunnen slikken om de intensiteit van opvliegers te verminderen. Dit kan de pil zijn, maar bijvoorbeeld ook een medicijn waaraan geen hormonen zijn toegevoegd. Bij het gebruik van een middel tegen opvliegers geldt dat het sterk aan te raden is om een huisarts of apotheker te raadplegen voor advies. Gebruik daarbij de tips op deze pagina, om minder hinder te ondervinden van de opvliegers. Opvliegers voorkomen is helaas niet mogelijk! 

Helpt het slikken van foliumzuur ?

Er zijn tabletten met foliumzuur tegen opvliegers. Deze tabletten zullen de klachten die horen bij opvliegers niet volledig tegengaan, maar kunnen ze wel verzachten. Op deze manier heb je minder last van opvliegers. Daarbij kan het slikken van tabletten met foliumzuur ertoe leiden, dat de opvliegers minder vaak voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat de tabletten effect hebben, wanneer je deze gedurende minimaal een maand dagelijks slikt. Foliumzuur zorgt voor een afname in de productie van noradrenaline. Juist in de overgang wordt de productie van dit hormoon (in tegenstelling tot de productie van oestrogenen) sterk verhoogd door het lichaam. Noradrenaline kan de kans op opvliegers in de overgang vergroten.

Nadeel aan het slikken van foliumzuur tabletten is dat het stoppen hiermee ertoe kan leiden, dat de opvliegers al snel terugkeren. Je zou deze tabletten zodoende gedurende de volledige overgang moeten slikken. 

Overwin overgang

Meer tips om makkelijker door de overgang te komen

Overwin je overgang

Veelgestelde vragen over opvliegers

Er worden ons regelmatig vragen gesteld over opvliegers. Heeft iedere vrouw in de overgang te maken met opvliegers? Kan ik iets doen tegen deze klacht? Onderstaand hebben we alvast antwoord gegeven op de vragen die het vaakst gesteld worden. Staat het antwoord op de vraag die jij hebt over opvliegers hier nog niet bij? Stel je vraag in dat geval in de reacties onderaan de pagina. We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Wat te doen tegen opvliegers?

Opvliegers zijn niet te voorkomen. Je vermindert de intensiteit hiervan door gezond te leven, voldoende te bewegen en bijvoorbeeld met laagjes kleding te werken. Zo kun je kleding uittrekken als je het warm krijgt.

Wat zijn opvliegers?

Onder een opvlieger verstaan we een plotselinge hitteaanval. Het hoort bij de overgang, maar de opvliegers kunnen ook veroorzaakt worden door alcohol of bijvoorbeeld pittig eten.

Wat helpt tegen opvliegers?

Gebruik een katoenen dekbed, kleed je door middel van verschillende laagjes kleding en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen tijdens een opvlieger. Zorg dat je tijdens opvliegers voldoende drinkt.

Hoe kan ik opvliegers voorkomen?

Het voorkomen van opvliegers is niet mogelijk. 80% van de vrouwen krijgt hier tijdens de overgang mee te maken. Je verkleint de kans op opvliegers door voldoende te bewegen en alcohol te laten staan.

Is er een middel tegen opvliegers?

Er zijn medicijnen waarmee je ervoor kunt zorgen, dat de opvliegers minder intens zijn. Ook het doorslikken van de pil kan helpen. Raadpleeg altijd een huisarts, wanneer je dit overweegt.

Wil je nog meer lezen over opvliegers, kijk dan eens naar deze Amerikaanse studie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.