Hoe lang duurt de overgang?

hoe lang duurt de overgang

Rondom de menopauze komt een vrouw in de overgang. Het is de periode waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbaarheid en het lichaam op zoek gaat naar een nieuw evenwicht voor de hormoonspiegel. Hoe lang duurt de overgang? Heb je al voor de menopauze last van de klachten die horen bij deze periode? Welke klachten kunnen een symptoom zijn van het begin van de overgang? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op dergelijke vragen.

Gemiddeld genomen komt een vrouw tussen haar 45e en 55e levensjaar in de overgang. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld een medische ingreep waarbij eierstokken of de baarmoeder verwijderd worden, ertoe leidt dat een vrouw in een vervroegde overgang komt. Bij het verwijderen van de baarmoeder hoeft dit niet altijd. Het verwijderen van de eierstokken leidt direct tot het begin van de overgang. Ook roken kan ertoe leiden dat een vrouw al voor haar 45e in de overgang komt. 

Inhoudsopgave

Hoe lang duurt de overgang gemiddeld?

De overgang bestaat in de basis uit twee delen: de periode voorafgaand aan de menopauze en de periode nadien. Gemiddeld duurt de overgang vijf tot tien jaar. Net als voor de leeftijd waarop de overgang opspeelt, geldt ook voor de duur van de overgang dat dit slechts een gemiddelde is. Bij de ene vrouw zal de overgang langer voortduren dan bij een ander.

Vaak is de periode voorafgaand aan de menopauze het langst. Ga uit van een periode van circa vijf à zes jaar. De periode na de menopauze, het moment waarop de laatste menstruatiecyclus doorlopen wordt, duurt gemiddeld twee à drie jaar. Het betekent dat de meeste vrouwen rond hun 60e uit de overgang zijn en hier niet langer klachten van zullen ervaren. 

Wat is een extreem lange overgang?

Zoals reeds beschreven duurt de overgang voor de meeste vrouwen gemiddeld vijf tot tien jaar, beginnend rond hun 51e levensjaar. Het kan echter voorkomen, dat de klachten die bij de overgang horen veel langer aanhouden dan deze tien jaar. Er is sprake van een extreem lange overgang, wanneer de periode waarin klachten worden ervaren tussen de tien en vijftien jaar duurt. Klachten zijn doorgaans erger, wanneer er sprake is van een vervroegde overgang. Overigens hoeven de klachten hierbij niet per definitie langer aan te houden.

De klachten spelen over het algemeen op, wanneer de menstruatiecyclus onregelmatig begint te worden. Het is een van de belangrijkste symptomen, dat de overgang begonnen is. Denk bij een onregelmatige menstruatiecyclus niet alleen aan de duur hiervan. Ook zal je de ene keer veel meer bloed verliezen tijdens de menstruatie, dan een andere keer. Het valt te verklaren door het feit dat het lichaam tijdens de overgang verandert. Zo worden bepaalde hormonen in veel mindere mate aangemaakt. Iets wat het lichaam van slag maakt en ertoe leidt, dat het lichaam op zoek moet naar een nieuw evenwicht in de hormoonspiegel. 

Diagnose stellen bij begin van de overgang

Om voor jezelf te weten wat de huidige duur van je overgang is, kan het prettig zijn om bij de eerste symptomen een diagnose te laten stellen. Bezoek hier een huisarts voor. Een huisarts kan aan de hand van een vragenlijst vaststellen of er sprake is van het begin van de overgang. Ook kan de huisarts je meer vertellen over hetgeen je kunt doen om de klachten als gevolg van de overgang te verminderen. 

Heb je invloed op de lengte van de overgang?

hoe lang duurt de overgang

Je hebt in de basis geen invloed op de lengte van de overgang. Zoals eerder al werd beschreven, kan een operatie ertoe leiden dat de menopauze direct begint. Dit is het geval bij het verwijderen van de eierstokken. Er zullen als gevolg van deze medische ingreep geen eiblaasjes meer aan de eierstokken groeien. Een eisprong tijdens de menstruatiecyclus is hierdoor niet langer mogelijk, wat betekent dat er sprake is van de menopauze. Dit betekent overigens niet, dat de overgangsklachten niet merkbaar zullen zijn. Ook na het verwijderen van de eierstokken zal het lichaam op zoek moeten gaan naar een nieuw evenwicht in de hormoonspiegel. Met een operatie kun je op deze manier indirect invloed hebben op de lengte van de overgang. De duur van de klachten voorafgaand aan de menopauze is in dit geval immers minimaal.

Invloed op het begin van de overgang

Niet alleen een operatie waarbij eierstokken of de baarmoeder verwijderd worden kan van invloed zijn op het begin van de overgang. Ook je eigen gedrag heeft hier invloed op! Een vrouw die gemiddeld een pakje sigaretten per dag rookt, zal gemiddeld twee jaar eerder in de overgang raken. Ook kun je door gezond te eten en regelmatig te sporten zorgen voor een vermindering van de klachten als gevolg van de overgang. Gezien de lange duur van de overgang bij sommige vrouwen, is het vervelend wanneer de klachten gedurende de volledige tien jaar zeer intens zijn. 

