Slaapregressie

Wil je baby niet slapen? Slaapt je jonge kindje niet goed door? Het kunnen tekenen zijn van slaapregressie. Het is een term die je al snel tegen zal komen, wanneer je online zoekt naar mogelijke verklaringen voor het slechte slapen van je baby. In dit artikel lees je meer over hetgeen men onder slaapregressie verstaat. Daarbij proberen we je tips te geven over de wijze waarop je slaapregressie bij baby’s en jonge kinderen kunt verminderen. Heb jij al eens van de term slaapregressie gehoord?

Inhoudsopgave

Wat betekent slaapregressie?

Slaapregressie is een term die gebruikt wordt voor een periode waarin je baby slecht slaapt. Dit kan betekenen dat je kindje vaak wakker wordt ’s nachts, dat je kindje maar moeilijk in slaap weet te komen, of dat je kind hele korte nachten maakt. Een nadeel aan slaapregressie is het feit, dat dit ieder kind kan overkomen. Zelfs wanneer je baby voorheen lange nachten maakte, kan slaapregressie opspelen. Evenals dat kinderen die in hun eerste fase al moeilijk in slaap kwamen te maken kunnen krijgen met slaapregressie. Vaak wordt gedacht dat slaapregressie slechts voorkomt bij kinderen die altijd al weinig sliepen, maar dat is dus niet correct.

Een slaapregressie volgt vaak op een periode waarin een kind een grote stap gezet heeft in diens ontwikkeling. Denk bij zo’n ontwikkeling bijvoorbeeld aan het leren omrollen, aan het leren zitten of aan het leren lopen. Zet je kindje een volgende stap? In dat geval mag je dus een periode van minder nachtrust verwachten. Het is om deze reden dat een slaapregressie ook wel een slaapprogressie wordt genoemd. Immers, er is progressie geboekt door het kind!

Wanneer spreek je van slaapregressie?

Men spreekt van een slaapregressie, wanneer een kind gedurende een periode van zo’n twee tot zes weken slecht slaapt. Slaapt je kindje een of twee nachten slecht? In dat geval is er niet direct sprake van een slaapregressie. Mogelijk schrikt je kindje ’s nachts van harde geluiden, of slaapt deze overdag meer dan op andere dagen.

Wist je dat een kind gemiddeld vijf slaapregressies doormaakt in zijn of haar eerste twee levensjaren? Dit betekent overigens niet, dat je als ouder vijf periodes wakker ligt ’s nachts. Bij het ene kind merk je de slaapregressie direct, bij andere kinderen merk je het nauwelijks als ouder. De meest bekende slaapregressie, bij veel kinderen ook de meest heftige, speelt op na zo’n vier maanden.

Wat te doen bij slaapregressie?

Als ouder kun je niet beïnvloeden hoe je kind op een slaapregressie reageert. Daarbij verschilt dit per slaapregressie. Wel kun je duidelijk laten zien er voor je kind te zijn, door je kind bijvoorbeeld wat vaker te knuffelen en troosten. Ook kun je het huidige slaapritme nog eens beoordelen. Mogelijk kun je al van drie naar twee slaapjes gaan, waardoor je kind in de avond vermoeider zal zijn. Het kan diens slaap bevorderen! Bovenal is het belangrijk om het slaapritueel zelf niet aan te passen. Ritme en structuur zijn belangrijk rond een slaapregressie.

Andere tips die kunnen helpen om een slaapregressie te verhelpen:

  • Zorg dat de babykamer goed donker is. Schaf verduisterende gordijnen aan en laat geen lampen aan staan op de gang. Een baby valt moeizamer in slaap wanneer het nog licht is. Ook wordt deze eerder wakker in een lichte ruimte.
  • Houd vast aan het ritme dat je aanhield voor een slaapregressie. Geef bijvoorbeeld geen extra fles en probeer je kind niet voortdurend in slaap te wiegen als deze niet direct slaapt.
  • Vergeet niet dat je baby niets aan een slaapregressie kan doen. Het hoort bij diens ontwikkeling en zal vanzelf weer verdwijnen. Ook voor je kindje zelf is het vervelend, niet alleen voor jou als ouder! Dat vergeten sommige mensen nog wel eens.

Hoe lang duurt slaapregressie?

Zoals eerder op deze pagina al genoemd werd, krijgt een kind in zijn of haar eerst twee levensjaren te maken met zo’n vijf slaapregressies. De slaapregressies spelen op na 4, 8, 12, 18 en 24 maanden. Houd er rekening mee, dat zo’n slaapregressie niet precies bij ieder kind op hetzelfde moment valt. Ook verschilt het sterk per kind hoe lang een slaapregressie aanhoudt. Sommige kinderen hebben slechts enkele dagen last van een slaapregressie, waarvan je mogelijk maar weinig merkt. Je kind slaapt immers wel vaker een nachtje minder goed.

Andere kinderen hebben gedurende meerdere weken last van een slaapregressie. Met name de eerste slaapregressie is vaak heftig.

Veelgestelde vragen over slaapregressie

Ouders zitten regelmatig met vragen over de slaapregressie bij hun kind. Hoe kan het dat mijn kind te maken heeft met een slaapregressie, maar het kind van vrienden niet? Hoe lang houdt een slaapregressie eigenlijk aan? Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp. Zit je zelf nog met een vraag? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat betekent slaapregressie?

Een slaapregressie is een periode van enkele dagen tot zes weken, waarin je baby slecht slaapt. Baby’s krijgen te maken met vijf slaapregressies in hun eerste twee levensjaren. Bij het ene kind zijn ze heftiger, dan bij het andere.

Wat te doen bij slaapregressie?

Bij een slaapregressie van je kind is het belangrijk om er voor je kind te zijn. Knuffel je kind wat vaker en troost hem of haar als dat nodig is. Kijk ook eens of je al van drie naar twee slaapjes kunt gaan.

Hoe lang duurt slaapregressie?

Het ene kind heeft een slaapregressie van slechts enkele dagen. Bij andere kinderen houdt zo’n slaapregressie meerdere weken aan. De eerste slaapregressie is vaak het meest heftig.

Wanneer spreek je van slaapregressie?

Men spreekt van een slaapregressie als het kind na een stap in diens ontwikkeling, zoals leren omrollen of kruipen, enkele dagen of weken minder goed slaapt. Een slaapregressie komt vijf keer voor in de eerste twee levensjaren.

Bij wie komt slaapregressie voor?

Baby’s tot twee jaar krijgen te maken met slaapregressies. In totaal heeft een kind vijf keer te maken met zo’n periode. Het volgt vaak op een grote stap in de ontwikkeling van het jonge kind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *