Sarsaparilla

Sarsaparilla, vaak afgekort tot sariva, is een echte klimplant! Eenmaal in de tuin, zal de plant zich razendsnel ontwikkelen. Wist je dat de sarsaparilla tot wel 50 meter lang kan worden? Het fraaie aan deze plant is het feit, dat de bladeren de vorm van een hart hebben. Daarbij hangen er in het najaar, wanneer de plant eenmaal gebloeid heeft, bessen aan de plant. Deze bessen eten we in Europa nauwelijks. Ze dienen vooral voor de sier! Wel gebruiken we de wortel van deze plant.

Het extract wat uit de wortel komt, kent verschillende voordelen. Zo zou de wortel van de sarsaparilla een positief effect hebben op ons libido.

Inhoudsopgave

Wat is sarsaparilla?

Zoals reeds geïntroduceerd kennen veel mensen de sarsaparilla als een klimplant. In Europa gebruiken we de wortel in verschillende supplementen, om bijvoorbeeld aan ons libido te werken en om onze gevoelens van stress te verminderen. In die zin kan sarsaparilla vergeleken worden met bijvoorbeeld valeriaan. De werking van de wortel van de sarsaparilla is vooralsnog niet officieel aangetoond door een medische instelling. Wel staat vast dat de sarsaparilla werkt als een diureticum.

Onder een diureticum verstaan we een middel, dat de afgifte van water door de nieren bevordert. Dit leidt tot een verhoogde productie van urine in het lijf. Vaker wordt om deze reden de term “plaspil” of plastablet” gebruikt, wanneer men het over een diureticum heeft. Een goede vochtbalans is cruciaal om het lichaam naar behoren te laten functioneren gedurende de dag. Tegelijkertijd worden plaspillen gebruikt om af te vallen, je raakt er overtollig vocht mee kwijt.

Sarsaparilla wordt gebruikt in bepaalde dranken

Er zijn verschillende manieren waarop je sarsaparilla binnen kunt krijgen. De inheemse bevolking uit diverse Zuid-Amerikaanse gebieden nuttigen de bessen van deze klimplant. Dit doet men in Europa niet. Hier wordt het extract van de wortel van sarsaparilla verwerkt in supplementen en poeders. Deze poeder kun je gebruiken in een glas water, of bijvoorbeeld in thee. Je zou ook de wortel van de salsaparilla zelf in een kop met heet water kunnen stoppen. Vergelijk het met het gebruik van losse stukken gember in de thee.

Wist je dat er zelfs sarsaparilla root beer is? Bier van de wortels van deze klimplant. Het is een fijne drank om je vochtbalans op orde te houden en gevoelens van stress te verminderen. Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, zit er in deze biersoort geen alcohol. Het is een koolzuurhoudende drank, die gedronken wordt als frisdrank. Binnen Europa gebruiken we sarsaparilla root beer weinig. Daar waar het in Noord-Amerika een zeer populaire drank is. Aan de drank wordt vaak een vleugje vanille toegevoegd, om het drankje iets zoeter te maken.

Wat doet sarsaparilla?

Eerder beschreven we al een aantal van de effecten, die de wortel van sarsaparilla heeft op het menselijk lichaam. Belangrijkste in de werking van het kruidenextract sarsaparilla is het feit, dat de productie van urine toeneemt. Het levert hiermee een positieve bijdrage aan de vochtbalans in het lichaam. Houd er hierbij rekening mee, dat het gebruik van supplementen met sarsaparilla alleen vaak niet voldoende is. Combineer het gebruik van deze supplementen met een gezonde levensstijl.

Effect van sarsaparilla wortel op stress

Naast de positieve werking van sarsaparilla op de vochtbalans in je lichaam, heeft het middel ook een positieve invloed op stress. Soms is het lastig de gevoelens van stress onder controle te houden, waardoor je hier heel heftig op reageert. Met dit voedingssupplement neemt je reactie af in heftigheid, waardoor je sneller ontspant en de controle over je lichaam behoudt. Tegelijkertijd draagt het bij aan een goede werking van het hormoonsysteem in je lichaam.

Houd er hierbij rekening mee, dat net als voor de verbetering van je libido, geldt dat deze effecten nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. Voor de een zal het effect van sarsaparilla daarbij groter zijn dan voor iemand anders. Het is verstandig voor jezelf uit te proberen of sarsaparilla pillen werken, of dat je beter voor een ander kruidenextract kunt kiezen. Valeriaan werd al als alternatief genoemd voor dit middel.

Sarsaparilla zou werken tegen psoriasis

Psoriasis is een aandoening waarbij de huid vurig rood wordt en begint te jeuken, als gevolg van het uitdrogen van de huid. Van psoriasis wordt gezegd dat de klachten die hierbij horen verminderd kunnen worden bij het gebruik van sarsaparilla. Dit staat weliswaar niet wetenschappelijk vast, maar de gedachte is absoluut niet gek. Sarsaparilla draagt immers bij aan een gezonde vochtbalans. Iets wat noodzakelijk is om de huid soepel te houden en uitdroging tegen te gaan. Pas wel op met het gebruik ervan, daar het ertoe leidt dat je vaker zal plassen. Je wilt voorkomen dat er te veel vocht uit je lichaam verdwijnt.

Veelgestelde vragen over sarsaparilla

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het gebruik van sarsaparilla en de positieve effecten die pillen met een extract van de wortel van deze plant heeft op het menselijk lichaam. Hieronder hebben we het antwoord op de meest gestelde vragen alvast voor je uitgewerkt. Heb je zelf nog een vraag over sarsaparilla? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat is sarsaparilla?

Sarsaparilla is een klimplant, welke gekenmerkt wordt door zijn hartvormige blad. Extracten uit de wortel van deze klimplant worden gebruikt in supplementen. Ze werken onder meer tegen stress. 

Helpt sarsaparilla tegen psoriasis?

Van sarsaparilla wordt gezegd dat het helpt tegen psoriasis. Dit is nog niet wetenschappelijk vastgesteld, maar kan samenhangen met het feit dat het helpt de vochtbalans op orde te houden.

Bevordert sarsaparilla je testosteron?

Sarsaparilla zou helpen je libido te verhogen, als gevolg van een verbeterde productie van testosteron. Niet alleen helpt het je libido te verhogen, ook presteer je hierdoor beter bij sportactiviteiten.

Is sarsaparilla het lievelingseten van smurfen?

Van de smurfen wordt gezegd dat zij smurfbessen eten. Onder de smurfbessen verstaan we de bessen van de sarsaparilla. Ze zijn dus dol op deze plant!

Wat doet sarsaparilla?

Sarsaparilla, verwerkt in voedingssupplementen, zou een positieve invloed hebben op onze vochtbalans, op de wijze waarop we reageren op stress en op ons libido. Deze zou verhoogd worden.

Saraparilla kopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.