Resveratrol

Zonder dat je jezelf er bewust van bent, krijg je waarschijnlijk regelmatig resveratrol binnen. Deze stof, welke behoort tot de antioxidanten in ons lichaam, zit in verschillende soorten druivenschillen. Ook rode wijn is een typisch voorbeeld van een product met resveratrol. Het is de afgelopen jaren populair geworden om supplementen met resveratrol te gebruiken, om de concentratie van deze stof in het lichaam te kunnen verhogen. In dit artikel lees je meer over hetgeen resveratrol precies doet. In welke voedingsmiddelen zit deze stof nog meer? Wat is het nut van het verhogen van de concentratie resveratrol in het lichaam? Enzovoorts.

Leuk weetje: met resveratrol COVID-19 bestrijden zou mogelijk zijn. Althans, je zou er beter bestand tegen zijn is het verhaal!

Inhoudsopgave

Wat is resveratrol?

Resveratrol behoort tot de polyfenolen. Polyfenolen zijn stoffen die voorkomen in verschillende groenten, fruit en bijvoorbeeld ook in kruiden. Het gaat hierbij met name om de gewassen die op een biologische wijze geteeld zijn. Onderhoud je een eigen moestuin? In dat geval is de kans groot dat je regelmatig polyfenolen binnenkrijgt via deze gewassen. De polyfenolen kunnen worden onderverdeeld over verschillende subcategorieën. Resveratrol valt onder de subcategorie fytoalexinen. Deze stoffen helpen planten zichzelf te beschermen tegen onder meer schimmels. Dit verklaart ook waarom resveratrol vooral voorkomt bij biologisch geteelde gewassen; bespoten gewassen hoeven zelf geen resveratrol meer aan te maken om zich te kunnen beschermen.

Naast resveratrol zijn er nog veel meer polyfenolen die je wellicht kent. Ook kurkuma en bijvoorbeeld het extract van groene thee vallen onder de categorie polyfenolen. Niet ieder van deze stoffen zorgt dat een plant zich makkelijker weet te beschermen tegen bijvoorbeeld schimmels. De stoffen zorgen ook voor een bepaalde kleur, geven de voedingsmiddelen hun kenmerkende smaak, enzovoorts. Door bij het bereiden van maaltijden ingrediënten met verschillende kleuren te gebruiken, is de kans groot dat je automatisch meerdere polyfenolen binnenkrijgt.

Resveratrol getest op muizen in het verleden

Daar er veel onduidelijkheid was over de exacte werking van resveratrol, werd het middel in eerste instantie voornamelijk getest op muizen. Uit deze onderzoeken blijkt dat resveratrol de muizen gemiddeld genomen langer liet leven. Daarbij kwam kanker minder vaak voor bij de muizen, wanneer zij regelmatig resveratrol toegediend kregen. Sinds een paar jaar wordt resveratrol ook getest bij mensen.

In deze onderzoeken komt naar voren dat resveratrol voornamelijk positief werkt voor de stofwisseling. Het maakt dat mensen met overgewicht baat kunnen hebben bij het gebruik van deze supplementen. Niet alleen de stofwisseling wordt gestimuleerd. Ook kan resveratrol een positief effect hebben op het functioneren van de lever. Dat is best gek, daar alcohol vaak slecht is voor de lever.

Waar zit resveratrol in?

Zoals eerder op deze pagina genoemd werd, zit resveratrol voornamelijk in de schillen van druiven. In het bijzonder de rode druif bevat veel resveratrol. Dit verklaart waarom de stof vaker in rode-, dan in witte wijn zit. De concentratie resveratrol in rode wijn is zeer beperkt. Je zou vele liters wijn moeten drinken om het effect van een hogere concentratie resveratrol in je lichaam te kunnen merken. Dit heeft echter meer negatieve effecten, dan positieve!

Ook in druivensap komt resveratrol veel voor. Naast het voorkomen van deze stof in druivenschillen, vind je resveratrol in onder meer pinda’s en cacao. De concentratie resveratrol is in pinda’s en cacao minder groot dan in de druivenschillen. Er zijn nog meer voedingsmiddelen waarvan men stelt dat er resveratrol in zit. Dit geldt bijvoorbeeld voor de cranberry en voor aardbeien.

Gebruik van resveratrol in Chinese geneeskunde

Vroeger werd in de Chinese geneeskunde veel gebruik gemaakt van de Japanse duizendknoop. Het is een plant waarvan wordt gedacht dat deze een geneeskrachtige werking heeft voor zieken. Een van de redenen daarvoor zou kunnen zijn dat deze plant relatief veel resveratrol bevat.

Supplementen met resveratrol

Om gezonder te leven gebruiken steeds meer mensen supplementen. Ook voor het verhogen van de concentratie resveratrol in het lichaam kunnen supplementen gebruikt worden. De supplementen met resveratrol worden vaak ontwikkeld op basis van de Japanse duizendknoop. Mocht je voor het gebruik van deze supplementen kiezen, dan is het belangrijk voor het gebruik hiervan altijd de bijsluiter door te lezen. Let bijvoorbeeld goed op het maximumaantal supplementen wat je dagelijks in mag nemen. Over het algemeen geldt dat dit er één of twee zijn. Vaak is de voorgeschreven hoeveelheid supplementen afhankelijk van het lichaamsgewicht. Wanneer je wat zwaarder bent loont het om voor twee supplementen te kiezen. Daar waar iemand die licht van gewicht is voldoende heeft aan één supplement per dag.

Het gebruik van supplementen met resveratrol tijdens een vette maaltijd wordt afgeraden. De kans is groot dat de stof in dit geval veel minder goed wordt opgenomen, dan wanneer je een supplement nuttigt tijdens een lichtere maaltijd. 

Nut van het gebruik van supplementen

Het gebruik van supplementen met resveratrol is voornamelijk populair vanwege het feit, dat groenten die je in de supermarkt koopt een te lage concentratie resveratrol bevatten. Zoals eerder uitgebreid toegelicht werd, komt resveratrol voornamelijk voor in groenten, fruit en kruiden die op een biologische wijze geteeld zijn. Dat geldt doorgaans niet voor de groente die je in de supermarkt koopt. Met een supplement krijg je in een keer een hoge concentratie resveratrol binnen.

Tip: je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf groente te kweken! Een kleine moestuin is makkelijk te onderhouden. Niet alleen bevatten zelfgekweekte groenten en kruiden meer resveratrol dan de producten uit de winkel. Ook is de groente vaak veel lekkerder, omdat je het vers uit de tuin haalt!

Resveratrol supplementen kopen

De resveratrol supplementen kun in verschillende webwinkels kopen. Vaak heb je ze al binnen enkele werkdagen in huis. Bestel de resveratrol supplementen altijd bij een betrouwbare webwinkel. Je wilt er zeker van zijn dat de supplementen veilig gebruikt kunnen worden. Mocht je twijfelen over het gebruik van deze supplementen met resveratrol, dan wordt aangeraden om advies in te winnen bij de huisarts. Deze kan je ook meer vertellen over het nut van deze stof en de werking die het heeft op je lichaam.

Afvallen met resveratrol

Zoals eerder genoemd werd, heeft resveratrol een positief effect op de stofwisseling bij mensen. Dit betekent dat het met resveratrol makkelijker zou moeten zijn om af te vallen. Des te actiever de stofwisseling immers is, des te meer vet verbrand te ook tijdens (sportieve) activiteiten. Belangrijk is dat je het gebruik van resveratrol om de stofwisseling te stimuleren combineert met meer beweging en een gezond voedingspatroon. Door gezonder te eten krijg je vaak al meer resveratrol binnen dan voorheen het geval was. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die voortaan biologische groenten eten om gewicht te verliezen.

Voorkom dat de activiteit van de stofwisseling in je lichaam snel afneemt als je een streefgewicht behaald hebt, door het gebruik van supplementen met resveratrol geleidelijk af te bouwen. Neem er in plaats van één per dag bijvoorbeeld eerst één per twee dagen en ga op die manier door. Zo leert je lichaam de stofwisseling actief te houden zonder hulp van resveratrol. 

Gebruik van resveratrol bij fysiotherapie

Soms wordt het gebruik van resveratrol supplementen aangeraden aan mensen die fysiotherapie krijgen. Het gebruik van deze supplementen zou de spanning op cellen verminderen, wat het herstel van spieren ten goede komt. Een blessure zal hierdoor sneller verholpen zijn. Belangrijk om hierbij te vermelden is wel, dat het nut van resveratrol op het herstel van spieren niet wetenschappelijk is aangetoond. Overleg met de fysiotherapeut of het gebruik van resveratrol supplementen voor jou nuttig kan zijn bij het herstel van een blessure of het verhelpen van bijvoorbeeld spierpijn.

Veelgestelde vragen over resveratrol

Regelmatig stellen bezoekers van deze website vragen over resveratrol en het gebruik van supplementen met deze stof. Voor wie wordt het gebruik van deze supplementen aangeraden? Welk positief effect heeft het? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn door bezoekers. Heb je zelf nog een vraag over resveratrol of het gebruik van supplementen met deze stof? Laat je vraag in dat geval onderaan de pagina achter.

Resveratrol, wat is dat?

Resveratrol is een zogenaamd polyfenol. Deze stoffen komen met name voor in biologisch geteelde groenten en fruit. Het helpt de plant zichzelf te beschermen tegen onder meer schimmels.

Resveratrol, waar zit het in?

Je vindt resveratrol in verschillende voedingsmiddelen. De stof zit onder meer in druivenschillen van met name de rode druif, in aardbeien, in cranberry en in de Japanse duizendpoot. Die laatste is een plant, welke een geneeskrachtige werking zou hebben.

Waar zit resveratrol in?

Niet alleen zit resveratrol in verschillende soorten groenten en fruit. Je vindt deze stof ook in diverse biologisch geteelde kruiden. Zelfs bij het drinken van rode wijn krijg je een kleine hoeveelheid resveratrol binnen.

Waar is resveratrol goed voor?

Van resveratrol wordt gezegd dat het de stofwisseling ten goede komt bij mensen. Dit helpt mensen met overgewicht om af te vallen. Ook zou resveratrol een positieve werking hebben op de lever.

Hoeveel resveratrol zit er in rode wijn?

De concentratie resveratrol in rode wijn is zeer beperkt. Je zal er niet direct een positief effect van merken. Mocht je meer resveratrol binnen willen krijgen, dan kun je supplementen gebruiken. Deze koop je eenvoudig online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.