Overgang

overgang

Voordat een vrouw begint aan de menopauze, komt zij in de overgang. Medici noemen het ook wel climacterium. Wat verstaat men precies onder overgang? Heeft iedere vrouw hier op hetzelfde moment mee te maken? Hoe lang duurt de overgang voor mij? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op dergelijke vragen. Het kan best een vervelende periode zijn, door de opvliegers waarmee het gepaard gaat. Een opvlieger is een plotselinge temperatuurstijging van het lichaam, waardoor je het erg warm krijgt en hevig begint te transpireren. Ben je eenmaal door de overgang heen? In dat geval profiteer je van het feit dat je niet langer in de menstruatie zal komen.

Inhoudsopgave

Wat is de overgang?

Tussen haar veertigste en zestigste levensjaar, krijgt een westerse vrouw haar laatste menstruatie. Sommige vrouwen gaan al vrij vroeg in de overgang en over de vervroegde overgang kun je hier lezen. Gemiddeld genomen vindt de laatste menstruatie plaats als een vrouw 51 jaar is. We noemen dit moment de menopauze. De menstruatiecyclus helpt de hormoonspiegel van een vrouw op peil te houden. Zonder menstruatie moet het lichaam op zoek gaan naar een nieuw evenwicht. Het zoeken naar dat evenwicht is een beschrijving van hetgeen men onder de overgang verstaat. Voor het ene lichaam zal het makkelijker zijn om tot een nieuw evenwicht te komen, dan voor het andere. Dit betekent dat het niet voor iedereen even lang duurt.

Vaak vindt de overgang plaats in een levensfase, waarin er veel meer verandert. Denk bijvoorbeeld ook aan de kinderen die volwassen worden en uit huis gaan, ouders die hulpbehoevend worden en niet langer volledig zelfstandig kunnen wonen, enzovoorts. Het maakt dat de term overgang ook breder gebruikt kan worden. 

Wat verandert er bij de overgang?

Reeds las je al, dat het lichaam bij de overgang op zoek gaat naar een nieuw evenwicht in de hormoonspiegel. Het is een belangrijke verandering, die bij 1 op de 4 vrouwen voor lichamelijke klachten kan zorgen. Deze klachten je belemmeren in het dagelijks leven. Later in dit artikel zoomen we in op de klachten die je rond de overgang kunt ervaren. Het verschilt per vrouw, in welke mate de klachten opspelen. Voor de een zijn de klachten veel erger, dan voor anderen!

Op het moment dat je in de overgang raakt, betekent dit ook dat je de vruchtbaarheid verliest. Na de overgang is het niet meer mogelijk om kinderen te krijgen. Sommige vrouwen vinden dit een nare gedachte. Niet per definitie omdat zij geen kinderen meer kunnen krijgen na de menopauze, maar wel omdat vruchtbaarheid hoort bij het vrouwelijk lichaam. Het is echter een heel natuurlijk proces. Let op, tijdens de overgang ben je nog steeds vruchtbaar. Het is daarom belangrijk anticonceptiemiddelen te blijven gebruiken in deze periode. 

Duur van de overgang bij vrouwen

Zoals eerder al werd aangehaald, verloopt de overgang bij geen enkele vrouw hetzelfde. Bij de ene vrouw duurt het langer dan bij de ander. Daar waar weer een ander veel heftigere klachten ervaart als gevolg van de overgang. Over het algemeen begint de menstruatiecyclus onregelmatig te worden tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Vervolgens duurt het gemiddeld vier jaar, voordat een vrouw de menopauze gepasseerd is. Dit betekent niet dat het direct voorbij is. Na deze menopauze kunnen klachten die gerelateerd zijn aan de overgang nog vijf tot circa tien jaar aanhouden.

In de meeste gevallen heeft een vrouw voornamelijk voorafgaand aan de menopauze last van klachten die gerelateerd zijn aan de overgang. Denk hierbij aan een periode van gemiddeld zo’n vijf jaar. De klachten kunnen zodoende opspelen voordat de menstruatiecyclus onregelmatig begint te worden. Het maakt het soms best lastig, om klachten direct te koppelen aan de overgang. De klachten zullen gemiddeld twee, drie of vier jaar aanhouden na de menopauze. Wanneer je twijfelt over de oorsprong van bepaalde klachten, loont het om een bezoek te brengen aan de huisarts. De huisarts kan samen met je vaststellen of de overgang begonnen is. 

Welke klachten horen erbij

overgang

Er zijn verschillende signalen die gekoppeld kunnen worden aan de overgang. Zo kun je rond het onregelmatig worden van de menstruatiecyclus te maken krijgen met een droge huid en droge slijmvliezen. Dit is het gevolg van het uitdrogen en minder elastisch worden van de huid. Iets wat resulteert in rimpels! Daarbij kunnen ook de mond en ogen droger aanvoelen, omdat het lichaam minder traanvocht en speeksel aanmaakt rond de overgang. Door voldoende te drinken, kun je deze klachten sterk verminderen.

Niet alleen maakt het lichaam minder traanvocht en speeksel aan. Ook vindt er een afname van oestrogenen plaats. Dit betekent dat de bekledende laag van de vagina dunner en droger zal worden. Iets wat een jeukend gevoel kan veroorzaken. Daarbij kan de vagina branderig aanvoelen tijdens het plassen. Het is belangrijk de vagina goed schoon te houden rond de overgang, daar de vagina gevoeliger wordt voor infecties. Vaak gaat de overgang gepaard met een afnemende behoefte aan seksuele verrichtingen.

Een derde symptoom die hoort bij de overgang, zijn klachten aan de urinewegen. Dit valt te verklaren door het feit, dat de bekkenbodemspieren slapper worden naarmate je ouder wordt. Net als bij de vagina, raakt ook de blaas gevoeliger voor infecties en ontstekingen. Iets wat het pijnlijke gevoel aan de urinewegen kan veroorzaken. Ook urineverlies is een typisch voorbeeld van een klacht, welke hoort bij de overgang en het ouder worden in z’n algemeenheid. 

Wat zijn opvliegers?

Een term die vaak gebruikt wordt wanneer men het over in de overgang komen heeft, is een opvlieger. Onder een opvlieger verstaat men een plotselinge, zeer heftige en kortdurende warmteaanval. Deze opvliegers komen niet alleen overdag voor, maar kunnen ook ’s nachts opspelen. Het maakt dat je als gevolg van de opvliegers minder goed slaapt en bijvoorbeeld regelmatig wakker schrikt. De opvliegers gaan vaak gepaard met hevig transpireren, hartkloppingen en een opgejaagd gevoel. Ook worden vrouwen die last hebben van een opvlieger vaak rood, hebben ze hoofdpijn en kunnen ze misselijk worden.

Het vervelende aan opvliegers is dat ze vaak spontaan ontstaan. Een vrouw zal deze doorgaans niet aan zien komen. Er zijn een aantal factoren die de kans op een opvlieger vergroten. Denk hierbij aan alcohol, een hevig gevoel van stress en bijvoorbeeld gerechten met sterke kruiden. Probeer met name de alcohol en de sterk gekruide gerechten te vermijden, wanneer je regelmatig last hebt van een opvlieger. Bij de ene vrouw zijn de opvliegers heviger dan bij een ander. 

Overgang en de pil

Het is mogelijk om de klachten die erbij horen iets te onderdrukken. Dit doe je door de pil te blijven slikken. Aangeraden wordt om rond het vijftigste levensjaar te stoppen met het slikken van de pil. Door de pil door te blijven slikken vergroot je (onbewust) het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt door het feit, dat de pil hormonen bij het lichaam inbrengt. Door de pil te laten liggen, verklein je de kans op dergelijke ziekten.

Blijf je de pil doorslikken tijdens de overgang, dan heeft het lichaam een constante toevoer van progesteron en oestrogeen. Deze hormonen zorgen dat de klachten die erbij horen verminderd worden. De klachten spelen op in de stopweek. Het is sterk aan te raden om altijd overleg te hebben met je huisarts, wanneer je overweegt om de pil door te blijven slikken tijdens de overgang. Een huisarts kan je meer vertellen over de risico’s die het doorslikken van de pil met zich meebrengt.

Overwin overgang

Overwin je overgangsklachten

Overwin je overgang

Veelgestelde vragen over de overgang

Regelmatig worden ons vragen gesteld over de overgang. Hoe weet ik of ik in erin zit? Hoe lang duurt de overgang nog? Hieronder vind je het antwoord op de vaak aan ons gestelde vragen. Staat het antwoord op je eigen vraag hier nog niet tussen? Stel deze dan in de reacties onder het artikel. We proberen je vraag altijd zo snel mogelijk te beantwoorden.

Wat is de overgang?

Dit is een natuurlijk proces, welke voorkomt rond de menopauze van een vrouw en gemiddeld vijf tot tien jaar duurt. De hevigheid van klachten verschilt per persoon. 

Wat verandert er bij de overgang?

Tijdens de overgang verliest een vrouw haar vruchtbaarheid. Het lichaam gaat als gevolg van de menopauze op zoek naar een nieuw evenwicht in de hormoonspiegel.

Wanneer is een bezoek aan de huisarts nodig?

Wanneer je hevige klachten ervaart rond de overgang, is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Dat geldt ook, wanneer je de pil door wilt slikken tijdens de overgang. Dit kan risico’s met zich meebrengen.

Wat zijn signalen van de overgang?

Typische voorbeelden van klachten die erbij horen zijn hevig transpireren, opvliegers en een onregelmatige menstruatie. Ze zijn het gevolg van veranderingen in de hormoonspiegel.

Hoe weet ik of ik in de overgang zit?

Zodra de menstruatiecyclus onregelmatig wordt en je tussen de 40en 60 jaar oud bent, kan er sprake zijn van het begin van de overgang. Een huisarts kan een diagnose stellen, wanneer je dit zeker wilt weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.