Vervroegde overgang

vervroegde overgang

Westerse vrouwen raken over het algemeen tussen hun 45e en 55e levensjaar in de overgang. Dit betekent dat er sprake is van de menopauze, wat het moment is waarop de laatste menstruatiecyclus wordt doorlopen. Voor veel vrouwen is de menopauze een opluchting, daar je niet langer ongesteld wordt. Tegelijkertijd kan het ook best lastig zijn! Het einde van de menstruatiecyclus in het vrouwelijk lichaam betekent immers dat je niet meer zwanger kunt worden en daarmee onvruchtbaar bent. Er kan sprake zijn van een vervroegde overgang.

Op deze pagina lees je meer over de vervroegde overgang. Wat verstaat men onder een vervroegde overgang? Hoe oud ben je, wanneer je te maken hebt met een vervroegde overgang? Het zijn voorbeelden van vragen die we op deze pagina proberen te beantwoorden.  

Inhoudsopgave

Wat is vervroegde overgang?

Zoals de naam al zegt, betekent een vervroegde overgang dat je veel eerder dan normaal in de overgang raakt. Het verschilt per vrouw, op welke leeftijd dit gebeurt. Een andere, enigszins medische term, die gebruikt wordt voor een vroege overgang is primaire ovariële insufficiëntie. Ook prematuur ovarieel falen is een term die regelmatig gebruikt wordt voor een vervroegde overgang.

Het vroegtijdig starten van de overgang is doorgaans het gevolg van het niet goed functioneren van de eierstokken. Aan de eierstokken groeien geen eiblaasjes meer, wat betekent dat een eisprong niet langer mogelijk is. Hetgeen normaliter gebeurt bij de menopauze. 

Kan een operatie invloed hebben op vervroegde overgang?

Een van de redenen, die maakt dat een vervroegde overgang op kan spelen is een operatie. Bij een operatie kan schade aan de eierstokken veroorzaakt zijn. Als gevolg hiervan zullen er geen eiblaasjes meer aan de eierstokken groeien, waarmee een eisprong niet langer mogelijk is. Ook kunnen de eierstokken verwijderd zijn. Er zijn verschillende medische redenen, die deze ingreep noodzakelijk kunnen maken.

Na het verwijderen van de eierstokken speelt de vervroegde menopauze logischerwijs direct op. Houd er rekening mee, dat dit hevige klachten met zich mee kan brengen. Een huisarts of medisch specialist kan je hier vooraf meer informatie over geven. 

Operatief verwijderen van de baarmoeder

Een derde situatie waarbij een operatie invloed kan hebben op een vroege overgang, is die van het verwijderen van de baarmoeder. Ook voor deze ingreep geldt, dat verschillende ziektes dit noodzakelijk kunnen maken. De kans dat een baarmoeder voor een vervroegde overgang zorgt is relatief klein. Het is dus niet per definitie zo, dat het verwijderen van de baarmoeder leidt tot een vervroegde overgang. 

Hoe oud ben je bij vervroegde overgang?

Men spreekt van een vervroegde overgang, wanneer een vrouw hier al voor haar 40e levensjaar mee te maken krijgt. Zoals reeds beschreven werd, kan de vervroegde menopauze het gevolg zijn van een medische ingreep. Het verwijderen van de eierstokken gebeurt niet per definitie net voor iemands 40e verjaardag, maar kan bijvoorbeeld ook al rond het 30e levensjaar. Het maakt dat er geen specifieke leeftijd te koppelen is aan het ontstaan van een vroege overgang.

Naast het feit dat een overgang vervroegd op kan spelen, kan deze ook op veel latere leeftijd starten dan gemiddeld is. Gemiddeld krijgt een vrouw rond haar 51e levensjaar te maken met de klachten die horen bij de overgang. Deze klachten kunnen tot zeker 2 à 3 jaar na de menopauze aanhouden. 

Verkleinen van de kans op een vervroegde overgang

Hoewel je bij een medische ingreep geen invloed hebt op het ontstaan van een vervroegde overgang, kun je hier toch enige invloed op uitoefenen. Zorg voor een gezonde leefwijze! Roken en bijvoorbeeld regelmatig ongezond eten kunnen de kans op een vervroegde overgang vergroten. Daarbij is het belangrijk om voldoende te bewegen. Ook wanneer de overgang opspeelt! Maak bijvoorbeeld iedere lunch een wandeling van een half uur. Wist je dat een vrouw die dagelijks een pakje sigaretten rookt gemiddeld twee jaar eerder in de overgang zal komen?

Tip: probeer ook tijdens de overgang zo min mogelijk te roken en weinig alcohol te drinken. Alcohol kan de klachten rond de overgang versterken. Mogelijk krijg je het ook zonder overgang warm van een paar glazen wijn! 

Vaststellen van de overgang

Heb je het idee dat er bij jou sprake is van een vervroegde overgang? In dat geval is het raadzaam een huisarts te bezoeken. De huisarts kan een diagnose voor je stellen aan de hand van een vragenlijst en inventarisatie van opspelende symptomen. 

