Oxazepam

Ervaar je al langere tijd een gevoel van angst of hevige spanning? Vind je het lastig om de slaap te vatten in de avond, doordat je tot laat ligt te piekeren op bed? Het zijn symptomen van slapeloosheid. Een probleem wat van tijdelijke aard kan zijn, maar ook een structurele vorm kent. In dat laatste geval kan het gebruik van een medicijn als oxazepam het overwegen waard zijn. Het middel maakt dat je een rustig, slaperig gevoel ervaart, zorgt dat spieren zich ontspannen en helpt je beter te slapen. Niet alleen bij slapeloosheid wordt oxazepam voorgeschreven. Ook om ontwenningsverschijnselen bij het herstel van een verslaving te verminderen kan dit middel uitkomst bieden.

Op deze pagina lees je meer over oxazepam zelf, maar ook over de verschillen tussen dit slaapmiddel en verschillende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan middelen als lorazepam, temazepam en valdispert. Wat maakt het ene slaapmiddel beter in het oplossen van bijvoorbeeld slapeloosheid, dan het andere middel?

Inhoudsopgave

Wat doet oxazepam?

Zoals reeds beschreven werd, is oxazepam een medicijn wat in verschillende situaties kan worden voorgeschreven. De meeste mensen gebruiken oxazepam als slaapmiddel, wat hen een rustig en ontspannen gevoel geeft in een periode van hevige slapeloosheid. Het middel kan ook worden ingezet bij het herstel van een alcoholverslaving. Vaak gaat dit herstel gepaard met ontwenningsverschijnselen, die het lastig maken om het herstel door te zetten. Oxazepam vermindert deze ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen zullen naarmate de tijd verstrijkt steeds minder worden.

Werking van oxazepam

De werkzame stoffen van oxazepam zullen na circa een uur actief worden. Vervolgens houdt het effect hiervan gedurende een periode van zo’n acht tot twaalf uur aan. De exacte duur van de werking van het medicijn verschilt logischerwijs per persoon en de gebruikte dosering. Vaak wordt oxazepam tot de langwerkende slaapmedicijnen gerekend. Datzelfde geldt voor middelen als diazepam en lorazepam. Doordat de werkzame stoffen van oxazepam relatief lang aanhouden, is het verstandig om het medicijn uitsluitend te gebruiken als je de komende uren niet de weg op hoeft.

Net als verschillende andere slaapmedicatie heeft oxazepam een verslavende werking. Het is daarom onverstandig het middel dagelijks te gebruiken. Het kan ertoe leiden dat het steeds lastiger wordt om het medicijn weer los te laten. Over het algemeen geldt dat het medicijn zo’n twee maanden gebruikt kan worden, met tussenpozen van enkele dagen. Gebruik je het middel langer, dan is het belangrijk om de medicatie langzaamaan weer af te bouwen. Doe dit altijd in overleg met de huisarts. Zou je na twee maanden in één keer stoppen met het gebruik van oxazepam, dan resulteert dit mogelijk in ontwenningsverschijnselen.

Bijwerkingen van oxazepam

Oxazepam heeft als voornaamste bijwerking, dat het je een suf en moe gevoel geeft. Dit leidt ertoe dat je minder snel reageert dan je gewend bent. Ook slappe spieren kunnen het gevolg zijn van het gebruik van oxazepam. Een derde mogelijke bijwerking is een probleem met het geheugen; je herinnert je jezelf zaken minder makkelijk en bijvoorbeeld namen blijven minder lang hangen. In de meeste gevallen houden deze bijwerkingen niet langer dan een dag aan.

Wanneer je oxazepam in een dosering van meer dan 50 mg gebruikt, mag je 24 uur lang geen auto besturen. Bij een dosering van minder dan 50 mg geldt dat dit gedurende 16 uur niet mag. Het besturen van een auto is na het gebruik van oxazepam gevaarlijk, doordat je reactievermogen sterk verminderd wordt door het medicijn.

Wat is het verschil tussen: lorazepam en oxazepam?

Zowel lorazepam als oxazepam behoren tot de categorie met benzodiazepinen. Ook veel andere slaapmiddelen vallen binnen deze categorie. Over het algemeen geldt dat oxazepam circa een uur nodig heeft, voordat de werkzame stoffen hiervan actief zijn. Bij het gebruik van lorazepam zal het effect van de werkzame stoffen al sneller merkbaar zijn, wat een voordeel kan zijn als je snel in slaap wilt vallen. Het verschil is echter niet heel groot; sommige slaapmiddelen werken al na een paar minuten, dat geldt niet voor lorazepam. Qua duur zal het effect bij beide slaapmiddelen ongeveer even lang aanhouden. Mogelijk geldt voor lorazepam dat dit net iets langer is dan bij oxazepam.

Zowel oxazepam als lorazepam kunnen worden ingezet als middel tegen ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving. Het voordeel van lorazepam is dat het middel ook helpt bij het stoppen van epilepsie-aanvallen. Dit geldt niet voor het gebruik van oxazepam tabletten of capsules.

Wat is het verschil tussen: temazepam en oxazepam?

Zoals reeds genoemd werd, behoren veel slaapmiddelen tot dezelfde categorie. Ook temazepam behoort tot de benzodiazepinen. In vergelijking met oxazepam heeft ook temazepam ongeveer een uur nodig, voordat de stoffen in dit medicijn werkzaam zijn. Belangrijk verschil tussen beide slaapmiddelen zit in het feit, dat de werking van oxazepam langer aanhoudt dan die van temazepam.

Ook zit er een verschil in het feit dat oxazepam, bij het gebruik om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan na een alcoholverslaving, meerdere maanden gebruikt kan worden. Bij temazepam wordt sterk aangeraden het middel niet langer dan twee weken te gebruiken. Overigens geldt voor het gebruik van oxazepam als middel tegen slapeloosheid, dat het onverstandig is dit gedurende meerdere maanden vol te houden. 

Wat is het verschil tussen: valdispert en oxazepam?

Het voornaamste verschil tussen valdispert en oxazepam zit in het feit, dat valdispert een natuurlijk slaapmiddel is. Valdispert is gebaseerd op valeriaan, wat een gevoel van angst en stress op natuurlijke wijze vermindert. Valeriaan is een kruid, wat je in de natuur tegen kunt komen. Oxazepam is een medisch middel. Het maakt dat je valdispert bij de lokale drogisterij kunt bestellen, terwijl voor oxazepam geldt dat het raadzaam is om een huisarts te raadplegen voor het gebruik ervan.

Doordat valdispert een natuurlijk middel is, heeft het over het algemeen geen verslavende werking. Daar waar oxazepam, net als andere medische slaappillen, wel verslavend kan werken als het middel gedurende meerdere weken gebruikt wordt. Over het algemeen is valdispert een goedkoper, maar minder krachtig middel dan oxazepam tabletten.

Wat is het verschil tussen: alprazolam en oxazepam?

Van alprazolam wordt gesteld dat het middel iets minder krachtig is dan oxazepam. Beide middelen kunnen gebruikt worden bij het tegengaan van angst- en stressgevoelens. Gebruik beide medicijnen alleen, wanneer deze gevoelens structureel van aard zijn. De middelen kunnen een verslavend effect hebben, wat het na verloop van tijd lastig maakt om het gebruik hiervan af te bouwen.

Hoewel alprazolam indirect een positief kan hebben op je slaapritme, wordt het normaliter niet voorgeschreven als slaapmiddel. Daar waar dit wel geldt voor oxazepam. Een ander verschil zit in de werking van beide medicijnen. Het effect van alprazolam kan tot wel 24 uur aanhouden, daar waar het effect van oxazepam niet langer dan acht tot twaalf uur aanhoudt.

Wat is het verschil tussen: oxazepam en diazepam?

Net als oxazepam, is ook diazepam een breed inzetbaar medicijn. Het middel wordt niet uitsluitend voorgeschreven bij een gevoel van slapeloosheid. Men zet het bijvoorbeeld ook in bij angst- en paniekaanvallen, of bij epilepsie. Ook tegen ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving kan diazepam worden gebruikt. Het voordeel van diazepam zit in het feit, dat het middel via een injectie kan worden toegediend. Als gevolg hiervan zal het middel al na enkele minuten werken. Zeker bij de toepassing van diazepam bij epilepsie is dit een groot voordeel. Het effect van oxazepam is vaak pas na een uur merkbaar.

Een ander verschil zit in de duur van de werking van beide medicijnen. Over het algemeen geldt dat oxazepam een werking heeft van acht tot twaalf uur, daar waar het effect van diazepam tot wel een dag kan aanhouden. Dit heeft onder meer effect op de periode waarin men geen auto mag besturen. Diazepam is om deze reden niet altijd een betere keuze dan oxazepam.

Veelgestelde vragen over oxazepam

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het gebruik van oxazepam en de verschillen tussen dit medicijn en verschillende andere soorten slaappillen. Wat maakt oxazepam tot een verstandige keuze? In welke situaties kan men dit medicijn gebruiken? Enzovoorts. Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld zijn over oxazepam.

Wat doet oxazepam?

Oxazepam heeft een rustgevende werking, wat helpt tegen een gevoel van slapeloosheid. Het laat je lichaam ontspannen. Ook bij het tegengaan van ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving wordt vaak gebruik gemaakt van oxazepam.

Hoe snel werkt oxazepam?

Over het algemeen zijn de werkzame stoffen in oxazepam na circa een uur actief. In vergelijking met andere slaapmiddelen duurt dit relatief lang. Er zijn middelen die al na een paar minuten of een half uur werken, afhankelijk van de manier van toedienen.

Wat is oxazepam?

Oxazepam is een medisch middel wat wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van een structureel gevoel van spanning en angst, slapeloosheid of van ontwenningsverschijnselen bij het herstel van een alcoholverslaving.

Hoe lang werkt oxazepam?

In de meeste gevallen houdt het effect van oxazepam zo’n acht tot twaalf uur aan. Hiermee wordt oxazepam gerekend tot de langwerkende slaapmiddelen. Ook diazepam en bijvoorbeeld lorazepam vallen binnen deze categorie.

Wanneer werkt oxazepam?

Het gebruik van oxazepam werkt voor mensen die hevige angst- en stressgevoelens hebben, waardoor zij de slaap niet goed vatten. Ook mensen die last hebben van ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving kunnen oxazepam voorgeschreven krijgen.

oxazepam kopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.