Slaapmiddelen

Slaapmiddelen zijn er in tal van verschillende vormen en soorten. Denk aan het verschil tussen slaapmiddelen die je als een drank inneemt of die als pil of capsule gebruikt worden, enzovoorts. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen kruidenextracten die een rustgevende werking hebben en zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist en slaap medicijnen die enkel op recept gebruikt kunnen worden. Op deze pagina lees je meer over slaapmiddelen. Het verschilt per persoon wat de beste slaapmiddel is. Mochten natuurlijke slaapmiddelen niet voldoende werken, dan kan een huisarts je hierover adviseren.

Het feit dat slaapmiddelen verslavend kunnen werken, maakt dat het belangrijk is om altijd advies in te winnen bij de huisarts als je voor slaapmiddelen van een (online) apotheek kiest. Het merendeel van deze slaapmiddelen is bij de reguliere apotheek enkel op recept verkrijgbaar, maar kan soms ook in webshop besteld worden.

Inhoudsopgave

Welke slaapmiddelen zijn er?

In de basis maken we onderscheid tussen natuurlijke slaapmiddelen en slaap medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Een voorbeeld van een rustgevend kruidenextract is valeriaan. Ook het iets minder bekende sarsaparilla kan helpen om rustig te worden. Des te rustiger je bent, des te makkelijker val je ook in slaap. Het voordeel van natuurlijke slaapmiddelen is het feit, dat de kans op een verslaving kleiner is. Daarbij zijn de bijwerkingen van deze middelen beperkt, daar het om natuurlijke producten gaat.

Bij slaapmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn, kan onderscheid gemaakt worden tussen slaapmiddelen die helpen om in slaap te vallen en slaappillen die je juist langer laten slapen. De eerste soort is geschikt voor mensen die tot laat in de nacht liggen te piekeren. De tweede soort slaapmiddelen wordt aangeraden aan mensen die heel licht slapen en daardoor vaak wakker worden gedurende de nacht.

Slaapmiddelen om in slaap te vallen

Typische voorbeelden van slaapmiddelen die gebruikt worden om makkelijker in slaap te vallen zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. De laatste twee worden enkel gebruik bij slapeloosheid. Temazepam kan ook voorgeschreven worden bij psychoses en bijvoorbeeld wanneer iemand hevige angstgevoelens ervaart. Het werkt rustgevend.

Langer slapen met slaapmiddelen

Naast de slaapmiddelen die je helpen om makkelijker in slaap te komen, zijn er ook slaappillen die je langer laten slapen. Voorbeelden hiervan zijn diazepam, lorazepam en oxazepam. Net als temazepam hebben ook deze drie medicijnen een rustgevende werking. Je ligt minder lang te piekeren, doordat angstgevoelens en gespannenheid afnemen.

Er zijn nog meer slaapmiddelen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld ook aan midazolam, wat onder meer verwerkt zit in dormicum. Dit middel helpt je eveneens rustiger te worden en daardoor beter te slapen. Tevens laat het spieren ontspannen. Het is een vrij heftig middel, waarbij aangeraden wordt dit niet vaker dan eens per drie dagen te gebruiken.

Bijwerkingen van slaapmiddelen

Het gebruik van slaapmiddelen is niet zonder risico. Naast het feit dat slaappillen verslavend kunnen werken, loop je het risico op een tijdelijk geheugenverlies. Ook slappe spieren zijn een typisch voorbeeld van een bijwerking van slaapmiddelen. Het is niet voor niets dat het gebruik van slaapmiddelen gedurende de dag sterk wordt afgeraden. Onder meer bij hevige angstgevoelens en stress kan het overdag gebruiken van slaapmiddelen verleidelijk zijn. Mocht je ervoor gekozen hebben om een slaappil overdag te gebruiken, dan mag je in de meeste gevallen niet meer autorijden. Kijk in de bijsluiter van het medicijn dat je gebruikt hebt, hoe lang je moet wachten tot je weer achter het stuur mag kruipen.

Tijdelijk gebruik van slaapmedicatie

Slaapmiddelen worden altijd voor een beperkte periode voorgeschreven. Op deze manier probeert een huisarts de kans op een verslaving te beperken. Het verschilt per persoon hoe lang een slaapmiddel gebruikt mag worden. Dit hangt samen met de oorzaak van de slapeloosheid. Tevens zal een huisarts altijd zoeken naar alternatieven voor slaapmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de hulp van een psycholoog bij hevige angst- en stressgevoelens, of een pijnstiller als je niet meer kunt slapen door lichamelijke pijn. Dergelijke middelen zijn niet of veel minder verslavend.

Houd er daarbij rekening mee, dat de oorzaak van slapeloosheid niet verdwijnt als gevolg van het gebruik van slaapmedicatie. De slaapmiddelen dienen dus niet als oplossing voor het probleem, maar als hulpmiddel om het probleem tijdelijk te onderdrukken.

Gewend raken aan slaapmiddelen

Een nadeel aan slaapmedicatie is het feit, dat je hier al binnen twee weken gewend aan kunt raken. Het maakt dat de dosering die je tot dan toe gebruikt hebt niet meer voldoende zal werken. De dosering moet verhoogd worden om hetzelfde effect te behalen. Iets wat een verslaving in de hand kan werken. Het is een van de redenen dat een huisarts slaapmiddelen altijd voor een zeer beperkte periode voor zal schrijven.

Veelgestelde vragen over slaapmiddelen

Er worden door bezoekers vragen gesteld over slaapmiddelen. Wat is het verschil tussen een natuurlijk slaapmiddel en een middel dat enkel verkrijgbaar is met een recept van de huisarts? Hieronder vind je het antwoord op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf een vraag over slaapmiddelen? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan het artikel.

Welke slaapmiddelen zijn er?

Slaapmiddelen zijn er in de basis in twee soorten, namelijk; natuurlijke en slaapmiddelen op recept. Die laatste categorie bevat slaapmiddelen om snel in slaap te komen en slaapmiddelen om langer te slapen.

Wat zijn goede slaapmiddelen?

Het is afhankelijk van de oorzaak van je slapeloosheid, welke slaapmiddelen je het beste kunt gebruiken. Raadpleeg je huisarts om samen met de arts te bepalen wat voor jou goede slaapmiddelen zijn.

Wat is de aanbevolen behandelduur met slaapmiddelen?

Probeer de slaapmiddelen zo kort mogelijk te gebruiken en doe dit niet meerdere dagen achtereen. Op deze manier kun je de kans op een verslaving tot een minimum beperken.

Welke slaapmiddelen worden vergoed?

In de basis worden slaapmiddelen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Uitzondering hierop zijn slaapmiddelen die gebruikt worden bij chronische aandoeningen, zoals epilepsie.

Zijn er veel mensen verslaafd aan slaapmiddelen?

Mensen kunnen verslaafd raken aan slaapmiddelen, doordat deze middelen hun zorgen tijdelijk wegnemen. Stress- en angstgevoelens nemen af, wat mensen een fijn gevoel geeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.