Positief denken

positief denken

Positief denken, doe jij het al? Door positief te blijven denken ben je gelukkiger en gezonder, is het makkelijker om negatieve zaken los te laten en zal je gezelliger zijn in het bijzijn van anderen! Toch blijkt positief denken vaak lastiger te zijn, dan men op voorhand denkt. Hoe blijf je negatieve gedachten de baas? Hoe voorkom je dat piekeren het positief denken belemmert? Op deze pagina lees je hier meer over. Zo wordt er ingegaan op de kracht van positief denken, op de wijze waarop ook jij positief kunt leren denken en op tips je hierbij kunnen helpen.

Positief denken wordt onder meer bemoeilijkt, doordat er in je omgeving altijd mensen zullen zijn met een minder positieve mindset. Immers, negatief denken is doorgaans makkelijker dan het aanhouden van een positief gevoel! In het bijzonder wanneer het om anderen of andermans bezittingen gaat. Jaloezie is in zo’n geval vaak de basis van negatief denken. Een andere reden die maakt dat positief denken moeilijk kan zijn, is het feit dat negatief denken je een gevoel van controle kan geven. Ga je uit van het meest ongunstige geval, dan zal de uitkomst altijd meevallen! 

Inhoudsopgave

De kracht van positief denken

Zeuren lucht op! Het is een van de redenen dat mensen vasthouden aan negatieve gedachten. Daarbij kunnen ze op een later moment altijd aangeven dat ze gelijk hadden, als een situatie inderdaad mis is gegaan. Iets wat het ego van de mens streelt! Toch heeft deze manier van denken een keerzijde, wat direct de kracht is van positief denken: je leeft vanuit angst, als je vasthoudt aan een negatieve gedachte. Uit angst leven heeft bepaald geen helende werking. Het zorgt ervoor dat je steeds negatiever naar zaken zal kijken. Niet voor niets stelt men vaak: hoe moeilijker je over zaken nadenkt, hoe moeilijker deze uiteindelijk ook zullen zijn. Door positief te denken ga je dit tegen.

De kracht van positief denken zit ook in het feit, dat mensen om je heen steeds positiever naar de wereld zullen kijken. Positiviteit verspreidt zich en jij kunt daar een belangrijke rol in spelen! Daarbij houdt je het vizier op de toekomst in situaties dat zaken tegen lijken te zitten. Op deze manier kom je deze lastige situaties makkelijker door. Daar waar negatief denken het omgekeerde effect zal hebben.

Mogelijkheden in plaats van moeilijkheden

Positief blijven gaat samen met het zoeken naar mogelijkheden. Daar waar iemand met een negatieve mindset zoekt naar moeilijkheden. Wat als er iets tegenzit? Welke gevolgen heeft een negatieve uitkomst? Enzovoorts. Het zoeken naar mogelijkheden creëert een gevoel van eenheid en stimuleert creativiteit. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij de mensen om je heen. 

Positief blijven is een keuze

Positiever denken is een keuze! Datzelfde geldt voor het aanhouden van negatieve gedachten. Houd er rekening mee, dat positief blijven niet altijd de makkelijkste keuze is. Reeds werden een aantal redenen genoemd, die maken dat mensen vaak blijven hangen in hun negatieve gedachten. Dit komt neer op het feit dat negatief denken vaak de weg van de minste weerstand is. Ga jij de uitdaging momenteel al aan, door te kiezen voor het vasthouden aan positieve gedachten? 

Positief denken tips

Onderstaand vind je verschillende tips, die jou kunnen helpen om positief te blijven denken. Positief in het leven staan hangt samen met verschillende factoren, maar begint altijd bij jezelf. 

Tip 1: de realiteit is altijd buigbaar

Positiever denken begint bij het besef, dat “de realiteit” niet bestaat. Wat voor jou de realiteit is, zal iemand anders afdoen als onzin. Andersom zie jij andermans realiteit mogelijk als een verzinsel! Het feit dat je de realiteit zelf een bepaalde invulling kunt geven, biedt je de mogelijkheid om ook negatieve zaken om te draaien naar iets positiefs. Probeer de positieve onderdelen aandacht te geven.

Tip 2: straal geluk uit naar anderen

Lachen is niet alleen gezond, het helpt je ook een positieve uitstraling te behouden richting anderen! Door te lachen straal je geluk uit, wat anderen een positief gevoel kan geven. Lachen werkt immers aanstekelijk. Er zijn verschillende manieren om meer te lachen! Kijk bijvoorbeeld naar een grappige film of een cabaretstuk, lees iedere dag je favoriete strip in de krant, enzovoorts. 

Tip 3: ieder nadeel heeft z’n voordeel

“Ieder nadeel heb z’n voordeel”, werd ooit gezegd door Johan Cruijff. Denk positief, ook als de wereld negatief lijkt! Het is de boodschap die Cruijff met zijn uitspraak over probeert te brengen op anderen. Denk af en toe nog eens terug aan deze uitspraak, op momenten dat je geneigd bent om negatief naar zaken te kijken. Zelfs wanneer er iets tegenzit, kun je hier positief naar proberen te kijken. Een defect aan je auto is ontzettend vervelend! Tegelijkertijd geeft het je de kans om voor een nieuwe auto te kiezen. Zo heeft ieder nadeel z’n voordeel. 

Tip 4: zorg voor voldoende ontspanning

Een positieve mindset aanhouden wordt lastiger, wanneer je veel stress ervaart. Stress zorgt voor angst en angst gaat vaak gepaard met negatieve gedachten. Door voldoende te ontspannen ga je deze stressgevoelens tegen. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld een rondje joggen, of bezoek de sportschool met vrienden! Lees een mooi boek, of bekijk een film met je partner. 

Hoe blijf je positief?

Door zaken die buiten je lichaam gebeuren af te stoten als deze negatieve energie vergen, is het vasthouden aan positiviteit makkelijker. Het loslaten van negatieve zaken is vaak makkelijker gezegd, dan gedaan. Besef je echter, dat het altijd een keuze is! Probeer te relativeren, door voor jezelf na te gaan welke gevolgen het loslaten van negatieve zaken kan hebben. Moet je een goede vriendschap opgeven? Loop je het risico je baan te verliezen? Op welke manier kunnen je deze risico’s omzetten in iets positiefs? Het verlies van je baan kan immers ook een kans zijn om voor ander werk te kiezen, wat je mogelijk al langer overwoog.

Positief leren denken

Op deze pagina ben je veel te weten gekomen over positief leren denken. Kern van dit verhaal, is dat positief denken een bewuste keuze is die je zelf kunt maken. Gebruik de reeds beschreven tips om het jezelf makkelijker te maken! Onthoud hierbij dat alles wat je aandacht geeft zal groeien. Dit geldt voor de planten in de tuin, de relatief met een goede vriend en vriendin en ook voor een positieve mindset. Je hersenen zijn weliswaar geneigd om direct naar het negatieve te kijken, omdat dit doorgaans het makkelijkst is. Toch heb je in ieder van deze gevallen de kans om de aandacht te verleggen naar het positieve. Het helpt niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen.

Door positief in het leven te staan ben je gelukkiger, gezelliger en zal je minder stress ervaren. Des te minder stress je ervaart, des te beter zal je ook slapen! Een goede nachtrust zorgt voor een stevige weerstand en voldoende energie om aan een nieuwe werkdag te kunnen beginnen. Het geeft aan, hoe belangrijk positiever denken is voor onze geest en ons lichaam.  

Hulp bij positief leren denken

Positief leren denken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Mensen kunnen lijden aan een angststoornis, wat ertoe leidt dat zij uren achtereen kunnen piekeren. Soms blijft dat piekeren zelfs meerdere dagen doorgaan. Ook wanneer je te maken krijgt met een depressie, zullen de tips uit dit artikel niet altijd voldoende zijn om positiever te denken. Hulp van een psycholoog kan in dergelijke situaties wenselijk zijn. De psycholoog zoekt samen met je naar de oorzaak van een angststoornis of depressie, om vanuit daar aan een oplossing te werken. Het bespreken van de oorzaak is hierin een belangrijke stap. Ook de psycholoog probeert naar het positieve te kijken. Een negatieve ervaring uit het verleden kan je kracht geven om positief in het leven te staan richting de toekomst. Het vinden van die kracht is niet eenvoudig. Meer advies over positief denken leer je in onderstaande cursus.

Richard

Leer vandaag nog hoe je positiever gaat denken

Leer leven zonder zorgen

Veelgestelde vragen over positief denken

Er worden regelmatig vragen gesteld over positief leren denken en het vasthouden van positieve gedachten in het algemeen. Onderstaand vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op je eigen vraag hier nog niet bij? Stel je vraag in dat geval in de reacties, zodat we deze voor je kunnen beantwoorden.

Is positief denken moeilijk?

Positief denken is niet makkelijk, omdat je kiest voor de weg met de meeste weerstand. Toch levert positief denken je veel voordelen op, wanneer je hierin slaagt.

Waarom is positief denken belangrijk?

Positief denken geeft je een gevoel van geluk, het houdt je scherp en stimuleert creativiteit. Daarbij zal je gezelliger zijn en doorsta je lastige situaties makkelijker.

Hoe terug naar positief denken?

Op het moment dat positief denken even lastig blijkt te zijn, is het belangrijk om je te realiseren dat de realiteit buigbaar is.  

Hoe blijf je positief denken?

Blijf positief door aandacht te geven aan positieve gedachten. Zo hebben je hersenen de kans niet om over te gaan op een negatieve manier van denken.

Wat doet positief denken?

Positief denken geeft je een heel fijn gevoel. Het vermindert stress, zorgt dat je beter slaapt, stimuleert creativiteit en maakt dat je makkelijker door lastige situaties komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.