Pterostilbeen

Heb jij al eens van pterostilbeen gehoord? Het is een natuurlijke stof, die je onder meer terugvindt in bosbessen en druiven. De stof komt het meeste voor bij planten die op een biologische wijze geteeld worden. Het heeft te maken met de beschermende werking die pterostilbeen heeft voor gewassen. In dit artikel lees je meer over de werking van pterostilbeen en de voordelen die het je biedt. Wist je dat van pterostilbeen gezegd wordt dat het de ziekteklachten die voortkomen uit een infectie met het coronavirus vermindert? Het maakt dat je minder snel opgenomen hoeft te worden na een infectie met COVID-19. Of dit ook daadwerkelijk voor iedereen geldt die pterostilbeen gebruikt is nog de vraag. Men doet er momenteel onderzoek naar.

Inhoudsopgave

Wat is pterostilbeen?

Pterostilbeen behoort tot de antioxidanten, welke standaard onderdeel zijn van het menselijk lichaam. Verschillende voedingsmiddelen bevatten de stof. Het is een stof die onderdeel is van de polyfenolen. Deze stoffen geven groenten, fruit en bijvoorbeeld kruiden hun geur, smaak en kleur. Daarbij zorgt een subcategorie van deze polyfenolen voor de bescherming van gewassen tegen onder meer schimmels. 

Dat laatste verklaart waarom pterostilbeen met name voorkomt in biologisch geteelde gewassen. Zou je groente of fruit in de supermarkt kopen, dan zijn de gewassen vaak bespoten met verschillende gifstoffen. Die stoffen zorgen dat het gewas mooi blijft en dat schimmels of andere bacteriën geen kans krijgen. Voor bespoten planten is het minder noodzakelijk om pterostilbeen aan te maken. De gewassen worden ondersteund door de teler.

Moestuin met verse groenten en fruitstruiken

Je krijgt de meeste pterostilbeen binnen, wanneer je een eigen moestuin onderhoudt. Een klein stukje grond in de tuin is vaak voldoende voor een aantal slaplantjes, een paar plantjes andijvie en bijvoorbeeld fruitstruiken voor je eigen blauwe bessen en frambozen. Niet alleen is verse fruit uit de eigen tuin gezonder, doordat het biologisch geteeld is. Ook is vers fruit vaak veel lekkerder! Een goede reden om het voortaan zelf te kweken.

Producten met pterostilbeen

Verschillende voedingsmiddelen bevatten een kleine concentratie pterostilbeen. Het gaat hierbij onder meer om verschillende soorten fruit. Je komt pterostilbeen tegen in bosbessen, druiven en cranberries. Met name rode druiven bevatten de stof. Het voordeel van cranberries en rode druiven is dat deze niet alleen pterostilbeen bevatten, maar bijvoorbeeld ook resveratrol. Het feit dat rode druiven pterostilbeen bevatten, maakt dat je de stof vaak ook binnenkrijgt bij het drinken van rode wijn.

Juich niet te snel, want de concentratie van deze stof in rode wijn is minimaal. Het maakt dat je heel wat flessen wijn moet drinken, voordat je een duidelijk verschil merkt door de hogere concentratie pterostilbeen in je lichaam. De negatieve effecten van het grote aantal flessen wijn zijn groter.

Verschillen tussen resveratrol en pterostilbeen

Resveratrol heeft een vergelijkbare werking als pterostilbeen. Beide stoffen worden om die reden vaak aan elkaar gekoppeld. Belangrijk verschil tussen beide stoffen is het feit, dat pterostilbeen een hogere beschikbaarheid heeft. De stof komt in zo’n 70 tot 90% van de genoemde gewassen voor. De beschikbaarheid van resveratrol is met 20 tot 30% bij deze gewassen veel kleiner. Daar komt bij dat pterostilbeen langer in het lichaam actief blijft. Je hebt er dus meer aan! Ter illustratie; pterostilbeen blijft zo’n 105 minuten actief, terwijl dat bij resveratrol nog geen kwartier is.

Voordelen van pterostilbeen

In verschillende situaties kan het gebruik van pterostilbeen het overwegen waard zijn. De afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van deze stof. In eerste instantie gebeurde dit met ratten en muizen. Uit onderzoek bleek dat deze dieren een lager glucosegehalte hadden, wanneer zij regelmatig pterostilbeen toegediend kregen. Dat bleek niet het enige nut van de stof te zijn. Ook werkte de stof ontstekingsremmend bij ratten. Inmiddels wordt niet meer alleen gekeken naar de positieve effecten op dieren. Ook mensen profiteren van het gebruik van pterostilbeen, zo tonen verschillende onderzoeken aan.

Van de stof wordt bijvoorbeeld gesteld dat het de stofwisseling bij mensen stimuleert. Dit betekent dat afvallen makkelijker wordt. Bij een actieve stofwisseling wordt er meer overtollig vet verbruikt bij het uitvoeren van activiteiten. Je verliest hierdoor sneller gewicht! Houd er rekening mee, dat je in de basis niet af zal vallen van het gebruik van pterostilbeen capsules. Er is meer nodig! Het gebruik van deze capsules dien je te combineren met meer beweging en bijvoorbeeld een gezonder voedingspatroon. Kies het liefst voor biologische groenten in je eetpatroon, zodat je ook op natuurlijke wijze pterostilbeen binnenkrijgt. Een diëtist kan je helpen, wanneer je het voedingspatroon aan wilt passen en wilt starten met het slikken van pterostilbeen capsules.

Nadat je afgevallen bent hoef je niet direct te stoppen met pterostilbeen. Het is zelfs heel verstandig om de supplementen te blijven gebruiken. Sommige mensen gebruiken pterostilbeen supplementen namelijk om juist op gewicht te blijven. Door de stofwisseling actief te houden is dit makkelijker. Ook hier geldt dat het gebruik van de capsules alleen niet voldoende is. Combineer het met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging gedurende de week.

Verminderen van angst met pterostilbeen

Niet alleen zorgt pterostilbeen voor een verbeterde stofwisseling, ook draagt het bij aan een ontspannen gevoel. Het maakt dat psychische stress verminderd wordt, evenals dat je minder snel last zal hebben van angstgevoelens. Houd er rekening mee dat het effect van pterostilbeen minder groot zal zijn, dan dat van bijvoorbeeld valeriaan. Valeriaan is een natuurlijk kruid, wat eveneens een rustgevende werking heeft. Naast valeriaan zijn er verschillende, nog krachtigere middelen tegen stress.

De rustgevende werking van pterostilbeen capsules maakt dat je beter slaapt. Een goede nachtrust is cruciaal om overdag te kunnen presteren en een energiek gevoel te ervaren. Zou je lang liggen te piekeren in de avond, dan is de kans op een burn-out groot. Het komt steeds vaker voor.

Minder zware klachten bij infectie met COVID-19

Eerder in dit artikel las je al, dat van pterostilbeen gezegd wordt dat het de klachten die voortkomen uit een infectie met COVID-19 verminderd worden. Belangrijk hierbij is te noemen, dat dit gebaseerd is op een eerste onderzoek. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor het daadwerkelijke nut van het gebruik van pterostilbeen om de klachten die bij het coronavirus horen te verminderen. Overigens zou niet alleen pterostilbeen de klachten die horen bij COVID-19 verminderen, datzelfde geldt voor het eerder op de pagina genoemde resveratrol.

Verklaring voor de nuttige werking van pterostilbeen zit in het feit, dat deze stof het leptinegehalte in het menselijk lichaam verlaagd. Ernstige coronaklachten zijn vaak het gevolg van een hoog leptinegehalte. Een andere positieve werking van pterostilbeen zit in het feit, dat het cellen en weefsels in het lichaam bescherming biedt tegen verschillende schadelijke stoffen. 

Zelf pterostilbeen capsules kopen

Voor het kopen van pterostilbeen capsules heb je geen recept van de huisarts nodig. Je kunt de capsules eenvoudig online bestellen. Er zijn diverse webwinkels die de capsules aanbieden. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare aanbieder. Zo weet je zeker, dat je de juiste stof binnenkrijgt bij het gebruik van de capsules. Je kunt ze overigens ook bij de apotheek of bijvoorbeeld drogisterij kopen.

Lees voor het gebruik van pterostilbeen capsules altijd de bijsluiter door. Het is verstandig om niet meer dan één of twee capsules per dag te gebruiken, afhankelijk van je lichaamsgewicht. Het gebruik van de capsules wordt afgeraden aan vrouwen die zwanger zijn. Ook mensen die overgevoelig blijken te zijn voor pterostilbeen doen er verstandig aan de capsules niet te slikken. Een huisarts kan meer vertellen over het effect van het gebruik van pterostilbeen capsules of supplementen.

Veelgestelde vragen over pterostilbeen

Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over het gebruik van pterostilbeen. Welk positieve effect heeft deze stof op het menselijk lichaam? Kan pterostilbeen de klachten die horen bij COVID-19 verminderen? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn over pterostilbeen. Heb je er zelf nog een vraag over? Laat de vraag achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat is pterostilbeen?

Pterostilbeen is een antioxidant, die van nature in ons lichaam voorkomt. Je kunt de concentratie pterostilbeen verhogen door capsules te slikken, of door bijvoorbeeld biologische bosbessen en rode druiven te eten.

Helpt pterostilbeen tegen corona?

Van pterostilbeen wordt gesteld dat deze stof het leptinegehalte in het lichaam verlaagt. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van klachten gerelateerd aan een infectie met COVID-19. Wetenschappelijk bewijs is hier momenteel echter niet voor.

Helpt pterostilbeen bij het afvallen?

Een van de voordelen van pterostilbeen is het feit, dat deze stof de stofwisseling in het lichaam stimuleert. Een actievere stofwisseling maakt dat je lichaam overtollig vet eerder aanspreekt. Je valt op deze manier af.

Hoe werkt pterostilbeen?

Pterostilbeen is een stof die planten beschermt tegen schimmels. In het menselijk lichaam heeft pterostilbeen een stimulerende werking op de stofwisseling. Daarnaast werkt het ontspannend en verlaagt de stof je leptinegehalte.

Voor wat dient pterostilbeen?

Er zijn verschillende redenen om pterostilbeen te gebruiken. Je valt makkelijker af, wanneer je deze capsules slikt, je hebt minder last van hypertensie en stress aanvallen en je leptinegehalte verlaagt. Coronaklachten zijn hierdoor minder erg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.