Verschillende klachten tijdens de overgang

Er kunnen verschillende klachten opspelen tijdens de overgang. Deze klachten spelen zowel op korte-, als op langere termijn op. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden van klachten die tijdens de duur van de overgang op kunnen spelen. 

Klachten op de korte termijn

Tijdens de eerste periode van de overgang kun je last krijgen van een droge huid en slijmvliezen. Het is vaak ook het moment waarop de eerste rimpels ontstaan, als gevolg van het minder elastisch worden van de huid. Ook kunnen er irritaties ontstaan rond de vagina en urinewegen. De vagina wordt droger en de bekledende laag kan door de tijd heen dunner worden. Vrouwen hebben doorgaans minder zin in seks tijdens de overgang. 

Klachten op de langere termijn

Naast de klachten die opspelen in de eerste fase van de overgang, houden sommige klachten voor een veel langere tijd aan. Een goed voorbeeld hiervan is botontkalking. Het toont aan hoe belangrijk het is om tijdens de overgang gezond en gevarieerd te blijven eten, waarbij zuivelproducten niet mogen ontbreken. Ook hart- en vaatziekten kunnen tegen het einde van de overgang en daarna opspelen. Je vermindert de kans hierop door tijdig te stoppen met het slikken van de pil. 

Klachten tijdens de duur van de overgang verminderen

Naast een gezonde levensstijl zijn er verschillende mogelijkheden om de klachten als gevolg van de overgang op kunstmatige wijze te verminderen. Zo zou je er onder meer voor kunnen kiezen om de pil door te blijven slikken als de eerste symptomen van de overgang opspelen. Houd er hierbij rekening mee, dat het blijven slikken van de pil bepaald niet zonder risico is. De hormonen die je hierbij in je lichaam brengt kunnen hart- en vaatziekten in de hand werken. Aangeraden wordt om tot maximaal je 51e door te blijven slikken met de pil. Raadpleeg een huisarts, wanneer je overweegt om voorlopig niet te stoppen met het slikken van dit anticonceptiemiddel.

Houd er rekening mee, dat je tot de menopauze vruchtbaar bent. Het betekent dat je in theorie ook tijdens de overgang zwanger zou kunnen raken. Mocht je stoppen met het slikken van de pil, dan is het belangrijk om voor een ander anticonceptiemiddel te kiezen tijdens de overgang. 

Medicatie zonder hormonen gebruiken

Het feit dat er hormonen in de pil zitten, maakt dat de kans op hart- en vaatziekten relatief groot is. Gelukkig zijn er ook medicijnen verkrijgbaar, die bijvoorbeeld opvliegers minder intens maken zonder dat je hiervoor hormonen hoeft te slikken. Raadpleeg ook voor het gebruik van dergelijke medicatie een huisarts. 

Overwin overgang

Meer tips om makkelijker door de overgang te komen

Overwin je overgang

Veelgestelde vragen over de duur van de overgang

Er worden ons op regelmatige basis vragen gesteld over de duur van de overgang. Hoe lang duurt de overgang gemiddeld? Spelen de klachten rond de overgang al op voor de menopauze? Enzovoorts. Hieronder hebben we het antwoord op de vragen die ons het meest gesteld worden voor je op een rijtje gezet. Staat het antwoord op je eigen vraag hier nog niet bij? Je kunt je vraag in de reacties onder dit artikel plaatsen. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze zo snel mogelijk beantwoord wordt.

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang duurt gemiddeld tussen de vijf en tien jaar. Hierbij ervaar je de overgangsklachten voornamelijk in de periode voorafgaand aan de menopauze. De periode hierna duurt twee tot drie jaar.

Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?

Bij Westerse vrouwen duurt de overgang gemiddeld vijf tot tien jaar. Het verschilt sterk per persoon, hoe lang de overgang exact duurt. Er zijn ook vrouwen die klachten veel langer blijven ervaren.

Hoe lang duurt de overgang gemiddeld?

Gemiddeld duurt de overgang tussen de vijf en tien jaar, waarbij de eerste klachten vijf à zes jaar voor de menopauze opspelen. Na de menopauze houden de klachten nog twee à drie jaar aan.

Hoe lang duurt de overgang bij mannen?

Mannen raken niet in de overgang, daar zij geen menstruatiecyclus doorlopen. De menopauze leidt er bij vrouwen toe, dat het lichaam op zoek moet naar een nieuw evenwicht in de hormoonspiegel.

Heb je invloed op hoe lang de overgang duurt?

Niet direct! Wel kan een operatie invloed hebben op hoe lang de overgang duurt. Denk hierbij aan een operatie waarbij de eierstokken of bijvoorbeeld de baarmoeder verwijderd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *