Professionele ontwikkeling

Werk jij momenteel aan je professionele ontwikkeling? Men noemt professionele ontwikkeling ook wel persoonlijke ontwikkeling, daar het effect heeft op je eigen presteren. Doel van je professionele ontwikkeling is het verbeteren van vaardigheden om gestelde doelen makkelijker te behalen. Het behalen van doelen is belangrijk om succesvol te zijn en daarmee in een positieve flow te komen. Zou het niet lukken om doelen te halen, dan loop je het risico om op een negatieve manier te gaan denken. Iets wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld. Het gaat gecombineerd met een laag energieniveau, een futloos gevoel en weinig zin hebben in sociale activiteiten.

Professionele ontwikkeling is meer dan het volgen van een cursus of thuisstudie om je kennis over bepaalde onderwerpen te vergroten. Het gaat bijvoorbeeld ook om zelfbewustwording. Wie ben je eigenlijk? Wat zijn de vaardigheden die je momenteel al hebt? Welke doelen streef je na in je leven? Enzovoorts. Op deze pagina lees je meer over een persoonlijke professionele ontwikkeling die je doormaakt gedurende het leven.

Inhoudsopgave

Wat is professionele ontwikkeling?

Zoals reeds genoemd werd bestaat je professionele ontwikkeling uit verschillende componenten. In eerste instantie wordt bij persoonlijke ontwikkeling vaak gedacht aan het vergaren van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden. Op deze manier zal je steeds beter presteren op de werkvloer, promotie maken en mogelijkheden voor jezelf creëren om eens een andere functie te vervullen. Professionele ontwikkeling gaat echter verder dan dat.

Zo omvat professionele ontwikkeling ook de ontwikkeling van je karakter. Je krijgt op jonge leeftijd normen en waarden mee van je ouders en docenten op school. Naarmate je ouder wordt en een sociaal netwerk om je heen bouwt, zullen die normen en waarden veranderen. Dit heeft invloed op je karakter. Hetzelfde geldt voor dingen die je meemaakt gedurende je leven. Denk aan het verlies van een ouder op jonge leeftijd, pesterijen op school, enzovoorts.

Een derde component welke onderdeel is van je persoonlijke ontwikkeling, is bewustwording. Bewustwording betekent dat je voor jezelf uitzoekt wie je bent, wat je wilt en welke vaardigheden je hebt. Dit is niet altijd even gemakkelijk! Hoe omschrijf je jezelf? Om het makkelijker te maken kun je de hulp van een psycholoog of coach inschakelen. Je kunt er ook voor kiezen om samen met de mensen in je direct omgeving op zoek te gaan naar je ware “zelf”.

Route uitstippelen naar je ultieme levensdoel

Op het moment dat je weet wie je bent en wat je wilt bereiken in het leven, kun je een route uitstippelen naar het behalen van dit ultieme levensdoel. Onderweg zal je tegen belemmeringen aanlopen. Probeer deze te herkennen en van het pad weg te nemen. Dit kan betekenen dat je een bepaalde angst moet overwinnen, dat je moet werken aan bepaalde vaardigheden, enzovoorts.

Belemmeringen op de route naar het bereiken van je levensdoel heb je niet altijd in de hand. Soms gebeuren er dingen in het leven die je niet op voorhand kunt voorspellen en daardoor niet direct weg kunt nemen.

Hoe kun je je professioneel ontwikkelen?

Persoonlijke bewustwording is de basis van een persoonlijke groei. Werk voor jezelf uit wie je bent, wat je wilt en welke vaardigheden je op dit moment al hebt. Op basis van het antwoord op de tweede en derde vraag kun je een ultiem levensdoel voor jezelf bepalen. Dit vormt de basis van de route die je aflegt in je persoonlijke ontwikkeling. Houd er rekening mee, dat je een ultiem levensdoel nooit in een keer zal halen. Het is verstandig deze op te knippen in verschillende kleinere doelen. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en je doorzettingsvermogen te vergroten. Ieder behaald doel zorgt immers voor een succes!

Daarbij is het belangrijk om je levensdoel eens in de zoveel tijd te evalueren. Is dit nog steeds wat je wilt? Hebben gebeurtenissen in de laatste maanden ertoe geleid dat je anders in het leven staat? Het kan ook voorkomen dat je tijdens het evalueren van de laatste maanden tot de conclusie komt dat je doelen niet gehaald hebt. Het is verleidelijk dit direct als falen te zien. Van falen kun je echter pas spreken op het moment dat je wegloopt voor de redenen die ertoe hebben geleid dat doelen niet gehaald zijn. Door voor jezelf vast te stellen om welke reden een bepaald doel niet gehaald is, leer je. Ook dit is een vorm van succes!

Thuisstudie of cursus volgen om je te ontwikkelen

Je professionele ontwikkeling hangt logischerwijs samen met het ontwikkelen van vaardigheden en kennis over een specifiek onderwerp. Dit betekent dat het verstandig is om eens in de zoveel tijd een thuisstudie of cursus te volgen. Kies niet standaard voor een opleiding die aansluit bij onderwerpen waarover je al veel weet. Dit is wellicht de veiligste keuze, maar niet de keuze die het meest bijdraagt aan je persoonlijke groei.

Het is juist aan te raden om voor een thuisstudie over een ander onderwerp te kiezen. Zo verruim je de vaardigheden en kennis waarover je beschikt. Het maakt je breder inzetbaar voor een werkgever en zorgt er daarbij voor jezelf voor dat je nieuwe terreinen kunt ontdekken. Het houdt je werk en leven spannend en voorkomt dat je vastroest in bestaande processen.

Cursus over persoonlijke ontwikkeling volgen

Naast een cursus of thuisstudie over een onderwerp gerelateerd aan hetgeen je leuk vindt of je wilt bereiken, kun je ook een cursus over persoonlijke ontwikkeling volgen. Mogelijk heb je het gevoel vast te lopen in je persoonlijke groei. Vind je het bijvoorbeeld lastig om voor jezelf te bepalen wat je nog wilt bereiken en welke vaardigheden je nog wilt verbeteren in de komende periode? Tijdens een cursus persoonlijke groei kom je hier meer over te weten aan de hand van verschillende oefeningen.

Deze cursussen kun je online en in je eigen tijd volgen. Zo zit je niet vast aan tijden waarop klassikale lessen worden aangeboden. Wel is het verstandig om vooraf een aantal tijdsblokken in je agenda vast te zetten. Het voorkomt dat er voortdurend iets over deze training of cursus heen wordt gepland. Denk aan een vriendin die langs wil komen, een programma op televisie wat je niet wilt missen, enzovoorts. Vaak kost een cursus over persoonlijke ontwikkeling niet meer dan een paar tientjes tot maximaal een paar honderd euro, afhankelijk van de aard van een training.

Evalueer patronen in je leven

Zojuist werd al kort benoemd dat je vast kunt roesten in processen en patronen. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat mensen vaak op een vast tijdstip dineren. Zou je een nieuwe relatie krijgen, dan kan het zijn dat jouw patroon botst met dat van je nieuwe liefde. Het is een typisch voorbeeld van een patroon waarin men vastgeroest kan raken. Om dit te voorkomen is het verstandig om patronen te evalueren. Makkelijk is dit niet, want hoe herken je deze patronen? Je ziet ze vaak pas op het moment dat je merkt dat iemand anders ze op een andere wijze aanpakt.

Patronen zijn vaak gerelateerd aan activiteiten die je dagelijks onderneemt. Het diner is er een voorbeeld van, maar denk ook aan het naar school brengen van de kinderen, het zetten van een kop koffie op een vast tijdstip, het inplannen van een uurtje sporten, enzovoorts. Evalueer de patronen en kijk of je deze efficiënter of op een hele andere manier aan kunt pakken. Sport bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze, zodat je in de middag met een energiek gevoel aan je middagprogramma kunt beginnen. Het evalueren en eventueel wijzigen van patronen in je leven is een vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Veelgestelde vragen over professionele ontwikkeling

Het komt regelmatig voor dat men vragen heeft over persoonlijke ontwikkeling. Wat verstaan we hier eigenlijk onder? Op welke manier kan ik mijn persoonlijke groei stimuleren? Enzovoorts. Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over je persoonlijke ontwikkeling? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat is professionele ontwikkeling?

Professionele ontwikkeling omvat meer dan alleen de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld ook aan zelfbewustwording, waarbij je op zoek gaat naar je ware “zelf”.

Is er een cursus voor mijn professionele ontwikkeling?

Er zijn verschillende online en fysieke cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Deze cursussen zijn gericht op wie je nu bent, wat je wilt bereiken en hoe je hier vervolgens komt.

Wie kan mij helpen met mijn professionele ontwikkeling?

Je kunt je persoonlijke ontwikkeling een nieuwe impuls geven door een cursus over persoonlijke groei te volgen. Ook kun je een psycholoog of coach inschakelen om je hierbij te laten helpen.

Uit welke onderdelen bestaat professionele ontwikkeling?

Professionele ontwikkeling bestaat uit verschillende onderdelen. Denk aan het verbeteren van vaardigheden, het vergaren van kennis en bijvoorbeeld zelfbewustwording. Wie ben ik en wat wil ik?

Hoe kan ik mij professioneel ontwikkelen?

Je professioneel ontwikkelen doe je in de basis iedere dag. Dingen die om je heen gebeuren hebben invloed op je persoonlijke groei. Bekijk de tips op deze pagina om te zien hoe je deze ontwikkeling stimuleert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.