Overgangsklachten

overgangsklachten

De overgang is een heel natuurlijk proces, waarbij het vrouwelijk lichaam op zoek gaat naar een nieuw evenwicht in de hormoonspiegel. Bij circa één op de vier vrouwen gaat de overgang gepaard met overgangsklachten. Het verschilt per vrouw, in welke mate zij hier last van heeft. De klachten kunnen activiteiten in het dagelijks leven belemmeren. Enerzijds doordat je het als gevolg van een opvlieger bijvoorbeeld te warm hebt om je in te kunnen spannen. Anderzijds omdat opvliegers ertoe kunnen leiden dat je minder goed slaapt en daardoor minder geconcentreerd bent bij de uitvoering van dagelijkse activiteiten.

In dit artikel lees je meer over de overgangsklachten die regelmatig voorkomen bij vrouwen. De klachten houden gemiddeld vijf tot tien jaar aan. Ze kunnen al circa vijf jaar voor de menopauze voor het eerst opspelen. Meestal zijn de overgangsklachten voorafgaand aan de menopauze heviger, dan in de jaren na dit moment. De menopauze is het moment waarop een vrouw voor het laatst een menstruatiecyclus afmaakt. Welke van de symptomen van de overgang uit dit artikel heb jij al eens ervaren?  

Inhoudsopgave

Verandering in de menstruatie

Klachten bij de overgang komen voort uit een verandering in de menstruatie. Gemiddeld krijgt een vrouw tussen haar 40e en 60e levensjaar te maken met een onregelmatige menstruatiecyclus, wat het begin vormt van de overgang. Zoals reeds beschreven, kunnen de klachten bij de overgang vijf tot tien jaar aanhouden. Na deze periode heeft een vrouw haar vruchtbaarheid verloren en is de hormoonspiegel weer in balans. Houd er rekening mee, dat de vruchtbaarheid tijdens de verandering in de menstruatie nog aanwezig is. Het is raadzaam om in deze periode anticonceptiemiddelen te blijven gebruiken.

Je merkt de onregelmatige menstruatiecyclus aan het feit, dat de tussenpozen soms langer of juist korter duren. Daarbij wisselt het bloedverlies per menstruatie sterk en kan ook de duur van deze bloedingen verschillen.

Gemiddeld vindt de menopauze bij een westerse vrouw plaats in haar 51e levensjaar. Onder de menopauze verstaan we de laatste volledige menstruatiecyclus. Bij sommige vrouwen valt de menopauze al rond hun 45e levensjaar, terwijl andere vrouwen hier pas ver na hun 50e verjaardag mee te maken krijgen. 

Pil doorslikken bij verandering in de menstruatie

Op het moment dat je de eerste verandering in de menstruatie opmerkt, kun je besluiten om de pil door te blijven slikken. Het door blijven slikken van de pil zorgt er namelijk voor, dat de overgangsklachten minder hevig zijn. Met de pil blijf je immers hormonen inbrengen bij het lichaam, die je lichaam zelf steeds minder aanmaakt rond de menopauze. Het door blijven slikken van de anticonceptiepil is echter niet zonder risico. De kans op hart- en vaatziekten neemt toe, wanneer je de pil rond je 50e levensjaar nog steeds slikt. Raadpleeg een huisarts om te bespreken of het door blijven slikken van de pil om overgang symptomen te verminderen een optie is. 

Opvliegers en zweetaanvallen

Een typisch voorbeeld van de verschijnselen die bij de overgang opspelen zijn opvliegers en zweetaanvallen. Vaak worden beide termen door elkaar gebruikt. Een opvlieger kan echter meer klachten met zich meebrengen dan slechts een zweetaanval. Onder opvliegers verstaan we plotselinge, heftige en vaak maar kortdurende warmteaanvallen. Het vervelende aan opvliegers is dat een vrouw ze vaak niet aan voelt komen. Bijzonder vervelend, wanneer je tijdens zo’n opvlieger in een overleg zit met collega’s. Het is echter niets om je voor te schamen, daar de overgang een heel natuurlijk proces is en hoort bij het vrouwelijk lichaam.

Een opvlieger komt zowel overdag als in de nacht voor. Het maakt dat een opvlieger ertoe kan leiden, dat je minder goed slaapt. De opvliegers gaan daarbij gepaard met hevig transpireren, hartkloppingen en bijvoorbeeld een rood hoofd. Ook kun je een gejaagd gevoel ervaren tijdens een opvlieger. Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid zijn eveneens symptomen die horen bij een opvlieger. 

Vagina wordt droger

overgangsklachten

De overgang gaat gepaard met de afname van oestrogenen in het vrouwelijk lichaam. Dit betekent dat de bekledende laag van de vagina dunner en ook droger zal worden. Als gevolg hiervan kun je een jeukend gevoel ervaren. Daarbij kan de vagina tijdens het plassen een branderig gevoel geven. Niet onbelangrijk: het dunner en droger worden van de bekledende laag van de vagina maakt dat deze gevoeliger wordt voor infecties. Het is om deze reden van groot belang, dat je de vagina schoon houdt in de overgang. 

Zoals eerder op deze pagina werd aangehaald, kun je de pil blijven slikken om de overgangsklachten terug te dringen. Het door blijven slikken van de pil leidt ertoe, dat de oestrogenen in je lichaam op kunstmatige wijze worden aangevuld. Overleg met de huisarts of dit een verstandige keuze is in jouw situatie.

Slecht slapen

Reeds las je dat een opvlieger voor een hevige warmteaanval kan zorgen en dat deze aanvallen zowel overdag, als in de avond op kunnen spelen. Wanneer zo’n aanval zich in de nachtelijke uren voordoet, betekent dit dat je minder goed zal slapen. Daarbij voel je jezelf vaak minder fris, wanneer tijdens het hevig transpireren wakker schrikt. Een verminderde slaap kan ertoe leiden, dat je prikkelbaar bent in de ochtend en bijvoorbeeld minder geconcentreerd aan je dagelijkse activiteiten begint.

Een verminderde concentratie kan leiden tot stress, omdat je bijvoorbeeld bang bent bepaalde verplichtingen niet binnen de hiervoor gestelde deadline af te ronden. Overigens is de periode rond de overgang vaak al een spannende periode. Kinderen gaan uit huis, ouders worden hulpbehoevend, enzovoorts. Het draagt niet bij aan een goede nachtrust! 

Stemmingswisselingen

Als gevolg van de korte en minder goede nachten kun je te maken krijgen met stemmingswisselingen. De opvliegers spelen hier een belangrijke rol in. Je kunt bijvoorbeeld onzeker worden, wanneer je in de buurt van collega’s of vrienden te maken krijgt met een opvlieger. In het bijzonder, wanneer anderen hier grapjes of opmerkingen over maken. Toch is de overgang niets om je voor te schamen. Het hoort bij de ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam. Iedere vrouw krijgt hier vroeg of laat een keer mee te maken. Vanzelfsprekend zal de hevigheid van de overgangsklachten niet voor iedere vrouw hetzelfde zijn.

De onzekerheid en daarmee stemmingswisselingen kunnen ook voortkomen uit het feit, dat je minder zin hebt in seks. Iets wat kan leiden tot discussies met je partner.  

Diverse andere overgangsklachten

Eerder las je al dat de vagina droger kan worden als gevolg van de overgang. Naast de vagina worden ook de huid en bijvoorbeeld slijmvliezen droger. Dit hangt samen met het feit, dat je lichaam minder speeksel aanmaakt. Het uitdrogen en minder elastisch worden van de huid resulteert in rimpels. Door de huid vet te houden met een dagcrème kun je dit proces iets vertragen. Houd er echter rekening mee, dat het ontstaan van rimpels een heel natuurlijk proces is. Naast een drogere huid kan ook het haar droger worden. Net als een crème voor op je gezicht, zijn er ook shampoos die droogheid van het haar tegengaan. 

Andere overgangsklachten die op kunnen spelen

Hoofdpijn hoeft niet altijd samen te gaan met een opvlieger. Ook zonder een warmteaanval kun je te maken krijgen met hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Daarbij kunnen borsten pijnlijk aanvoelen en kun je last hebben van spierpijn. In sommige gevallen zijn dergelijke klachten het gevolg van bloedarmoede als gevolg van een hevige bloeding tijdens de menstruatie. Het kan in dergelijke situaties sterk aan te raden zijn om een huisarts om advies te vragen. Datzelfde geldt wanneer er sprake is van een hevig urineverlies. Er zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, die voorkomen dat urineverlies een grote impact heeft op je dagelijks leven. Je wilt een ongelukje tegengaan!  

Overwin overgang

Overwin je overgangsklachten

Overwin je overgang

Veelgestelde vragen over overgangsklachten

Onderstaand vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over overgangsklachten. Hoe weet ik of ik in de overgang zit? Is het normaal dat ik tijdens de overgang minder zin heb in seks? Enzovoorts. Mocht het antwoord op je eigen vraag hier nog niet bij staan, dan kun je deze stellen in de reacties onder het artikel. Wij proberen je vraag vervolgens zo snel mogelijk te beantwoorden.

Welke overgangsklachten zijn er?

Overgangsklachten komen in verschillende soorten voor. Denk aan een veranderde menstruatiecyclus, opvliegers, een droge vagina en een drogere huid. Er zijn nog tal van andere klachten die op kunnen spelen.

Wat zijn symptomen van de overgang?

Typische voorbeelden van symptomen van de overgang zijn opvliegers en zweetaanvallen, een droge vagina, minder zin in seks, hoofdpijn en hartkloppingen. De hevigheid van klachten verschilt per vrouw.

Welke verschijnselen van de overgang kunnen optreden?

Het verschilt per vrouw welke verschijnselen van de overgang op zullen treden. Denk aan een droge huid en droge ogen, opvliegers en zweetaanvallen, misselijkheid en een duizelig gevoel, enzovoorts.

Wat kan ik doen tegen overgangsklachten?

Je kunt de pil door blijven slikken om overgangsklachten te verminderen. Dit is niet zonder risico. Raadpleeg altijd een huisarts om samen te kijken of het in jouw geval slim is om door te gaan met de pil.

Hoe weet ik of mijn klachten te maken hebben met de overgang?

Overgangsklachten kunnen opspelen voordat de menopauze plaatsvindt. Het maakt het soms lastig om klachten te koppelen aan de overgang. Laat een diagnose stellen door je huisarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *