Persoonlijke groei en ontwikkeling

Vrijwel iedereen streeft persoonlijke groei en ontwikkeling na. Omschrijven wat persoonlijke ontwikkeling inhoudt, vinden veel mensen echter lastig. Hoe ontwikkel je jezelf? Op welke manier kun je deze ontwikkeling versnellen? Wat leidt ertoe dat je persoonlijke groei tot stilstand kan komen? Het zijn vragen waar men regelmatig mee in het hoofd zit en die vaak niet direct te beantwoorden zijn. Wat voor jou werkt op het gebied van persoonlijke groei kan voor iemand anders belemmerend werken en andersom.

Op deze pagina lees je meer over persoonlijke groei en ontwikkeling. Er wordt ingegaan op hetgeen we onder persoonlijke ontwikkeling verstaan en de wijze waarop je deze persoonlijke groei kunt stimuleren. Zeker in je eerste veertig tot vijftig levensjaren is het belangrijk om te investeren in je persoonlijke ontwikkeling. De laatste jaren voor je pensioen zijn gericht op het vervullen van een functie die je altijd al eens hebt willen doen. Je richt je hierbij voornamelijk op wat je leuk vindt, in plaats van op wat bijdraagt aan je persoonlijke groei.

Inhoudsopgave

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Onder persoonlijke ontwikkeling verstaan we de ontwikkeling die je persoonlijkheid doormaakt. Deze ontwikkeling wordt al op jonge leeftijd ingezet. Denk bijvoorbeeld nog eens terug aan je jeugd, toen je wellicht een bekende voetballer of tennisser wilde worden. Misschien droomde je ervan om als astronaut de ruimte in te gaan, of juist branden te blussen als brandweerman. Je persoonlijke groei is in deze eerste jaren grillig en je stelt doelen zonder te bedenken of deze haalbaar zijn.

Naarmate je ouder wordt vlakt je persoonlijke ontwikkeling af. Je moet actief aan de slag met je persoonlijke groei om verder te komen. Het hangt samen met het feit, dat je persoonlijke doelen worden bijgesteld naar steeds realistischere ambities. In plaats van profvoetballer wil je nu manager van je afdeling worden. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om deze persoonlijke groei te stimuleren. Het maakt dat hulp wenselijk kan zijn.

Nut van persoonlijke ontwikkeling en groei

Er zijn verschillende redenen die persoonlijke ontwikkeling belangrijk maken. Allereerst draagt uitdaging bij aan je levensgeluk. Zou je vastroesten in een bepaald patroon op professioneel of bijvoorbeeld sociaal vlak, dan zal het al snel saai worden. Uitdaging ontbreekt, daar je processen al tientallen keren doorlopen hebt. Wanneer iets saai wordt gaat dit ten koste van het geluk dat je ervaart bij de uitvoering hiervan. Minder geluk staat vaak gelijk aan minder energie. Wanneer iets je gelukkig maakt, ben je bereid net een stapje harder te lopen en heb je zin om aan de volgende uitdaging te beginnen.

Een lager energieniveau heeft niet alleen invloed op de wijze waarop je werkzaamheden uitvoert. Het kan ook je sociale leven beïnvloeden. Je bent sneller vermoeid en heb bijvoorbeeld minder zin om af te spreken met anderen. Op deze manier kom je in een negatieve spiraal terecht, wat je voorkomt door tijdig hulp te zoeken bij je persoonlijke ontwikkeling en groei.

Persoonlijke ontwikkeling gaat met vallen en opstaan

Het is belangrijk om je te beseffen dat persoonlijke ontwikkeling niet alleen gaat over groeien. Bij persoonlijke ontwikkeling hoort ook vallen. Net als de ambitie om topsporter te worden, zal je ook op jonge leeftijd geleerd hebben middels vallen en opstaan. Dit gebeurde tijdens het leren lopen, tijdens het leren fietsen, maar bijvoorbeeld ook tijdens het omgaan met sociale situaties op de peuterspeelzaal. Vaak zonder dat je dit direct in de gaten had. Ook op latere leeftijd ontwikkel je jezelf door te vallen en weer op te staan. De ene keer zet je de volgende stap sneller dan de andere keer. Dit is normaal, probeer het te accepteren! Laat een val je vooral niet belemmeren in je persoonlijke groei, maar relativeer het en zie het als een leermoment. Je zal een fout niet nog eens maken, wat het directe resultaat is van dit leerproces.

Zoek naar een balans in je brein

Je brein moet je de ruimte geven om je te ontwikkelen op persoonlijk vlak. Wanneer het brein gevuld is met deadlines en stress over andere zaken, ontbreekt deze ruimte. Het is daarom belangrijk om allereerst op zoek te gaan naar de juiste balans in je brein. Heb je deze balans gevonden? In dat geval heb je de ruimte om aan je persoonlijke groei te gaan werken.

Cursus persoonlijke ontwikkeling

Hulp bij je persoonlijke groei wordt onder meer geboden in de vorm van een cursus. Een cursus persoonlijke ontwikkeling kun je bij een lifecoach of bijvoorbeeld loopbaancoach volgen, maar ook digitaal. Er zijn diverse websites waarop cursussen op het gebied van persoonlijke groei worden aangeboden. Het fijne aan deze cursussen is dat je ze in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt volgen. Je zit niet vast aan klassikale lessen! Tegelijkertijd brengt dit het nadeel met zich mee, dat deze cursussen mogelijk al snel op de plank blijven liggen. In het bijzonder wanneer je het lastig vindt om aan je persoonlijke groei te werken.

Tip: blokkeer vaste tijdsblokken in je agenda! Zo voorkom je dat de tijd die je voor de cursus persoonlijke ontwikkeling had gepland volstroomt met andere afspraken. Denk aan een vriendin die een kopje koffie wil drinken, een vriend die een uurtje met je wil sporten, enzovoorts.

Praat met een loopbaancoach over je carrière 

Wanneer een cursus persoonlijke ontwikkeling onvoldoende helpt of wanneer je het lastig vindt om je tot deze cursus te zetten, kan een gesprek met een loopbaancoach interessant zijn. Een loopbaancoach helpt je bij het vaststellen van de doelen die je nog hebt voor de periode dat je werkt. Op basis van deze doelen kan een loopbaancoach met je meedenken over de verschillende functies die je helpen tot dit doel te komen.

Soms is het verleidelijk om grote stappen te zetten richting zo’n doel. Tegelijkertijd brengt dit een groot risico op teleurstellingen met zich mee. Om gemotiveerd te blijven en je persoonlijke ontwikkeling te blijven stimuleren is het verstandiger om kleinere stappen te zetten. De kans dat je het uiteindelijke doel bereikt is in dit geval vele malen groter.

Boeken persoonlijke ontwikkeling

Niet alleen het volgen van een cursus op het gebied van persoonlijke groei kan het overwegen waard zijn, wanneer je vast dreigt te lopen in je ontwikkeling. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om een boek over persoonlijke ontwikkeling te lezen. In deze boeken vind je vaak handige handvaten, die je helpen om je persoonlijke groei op de juiste snelheid te houden. Tevens vind je in deze boeken voorbeelden van oefeningen, die je kunt gebruiken om voor jezelf vast te stellen wat je wilt bereiken in je professionele loopbaan. Probeer deze oefeningen in ieder geval eens per half jaar uit te voeren.

Het is niet gek dat je doelen veranderen door de jaren heen. Het past bij het eerder geschetste beeld, dat je ambities afvlakken. Van de ambitie om profvoetballer te worden, vlakt je ambitie af naar het worden van manager binnen je team. Daar is niets mis mee! Integendeel, je hebt je zodanig ontwikkeld dat je voor jezelf in kunt schatten wat realistische doelen zijn met de vaardigheden die je hebt. Het een is hierbij niet minder dan het ander!

Haal inspiratie uit boeken over persoonlijke groei

Naast de handvatten en oefeningen die je tegenkomt in boeken over persoonlijke ontwikkeling, kunnen deze boeken je ook inspireren om meer uit jezelf te halen. Voorkom dat je vastroest in de functie je die al meerdere jaren hebt. Het is vaak heel verleidelijk om op dezelfde plek te blijven zitten. Mensen zijn immers bang voor veranderingen! In het bijzonder wanneer het om een ingrijpende verandering gaat, waarbij je verplaatst naar een afdeling of een nieuwe werkgever waar je mensen nog niet kent. Toch liggen daar de kansen om jezelf te ontwikkelen en verder tot bloei te komen.

Tip: lees naast boeken over persoonlijke groei ook eens een boek over je favoriete sporter, je idool binnen het werkveld, enzovoorts. Ook deze boeken kunnen je inspireren om meer uit je carrière te halen!

Veelgestelde vragen over persoonlijke ontwikkeling

Onderstaand vind je de antwoorden die het vaakst gesteld worden over persoonlijke groei en ontwikkeling. Mocht je zelf een vraag hebben over dit onderwerp, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend, maar afvlakkend proces waarbij je jouw persoonlijkheid ontwikkelt. Vaak gebeurt dit zowel op sociaal, als ook op professioneel vlak.

Waarom persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk om je carrière in het werkveld uitdagend te houden en te blijven groeien. Vastroesten in een bepaald patroon maakt je werk saai, wat je levensgeluk vermindert.

Persoonlijke ontwikkeling, hoe?

Er zijn verschillende manieren om te voorzien in je persoonlijke ontwikkeling. Volg een cursus over persoonlijke groei, of lees bijvoorbeeld een autobiografie van je idolen.

Zijn er cursussen over persoonlijke ontwikkeling?

Online worden diverse cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling aangeboden. Ze geven je handvaten om niet tot stilstand te komen, maar je persoonlijke groei te blijven stimuleren.

Zijn er boeken over persoonlijke ontwikkeling?

Naast het volgen van een cursus over persoonlijke groei, kan ook het lezen van boeken over persoonlijke ontwikkeling een optie zijn. Deze boeken dienen als basis om jezelf te blijven ontwikkelen op verschillende vlakken.

doelen behalen

ontdek je passie

cursus persoonlijke ontwikkeling

professionele ontwikkeling

succesvol

weg naar succes

zweetaanvallen

zelfontwikkeling

afvallen door stress

nachtzweten

doorzettingsvermogen

Cursus persoonlijke ontwikkeling