Perimenopauze

De kans is groot, dat je al eens van de menopauze hebt gehoord. Ook de postmenopauze is een term die regelmatig gebruikt wordt om de periode na de menopauze aan te duiden. Heb je echter al eens gehoord van de perimenopauze? In dit artikel lees je meer over de perimenopauze en de symptomen die hierbij horen. Daarnaast gaan we in op de verschillen tussen de menopauze, de perimenopauze en de postmenopauze. In welke volgorde krijg je met deze lichamelijke processen te maken?

Allen zijn onderdeel van de overgang. Een periode die best zwaar kan zijn voor vrouwen! In de menopauze verliezen vrouwen hun vruchtbaarheid. Iets wat sterk gekoppeld wordt aan het vrouwelijk lichaam. Hoewel je rond je 50e verjaardag zeer waarschijnlijk geen (nieuwe) kinderen meer wenst, is het confronterend dat je de vruchtbaarheid verliest. Welke rol speelt de perimenopauze hierin?

Inhoudsopgave

Wat is perimenopauze?

Zoals reeds kort omschreven, is de perimenopauze onderdeel van de overgang. De overgang is een periode die vaak ergens tussen het veertigste en zestigste levensjaar van een vrouw start. In deze periode verandert de hormoonspiegel sterk en gaat het lichaam op zoek naar een nieuwe balans. In de perimenopauze verandert de menstruatie. Specifiek voor de perimenopauze is het verlies van de vruchtbaarheid van een vrouw. Het lichaam beweegt zich naar de onvruchtbare periode.

Vertaal je “perimenopauze” letterlijk, dan kom je tot de definitie: rond de menopauze. Het betekent dat de perimenopauze opspeelt in de periode voorafgaand aan de menopauze. De menopauze is de laatste volledige menstruatiecyclus van een vrouw. Ook tot iets na de menopauze kan de perimenopauze doorlopen. In totaal duurt de perimenopauze enkele jaren. De exacte tijdsperiode die de perimenopauze inneemt verschilt logischerwijs per vrouw.

Verminderde productie van eicellen

Kijken we naar wat er in het lichaam gebeurt tijdens de perimenopauze, dan is een van de eerste signalen van de perimenozpauze bij de vrouw dat we zien dat de productie van eicellen sterk afneemt. De afname in de hoeveelheid eicellen betekent daarbij dat er een verandering optreedt in de hormonen oestrogeen en progesteron. Het lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans in de hormoonspiegel. Dat is niet het enige verschil. Ook het aantal eisprongen bij de vrouw neemt af. Met name het zoeken naar een nieuwe balans in de hormoonspiegel maakt dat vrouwen in de overgang te maken zullen krijgen met diverse klachten. Opvliegers zijn hier een bekend voorbeeld van, een spontane warmte uitbarsting in het vrouwelijk lichaam.

Relatie tussen perimenopauze, menopauze en postmenopauze

Eerder las je al dat termen als perimenopauze, menopauze en postmenopauze regelmatig door elkaar worden gebruikt. De term pre menopauze kan hier nog aan toe worden gevoegd. Wat is de relatie tussen deze termen? De menopauze is de belangrijkste periode in de overgang van een vrouw. Onder de menopauze verstaan we de laatste volledige menstruatiecyclus. Doordat niet aan te voelen is wanneer er sprake is van de laatste menstruatiecyclus, merk je dit normaliter pas nadien.

Na de menopauze zijn de klachten die horen bij de overgang vaak nog niet voorbij. We spreken op dat moment van de postmenopauze. Klachten kunnen nog enkele jaren aanhouden. Zoals je eerder al las, behoren opvliegers tot de symptomen die het meest voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Niet alleen na de menopauze houden klachten vaak aan. Ook voorafgaand aan de menopauze kunnen er klachten opspelen. Denk bijvoorbeeld aan een wisselende menstruatie, waarbij de menstruatiecyclus onregelmatig verloopt en daarbij sterk kan verschillen in heftigheid. Het ene moment heb je nauwelijks ergens last van, terwijl je een volgende keer ontzettende krampen in je buik voelt. Het tekent het begin van de overgang en daarmee ook de aankomende menopauze.

Rol van de perimenopauze in de overgang

Op basis van de reeds genoemde omschrijvingen, start het vrouwelijk lichaam dus in de premenopauze. Vervolgens volgt de menopauze, om af te sluiten met de postmenopauze. Wat is de rol van de perimenopauze? Je las al dat de letterlijke vertaling hiervan “rondom menopauze” is. Dit betekent dat de perimenopauze door de andere fases van de overgang heen loopt. In de pre menopauze kunnen de eerste klachten opspelen, doordat de menstruatiecyclus onregelmatig wordt. De klachten houden aan tot een paar jaar na de overgang.

Wat zijn symptomen van de perimenopauze?

De klachten die vrouwen ervaren als gevolg van de perimenopauze kunnen sterk verschillen per persoon. De ene vrouw heeft veel meer last van de symptomen van de perimenopauze dan andere vrouwen. Ook de intensiteit van deze klachten kan sterk verschillen. Een typisch voorbeeld van een symptoom welke hoort bij de perimenopauze is een veranderende menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus wordt steeds minder betrouwbaar en verschilt in intensiteit.

Op het ene moment menstrueer je heel kort achter elkaar, terwijl de menstruatiecyclus op andere moment pas enkele maanden na het vorige op gang komt. Het maakt de perimenopauze soms best vervelend! Op het moment dat je de menopauze gehad denkt te hebben, doet een nieuwe menstruatiecyclus zich voor. Het betekent dat de overgang nog niet op z’n einde loopt.

Qua intensiteit verschilt de ene menstruatiecyclus van de ander, op het gebied van bloedverlies en krampen. Het ene moment zal je veel meer bloed verliezen dan het anderen. Die verschillen in intensiteit houden over het algemeen aan tot de laatste menstruatiecyclus voltooid is.

Er zijn nog meer klachten die gewijd kunnen worden aan de perimenopauze. Houd er rekening mee, dat deze klachten niet specifiek kunnen worden toegeschreven aan de veranderingen in het lichaam tijdens de perimenopauze. De klachten ervaar je bijvoorbeeld ook in de postmenopauze. Onderstaand gaan dieper in op deze klachten.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Een van de meest bekende symptomen zijn opvliegers. Het gaat gepaard met nachtelijk zweten bij veel vrouwen. De opvliegers maken dat je het plotseling erg warm kunt krijgen en hevig zal transpireren om deze warmte af te voeren. Bijzonder vervelend, wanneer dit je overkomt in het bijzijn van anderen. Een opvlieger kan al snel enkele minuten aanhouden. Daarbij kun je per uur te maken krijgen met meerdere opvliegers. Gelukkig zit er bij de meeste vrouwen al snel een paar uur tussen de opvliegers in.

Nachtelijk zweten, vaak het gevolg van een hitte-aanval in de nacht, maakt dat je minder goed slaapt. Een verminderde nachtrust heeft een negatieve invloed op je humeur, op je concentratie en energieniveau overdag.

Toename in lichaamsgewicht

Niet alleen opvliegers horen bij de perimenopauze. Ook een toename in lichaamsgewicht komt regelmatig voor bij vrouwen die zich in de overgang bevinden. Die toename in lichaamsgewicht kent verschillende oorzaken. Doordat je lichaam druk in de weer is met het vinden van een nieuw evenwicht in de hormoonbalans, verbruikt het meer energie. Een toename in het energieverbruik maakt dat je meer zal snacken tussendoor. Vaak gaat het hierbij om ongezonde snacks. Daar komt bij, dat ook de veranderende hormoonspiegel zelf voor een toename in gewicht kan zorgen. Je lichaam gaat op een andere manier werken tijdens en na de overgang. Daar waar je ritme en voedingspatroon vaak hetzelfde blijft.

Vaginale droogte in de perimenopauze

Een derde voorbeeld van perimenopauze symptomen is vaginale droogte. Dit probleem doet zich niet enkel voor in de perimenopauze, maar in de volledige overgang. Het maakt dat je minder zin hebt in seksuele contacten met je partner. Mede door het feit, dat dit pijn kan doen. De vaginale droogte of irritaties rond de vagina zijn het gevolg van een veranderde oestrogeenproductie in het vrouwelijk lichaam. Die verminderde oestrogeenproductie maakt de vagina dunner, wat de klachten rond de vagina verklaart.

Denk aan klachten als droogheid, jeuk en irritaties. In deze periode ben je relatief gevoelig voor infecties rond de vagina. Het is daarom belangrijk om deze schoon te houden. Mocht er zich een infectie voordoen, dan is het belangrijk om langs de huisarts te gaan. Deze kan je van medicijnen voorzien om een verergering van de klachten te voorkomen.

Veelgestelde vragen over de perimenopauze

Wanneer de perimenopauze zich bij je voordoet kun je de nodige vragen hebben. We hebben het antwoord op de vragen die ons het meest gesteld worden over de perimenopauze alvast op een rijtje gezet. Staat het antwoord op een vraag waar je zelf mee zit hier nog niet bij? Stel de vraag in dat geval onder dit artikel.

Wat is perimenopauze?

De perimenopauze is een fase in de overgang, waarbij het vrouwelijk lichaam haar vruchtbaarheid verliest. De periode bevindt zich rondom de menopauze.

Hoe weet ik of ik in de perimenopauze zit?

Je merkt het begin van de perimenopauze aan een veranderde menstruatiecyclus. Deze wordt minder regelmatig en verschilt sterk qua intensiteit. Je verliest de ene keer meer bloed, dan een volgende keer.

Wat zijn de kenmerken van de perimenopauze?

De perimenopauze kenmerkt zich door een veranderende menstruatiecyclus. Je zal merken dat de menstruatiecyclus minder regelmatig wordt en dat ook de intensiteit hiervan wisselt.

Hoe lang duurt de perimenopauze?

De perimenopauze begint vaak voor de menopauze en kan tot enkele jaren na de menopauze aanhouden. Het verschilt per vrouw hoe lang deze periode exact duurt.

Hoe krijg ik minder last van de perimenopauze?

Het verschilt per type klacht rond de overgang hoe je deze kunt verminderen. Zorg dat je gezond eet en voldoende beweegt. Kleed je daarbij luchtig om minder last te hebben van opvliegers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.