Hormonen slikken om klachten te verminderen

vervroegde overgang

Sporten, stoppen met roken en gezond eten zijn voorbeelden van mogelijkheden om de klachten als gevolg van de overgang te verminderen. Ook het slikken van hormonen, bijvoorbeeld door niet te stoppen met de pil, kan helpen om klachten tegen te gaan. Tijdens de overgang wordt de productie van bepaalde hormonen sterk teruggeschroefd door ons lichaam, wat de verschillende klachten rond de overgang verklaart. Het lichaam is op zoek naar een nieuwe balans van de hormoonspiegel! Met het slikken van de pil zorg je dat de verminderde productie van deze hormonen kunstmatig gecompenseerd wordt.

Tip: er zijn medicijnen verkrijgbaar, die de nare opvliegers tijdens een overgang kunnen verminderen en geen hormonen bevatten.

Het door blijven slikken van de pil na je 51e levensjaar wordt afgeraden. De hormonen kunnen namelijk voor andere klachten zorgen, denk aan hart- en vaatziekten. Laat je adviseren door je huisarts, wanneer je overweegt om de pil te blijven slikken bij een vroege overgang. Bij een vervroegde overgang is de kans groot, dat je hier al voor je 51e verjaardag uit bent daar de overgang gemiddeld tussen de vijf en tien jaar duurt.  

Veranderingen in het lichaam bij een vervroegde overgang

Bij een vervroegde overgang verandert er van alles in het vrouwelijk lichaam! Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat de productie van bepaalde hormonen teruggedrongen wordt. Het lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans. Daarbij wordt de menstruatiecyclus onregelmatig, waarbij bloedingen de ene keer veel heftiger zullen zijn dan een volgende keer. Daarbij heb je de ene keer meer last van de ongesteldheid dan andere keren. Ook opvliegers, plotselinge warmte aanvallen, en bijvoorbeeld hevige spier- en gewrichtspijn zijn voorbeelden van klachten die horen bij de veranderingen in het lichaam.

Om zo min mogelijk last te hebben van deze veranderingen, is het belangrijk om tijdens de vervroegde overgang gezond te blijven eten en drinken en voldoende te bewegen. Mochten klachten zeer hevig zijn, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Deze kan je meer vertellen over hetgeen je kunt doen om de intensiteit van klachten rond de vroege overgang te verminderen.

Houd er rekening mee, dat je tot de menopauze vruchtbaar bent. Mocht je stoppen met de pil, dan is een ander anticonceptiemiddel noodzakelijk om een ongewenste zwangerschap uit te sluiten.

Duur van een vervroegde overgang

Het verschilt per vrouw, wat de duur is van een vervroegde overgang. Dat geldt overigens ook, wanneer de overgang pas op latere leeftijd opspeelt. Over het algemeen zit er circa vier à vijf jaar tussen het onregelmatig worden van de menstruatiecyclus en de menopauze. De menopauze is het moment waarop de menstruatiecyclus voor het laatst volledig is doorlopen. De menopauze betekent normaliter niet het eind van de overgangsklachten. Deze klachten kunnen in totaliteit circa vijf tot tien jaar aanhouden. Wie pech heeft, blijft zelfs langer dan tien jaar last hebben van deze klachten. Het merendeel van de klachten speelt op voor de menopauze. 

Erfelijkheid van een vervroegde overgang

Bij vrouwen wiens moeder al op jonge leeftijd in de overgang raakte, is de kans groter dat zij zelf ook te maken krijgen met een vroege overgang. Een huisarts kan je hier meer over vertellen. 

Overwin overgang

Meer tips om makkelijker door de overgang te komen

Overwin je overgang

Veelgestelde vragen over vervroegde overgang

Er worden ons regelmatig vragen gesteld over de vervroegde overgang, symptomen hiervan en de consequenties die het met zich meebrengt. Onderstaat hebben we de antwoorden op deze vaak gestelde vragen over een vroege overgang voor je op een rijtje gezet. Mocht het antwoord op een vraag die je zelf hebt hier nog niet bij staan, dan kun je deze achterlaten in de reacties. We zullen je vraag vervolgens zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

Wat is vervroegde overgang?

We spreken van een vervroegde overgang, wanneer je al voor je 40e levensjaar in de overgang raakt. Gemiddeld speelt op de overgang op tussen iemands 45e en 55e levensjaar.

Kan een operatie invloed hebben op vervroegde overgang?

Een operatie kan van invloed zijn op een vroege overgang. Denk hierbij aan een operatie waarbij de eierstokken verwijderd of beschadigd worden, een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd wordt, etc.

Hoe oud ben je bij vervroegde overgang?

Er is geen specifieke leeftijd aan een vroege overgang te koppelen. Wel is het zo dat we alleen van een vervroegde overgang spreken, wanneer deze al voor je 40e verjaardag opspeelt.

Wanneer spreek je van vervroegde overgang?

Een vroege overgang is een overgang waarvan de symptomen al voor je 40e levensjaar opspelen. Normaliter raakt een vrouw rond haar 51e verjaardag in de overgang (tussen de 45 en 55 jaar).

Wat zijn de voordelen en nadelen van vervroegde overgang?

Voordeel van een vroege overgang is dat je al snel van ongesteldheidsklachten af bent. Belangrijk nadeel is dat je de vruchtbaarheid op jonge leeftijd kunt verliezen. Ook zijn klachten vaak zeer hevig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *