Slecht slapen

slecht slapen

Slecht slapen is heel erg vervelend. Het zorgt ervoor dat je overdag minder actief bent. Je raakt oververmoeid. Daarna kun je ook minder goed met diverse situaties omgaan. Je zult
agressiever reageren. Om deze redenen is het goed om eens na te denken over slecht slapen. Slaap jij slecht? Weet jij wat slecht slapen inhoud? Wat doe jij tegen slecht slapen?
Hoe ga je ermee om? In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen slecht slapen. Wat slapeloosheid is. Hoe je ermee omgaat en wat de mensen allemaal kunnen doen bij slapeloosheid.

Inhoudsopgave

Waarom is slecht slapen vervelend?


Slapen is erg belangrijk. Men is er nog niet helemaal overuit, waar slaap nou eigenlijk toe dient. Het enige wat men weet is dat het je hersenen rust geeft. Het zorgt ervoor dat je hersenen overdag actief zijn en dat je goed kunt functioneren. Indien je een dag slecht slaapt is er nog niets aan de hand. De volgende dag op dezelfde tijd naar bed en in je ritme blijven is dan het belangrijkste. Slaap je meerdere dagen slecht? Dan is het belangrijk dat je gaat kijken naar de oorzaak. Je zult namelijk last krijgen van diverse klachten zoals:

 • niet goed kunnen concentreren;
 • niet goed om kunnen gaan met stress;
 • slecht humeur;
 • je emoties heb je niet meer onder controle;
 • je reactie snelheid zal verminderen.

Dit zijn serieuze klachten waar je echt iets mee moet doen. Het is vervelend als je slecht slaapt omdat je dan last hebt van deze klachten, daardoor ben je niet jezelf. Op deze manier zal je omgeving er last van hebben en kan je werk eronder lijden.

Kijk goed naar de oorzaak!

Omdat je natuurlijk niet wilt dat je slecht blijft slapen is het van belang dat je kijkt naar de oorzaak. We geven je verderop in dit artikel meerdere tips. Deze zullen bijdragen aan een beter slaappatroon, hiermee kun je slecht slapen voorkomen. Toch, geven we je nu al een aantal tips, waarmee je de oorzaak op kunt sporen.

 1. Kijk naar wat je eet- en drinkt voor je gaat slapen.
 2. Houdt je slaapritme in de gaten.
 3. Kijk of je geen last hebt van stress.
 4. Probeer te kijken naar de bron. Waardoor slaap je slecht? Heb je last van stress in je
  omgeving? Is er iets ernstigs aan de hand? Spoor het op en doe er iets mee.

Verstoorde nachtrust!

Indien je een verstoorde nachtrust hebt wat inhoud dat je:

Kun je last hebben van een slaapstoornis. Na vele onderzoeken zijn deskundigen het er nog steeds niet over eens waar slaap precies goed voor is. Je spieren hebben geen slaap nodig en functies zoals de ademhaling en hartslag blijven doorgaan. Zelfs je bewustzijn blijft in je slaap ingeschakeld.
De meeste deskundige denken dat slaap vooral dient om je lichaam te herstellen, vooral de hersenen zouden slaap nodig hebben voor een goed herstel. Bij voldoende slaap voorkom je dat je langzamer denkt en je concentratievermogen achteruit gaat.
Indien je zeer slecht kunt slapen kun je een slaaptekort opbouwen. Hierdoor kunnen hallucinaties ontstaan. Veel ouderen mensen hebben over het algemeen last van een slechte nachtrust. Er zijn dan ook veel ouderen die slecht slapen. Vaak is dit ook zo, maar doordat ze een ander leefpatroon hebben verandert hun slaappatroon.

Slapeloosheid!

Slapeloosheid wordt ook wel insomnie genoemd. Deze vorm van slapeloosheid komt het meeste voor. Dit houdt in dat je lang wakker ligt, te vroeg wakker wordt of niet meer kan slapen. Over het algemeen zijn de klachten van korte duur. Vaak gaat dit gepaard met stress, deze stress duurt vaak niet lang. Indien de klachten meer dan drie nachten per week voorkomen en langer dan drie maanden aanhouden spreekt men van slapeloosheid. Slapeloosheid kan
leiden tot:

 • vermoeidheid;
 • neerslachtigheid;
 • hoofdpijn;
 • spierspanning;
 • slecht functioneren gedurende de dag.

Vormen van slapeloosheid

De bekendste vorm van slapeloosheid is insomnie. Er zijn diverse vormen van slapeloosheid ook wel insomnie genoemd.

De bijna tachtig soorten slaapstoornissen die er zijn worden onderverdeeld in de volgende zes groepen:

 • Insomnie (slapeloosheid)
 • Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen (zoals slaap-apneu)
 • Hypersomnie (overmatige slaperigheid overdag)
 • Circadiane ritme slaapstoornissen (ontregeling biologische klok)
 • Parasomnieën (opvallend gedrag tijdens slaap)
 • Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen

Idiopatische insomnie

Heb je last van idiopatische slapeloosheid? Dan is er geen duidelijke oorzaak van de klachten. De arts stelt deze diagnose als er geen andere oorzaken zijn.

Paradoxale insomnie

Indien je last hebt van paradoxale slapeloosheid heb je een verkeerd beeld over de eigen slaapduur. Deze lijkt dan korter dat ze in werkelijkheid is (slaapmisperceptie). Je denkt bijvoorbeeld drie tot vier uur te slapen, terwijl dit bij onderzoek zes tot zeven uur blijkt te zijn.
Hierdoor is het lastig in te schatten of je voldoende slaapt. Dit kan bijdrage aan slaapgebrek en moeilijk kunnen slapen.

Psychofysiologische insomnie

Bij Psychofysiologische slapeloosheid slagen mensen er niet in om op een normale manier in slaap te geraken. Bij deze vorm van slapeloosheid is het de resultante van een negatieve spiraal. Hoe meer mensen met deze vorm van slapeloosheid inspanningen doen om in slaap te vallen, des te alerter hun geest wordt. Denk hierbij aan de dingen die mensen gewoonlijk doen om in slaap te komen. Het zogenoemde slaapritueel zoals: tanden poetsen, douchen of wassen, pyjama aan doen, muziek luisteren en dergelijke. Vaak worden mensen met deze vorm van slapeloosheid eraan herinnert dat ze de zoveelste slechte nacht tegemoet gaan. Op dat ogenblik worden ze angstig en hypernerveus. Indien mensen met deze vorm van slapeloosheid niet obsessief bezig zijn met het naar bed gaan, vallen ze juist snel in slaap.

Het probleem voor mensen die aan deze vorm van slapeloosheid leiden is dat ze s ‘nachts vaak piekeren en ze zichzelf afvragen hoelang ze nog wakker moeten liggen. Mensen die last hebben van deze stoornis liggen vaak s nachts te piekeren. Ze vragen zich dan allerlei dingen af zoals:’ Hoe Lang moet ik nog wakker liggen? Wanneer gaat de wekker?’ Vaak kijken ze ook naar de wekker. Als ze wakker worden in de ochtend zijn ze gefrustreerd en staan ze niet uitgeslapen op. De kern van deze stoornis is negatieve conditionering. Daarbij leren de mensen het zichzelf aan. Vaak is dit onbewust.

Slapeloosheid door een slechte slaaphygiëne

Een slechte slaaphygiëne houdt in dat er sprake is van een slechte gewoonte of omstandigheden. Deze zijn vaak van invloed op je slaap. Je kunt dan denken aan iemand die: zichzelf niet goed vast, zijn huis niet goed schoonmaakt of zichzelf niet goed verzorgd.

Slapeloosheid als gevolg van jetlag

Als je op vakantie- of zakenreis gaat naar het buitenland en daar is veel tijdsverschil kun je last hebben van een zogenoemde ‘jetlag’. Dit komt door dat iemands biologische klok uit de pas loopt met de lokale tijd, als gevolg van een lange vlucht waarbij je diverse tijdzones hebt doorkruist. Vaak moet je dan even bijkomen. Dit kan een lange tijd duren.

Slapeloosheid als gevolg van restless legs

Het zogenoemde RLS (restless legs syndroom) is een aandoening waarbij je last hebt van een onweerstaanbare drang om je spieren te bewegen. Meestal krijg je deze drang als je spieren zich ontspannen. Vaak is dit in de benen of armen, maar bij uitzondering kan het ook in de andere spiergroepen voorkomen. Het wordt tegenwoordig ook wel “ de ziekte van Willis-Ekbom” genoemd. Hierdoor proberen je spieren zich te ontspannen, maar eigenlijk lukt het je niet, je blijft in beweging. Dit kan je uit je slaap houden, waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen. Wat uiteindelijk leidt tot slapeloosheid.

Slapeloosheid als gevolg van neurologische ziekten

Neurologische ziekten zoals Parkinson, spier dystonie, epilepsie, ziekte van Alzheimer en dergelijke kunnen voor slapeloosheid zorgen. Je kunt dan last hebben van je hersenen die minder- of anders werken. Vaak kun je bij spier dystonie ook last hebben van je spieren waardoor je moeilijker in slaap komt. Bij Parkinson geldt dat hetzelfde je hebt geen controle over je spieren, dus je kunt moeilijker in slaap komen.

Slapeloosheid als gevolg van psychiatrische ziekten

Bij psychiatrische ziekten zoals: depressie, schizofrenie, manische depressiviteit kun je last hebben van periodes waarin je slecht slaapt. Je krijgt dan vaak slapeloosheid als gevolg door een van deze aandoeningen. Het kan soms ook komen door de soort medicijnen die men gebruikt bij psychiatrische aandoeningen. PTSS (posttraumatische stress syndroom) kan ook tot slaapproblemen leiden, en uiteindelijk slapeloosheid.

Slapeloosheid door chronische pijn

Mensen met afwijkingen aan het heupgewricht, fibromyalgie, kanker, reumatoïde artritis en dergelijke kunnen last hebben van slapeloosheid of chronische pijn.

Slapeloosheid doordat je vaak ’s nachts naar het toilet moet

Indien je last hebt van prostaatproblemen of gebruik maakt van plaspillen kan het zijn dat je s’ nachts veel naar bed moet. In dit geval kan het zo zijn dat je zo vaak naar het toilet moet dat je gewoon wakker blijft en niet meer kunt slapen.

Slapeloosheid door medicijn of drugsgebruik

Indien je drugs- of medicijnen gebruikt kan insomnie ook een bijwerking hiervan zijn. Er zijn namelijk medicijnen- en drugs die van invloed kunnen zijn op je slaap waakritme. Indien het door je medicijnen komt, overleg dan met je huisarts, specialist of apotheker. Zij kunnen kijken of het niet te erg is. Bij erge slapeloosheid kunnen zij mogelijk andere medicijnen voorschrijven. In het geval van drugsgebruik moet je nagaan of dit wel is wat je wilt. Of de
slapeloosheid het je waard is. Dan is het aan jou de keus of je drugs blijft gebruiken of niet.

Wat kun je doen tegen slapeloosheid?

Het is altijd lastig te bepalen of je slapeloosheid echt weg zal gaan. Dit is per persoon verschillend. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je slapeloosheid te bestrijden.

Slaapadviezen

Indien je last hebt van slapeloosheid is het belangrijk dat je kijkt of er bepaalde gewoontes zijn die de slapeloosheid in stand houden. Probeer deze gewoontes op te volgen. Wellicht helpen ze en zorgen deze tips ervoor dat je minder slecht slaapt. Kijk naar de volgende tips:

Dagboek bijhouden!

Houdt een dagboek bij. In dit dagboek schrijf je precies wat je elke dag doet, hoe je jezelf voelt en hoe je slaapt. Op deze manier krijg je meer inzicht in je leven en kun je eventuele patronen ontdekken die ervoor zorgen dat je slecht slaapt.

Voorbereiden op de nachtrust

Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op een goede nachtrust. Dit kun je doen door:
● Overdag veel te sporten en te bewegen. Vaak helpt dit ook als je dit in de avond doet. Op deze manier is je lichaam moe. Je geest is dan vaak ook vermoeid.
● Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel.
● Gebruik ‘s Avonds geen koffie of middelen die cafeïne bevatten. Ook sterke drank wordt afgeraden.
● Probeer een uur voordat je gaat slapen te ontspannen. Een korte wandeling, een warm bad, ontspanningsoefeningen, vrijen of een massage kunnen helpen. Vermijd te veel inspanning, zowel op lichamelijk als geestelijk gebied.
● Door licht van tv te vermijden, computers, smartphones of tablet kun je ook makkelijker slapen.

Slaapkamer

Door te zorgen voor een comfortabel bed, een goed kussen, fijne nachtkleding en rust in je kamer kun je beter slapen. Zorg ervoor dat de slaapkamer donker is en je een prettig klimaat hebt. Goede ventilatie en een koele kamer bevorderen een goede nachtrust. Op deze manier voorkom je dat je slecht gaat slapen. Gebruik je kamer niet voor andere doeleinde als werken of studeren. Verwijder smartphones, computers en televisie. Op deze manier wordt je niet afgeleid. Dit zorgt ervoor dat je beter slaapt en eventuele slapeloosheid voorkomt.

Tijdstip

Een goed slaapritme in een vast patroon is belangrijk. Houdt je daarom vast aan vaste slaaptijden. Slaap rond dezelfde tijd en sta om dezelfde tijd op. Slaap niet overdag, indien je echt moe bent doe dan alleen een zogenoemde powernap van maximaal 20 minuten. Blijf niet onnodig lang op. Houdt rekening met het aantal uren dat je wilt slapen om goed te kunnen functioneren. Reken een kwartier voor inslaaptijd. Indien het slapen na een kwartier niet lukt kun je: een boek gaan lezen, of muziek luisteren. Sta de volgende weer op hetzelfde tijd op. In het begin zul je moe zijn. Maar uiteindelijk kom je in een vast slaappatroon terecht.

Ontspanningsoefeningen

Door ademhalings- of ontspanningsoefeningen te doen kun je beter ontspannen. Vaak helpt het ook om te luisteren naar rustige muziek. Ontspanningsoefeningen zijn vaak gebaseerd op: yoga, meditatie en mindfulness. Daarnaast zijn er ook genoeg andere manieren te
bedenken om te ontspannen.

Bewegen

Bewegen is gezond. Diverse artsen en andere deskundigen raden aan om minimaal een half uur per dag te bewegen. Daarnaast werkt het ontspannend. Indien je het kan en het wilt, beweeg dan extra voordat je gaat slapen. Op deze manier ontspan je goed. Door extra te wandelen en te fietsen zul je meer energie verbruiken en goed ontspannen.

Adviezen bij een verstoort dag- en nachtritme:

Dit geldt vooral in het geval van een jetlag. Maar ook als je een verstoort dag- en nachtritme hebt door een andere reden kun je deze adviezen opvolgen.

 1. Houdt het oude slaapritme aan.
 2. Begin uitgeslapen aan je reis.
 3. Eet lichte maaltijden tijdens je v lucht.
 4. Alcohol gebruik wordt afgeraden.
 5. Zorg voor tenminste vier uur aaneengesloten slaap met aangevulde dutjes.
 6. Drink koffie indien je echt slaperig bent. Houdt er wel rekening mee dat je hierdoor
  ook slecht kunt slapen.

Adviezen bij een verstoord dag- en nachtritme door ploegendienst:

 1. Probeer of je het dienstrooster zo op kunt stellen dat je met de klok mee werkt. Dus van nachtdienst, naar avonddienst, en nachtdienst.
 2. Deel je nachtdiensten anders in. Bijvoorbeeld veel nachtdiensten achter elkaar.
 3. Slaap voor je nachtdienst.

Verschillende soorten slaapstoornissen

De bijna tachtig soorten slaapstoornissen die er zijn worden onderverdeeld in de volgende zes groepen:

 • Insomnie (slapeloosheid)
 • Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen (zoals slaap-apneu)
 • Hypersomnie (overmatige slaperigheid overdag)
 • Circadiane ritme slaapstoornissen (ontregeling biologische klok)
 • Parasomnieën (opvallend gedrag tijdens slaap)
 • Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen

Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen

Als je slecht kunt slapen door een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis is er sprake van een verstoorde ademhaling tijdens de slaap. Een van de meest voorkomende is slaap-apneu. Slaap-apneu veroorzaakt: snurken en abnormale oververmoeidheid. Symptomen van slaapapneu zijn abnormale slaperigheid overdag en ’s nachts snurken met lange uithalen. Indien jouw adem tijdens je slaap minimaal twintig keer per nacht gedurende minimaal tien seconden stokt, dan spreken medici van slaap-apneu. Door slaapapneu wordt je vaak wakker en kun je niet goed slapen. Het slechte slapen heeft gevolgen voor overdag
zoals:slaperigheid, hoofdpijn, slechte concentratie, gedragsveranderingen en depressies. Slaap-apneu kan komen door slappe spieren, waardoor de tong en de weke delen de ademhaling blokkeren. De hersenen geven te weinig prikkels om te ademen. Dikkere mensen hebben meer kans op slaap-apneu.

Je kunt slaapapneu behandelen door: een CPAP-masker te plaatsen (dat de luchtweg openhoudt) of een operatie. Stoppen met roken en met alcohol drinken verminderd de klachten.

Hypersomnie

Overmatige slaperigheid overdag is een van de meest voorkomende en belangrijkste klachten bij Hypersomnie. Ondanks het normale slaap- en waakritme kun je slaperig zijn. Dit kan gaan om lichte vermoeidheidsklachten tot zelf bij gezelschap in slaap vallen. In de meest ernstige gevallen kan iemand automatisch gedrag vertonen. Men gaan dan door met de bewuste handeling maar heeft het zelf niet door. Indien de klachten meer dan drie maanden duren stelt men de diagnose Hypersomnie. Door overdag te slapen kun je klachten verminderen.
Narcolepsie is een voorbeeld van hypersomnie. Het is een aandoening waarbij onweerstaanbare slaapaanvallen plotseling naar voren kunnen komen. Dit is vooral bij saaie gebeurtenissen of perioden van spanning. De slaap is nooit langer dan een half uur. Narcolepsie patiënten kunnen vaak wel goed slapen, maar moeten dit extra overdag doen.

Circadiane ritme slaapstoornissen

Onze biologische klok is van invloed op ons dag- en nachtritme. Dit is een voorbeeld van een circadiaan ritme. Het zogenoemde circadiaan ritme duurt ongeveer één dag (circa = rond, dies = dag). Indien je biologische klok ontregeld raakt kan er een circadiane ritme slaapstoornis ontstaan. Bij een circadiane ritme slaapstoornis is er sprake van slapeloosheid wanneer je wilt gaan slapen, of je bent enorm slaperig terwijl je juist wakker wilt- en dient te zijn.

Delayed Sleep Phase Syndrome; DSPS

Het Delayed Sleep Phase Syndrome; DSPS, is een circadiaanse slaap ritmestoornis. Het is een vertraagd slaap syndroom. Mensen met DSPS hebben een biologische klok die is opgeschoven, hierdoor vallen ze heel laat in slaap. Indien ze eenmaal in slaap vallen is de slaap normaal. Echter, in de huidige maatschappij heb je veel verplichtingen. Ondanks dat je dan normaal slaapt moet je toch vroeg- en op tijd opstaan. Vaak is er dan sprake van een
kortere slaapduur. Dit kan leiden tot problemen op het werk of in het dagelijks functioneren.

Advanced Sleep Phase Syndrome; ASPS

Advanced Sleep Phase Syndrome; ASPS is een vervroegd slaap syndroom. Mensen met ASPS worden erg vroeg wakker en willen vroeg gaan slapen. Mensen met ASPS vallen tussen 18:00 uur en 21:00 uur in slaap en worden tussen 02:00 uur en 05.00 uur wakker. ASPS komt minder voor dan DSPS.
De oorzaken van DSPs of ASPS zijn niet bekend. Men gaat er namelijk vanuit dat er een afwijking is in de werking van de biologische klok en/of in de regulatie van slaap. Vaak speelt de leefstijl ook een enorme rol. Indien je laat of vroeg naar bed gaat verschuift de blootstelling aan licht en donker. Op deze manier blijft de biologische klok ontregeld. Blootstelling aan licht van computers of tablets hebben ook effect op het circadiaan systeem. De oorzaak van DSPS en ASPS zou ook genetisch kunnen zijn.

Parasomnieën

Bij parasomnieën hebben mensen slaapstoornissen waarbij mensen tijdens de slaap opvallend gedrag vertonen. Ze kunnen ook opvallende bewegingen maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • slaapwandelen (somnambulisme);
 • nachtelijke angstaanvallen (pavor nocturnus);
 • REM-slaap gedragsstoornis (REM sleep Behavior Disorder of RBD);
 • perioden van slaapdronkenschap.

Vaak lijken het gedrag of de bewegingen doelgericht, maar deze worden onbewust (automatisch) uitgevoerd. Het is niet mogelijk om het gedrag bewust te controleren.

Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen

Eenvoudige bewegingen tijdens de slaap zoals wiegende, ritmische of knarsende bewegingen vallen onder slaapgerelateerde bewegingsstoornissen. Een voorbeeld hiervan is het rusteloze benen syndroom ( Restless Legs Syndrome; RLS ). Hierbij worden beenbewegingen uitgevoerd om een onaangenaam gevoel in de benen te verlichten.Om dit vast te kunnen stellen moet iemand klachten hebben over het functioneren overdag óf last hebben van een verstoorde slaap als gevolg van de bewegingen.

Hoe gaat het verder bij slaapproblemen?

Slaapgewoontes werken beter dan slaapmiddelen, zeker op de lange termijn is het beter. Je kunt ook naar een GGZ- of thuiszorginstelling. Zij kunnen helpen met een eventuele slaapcursus. Maar je kunt ook een coach zoeken die je helpt bij slapeloosheid of een zelfhulpprogramma op internet volgen. Hoewel veel mensen de wekker in de snoozefunctie zetten om even door te kunnen slapen, bevordert dat het fris wakker worden niet. Je wordt er juist een beetje suffig van. Sta meteen op en ga rustig aan de gang.

Andere opties dan slaappillen!

Heb je moeite om in slaap te komen? Vind je het vervelend dat je slecht slaapt? Heb je last van slapeloosheid? Dan kun je met deze tips een heel eind vooruit om slapeloosheid te verminderen.

Ondanks dat er veel mensen zijn die een warm bad nemen voordat ze gaan slapen. Ook een kop warme melk hoort daarbij. Desondanks, zijn er enorm veel mensen die nog steeds slecht slapen. Vele krijgen dan ook veel slaapmiddelen voorgeschreven. Maar zijn slaappillen wel goed? Er zijn toch wel andere middelen om beter te kunnen gaan slapen.
Pillen die Valeriaan of Melatonine bevatten zijn over het algemeen veilig. Het zijn slaapmiddelen die gezonder zijn dan chemische middelen. Zo is Valeriaan een kruid en is Melatonine een stof die zich ook in je lichaam bevindt. Melatonine is het natuurlijke middel in je lichaam dat ervoor zorgt dat je gaat slapen. Indien je niet goed kan slapen dan kun je een van deze middelen proberen. Deze kun je zonder recept bij de drogisterij- en-of-apotheek halen.

Nadelen slaappillen!

Niet goed kunnen slapen is zeer vervelend. Helpen Melatonine of Valeriaan niet? Dan kun je
een slaappil nemen. Maar is dat wel zo veilig? Kun je daar echt beter door slapen?
Hieronder bespreken we de nadelen van slaappillen:

 1. Slaappillen zijn verslavend.
 2. Indien je een slaappil in wilt nemen omdat je denkt ik wordt morgen toch wel wakker,
  dan kun je in een vicieuze cirkel raken. Dit is gevaarlijk en zo wordt je er afhankelijk
  van. Zeker als je al moeite hebt met in kunnen slapen, is dit niet aan te raden.
 3. Door een slaappil heb je minder REM-slaap.
 4. Je kunt last krijgen van veel bijwerkingen. Dit kan op de lange- en korte termijn.

Dit zijn genoeg redenen om op een andere manier je slapeloosheid te bestrijden. Er zijn
genoeg alternatieven voor slaapmiddelen. Hieronder bespreken we wat natuurlijke middelen:

Inademen door je linkerneusgat

Deze Yoga Methode verlaagt je bloeddruk en kalmeert jezelf. Ga op je linker zij liggen en
adem diep in- en uit. Leg je vinger op het rechterneusgat en sluit deze. Adem langzaam in
en uit. Hierdoor wordt je rustiger en zul je makkelijker in slaap vallen.

Span aan en ontspan

Zorg voor ontspannen spieren. Je spieren zorgen voor een betere slaap. door op je rug te
gaan liggen en diep in- en uit te samen kun je jezelf ontspannen. Op deze manier zul je
beter slapen.

Drink thee met honing!

Honing bevat van nature een middel die kan helpen bij beter slapen. Het zorgt ervoor dat je
vermoeider wordt. Door de warmte en de honing zul je makkelijker in slaap vallen.

Helpt meditatie bij slapeloosheid?

Iedereen weet dat mediteren goed is voor lichaam- en geest. Het zorgt ervoor dat je de
dagelijkse gebeurtenissen even langs je kunt zetten en dat je even echt tot jezelf kunt
komen. Hierdoor wordt je minder gestressed en kun je makkelijker omgaan met situaties die
leiden tot slapeloosheid. Door te mediteren ga je minder piekeren en zul je beter
ontspannen. Dit zal bijdragen aan meer rust en zo kun je makkelijker in slaap komen. Het is
natuurlijk geen wondermiddel, maar er zijn veel mensen die er baat bij hebben. Je kunt het
natuurlijk altijd proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Vaak kun je op Youtube diverse
geleide meditaties vinden. Deze kunnen je begeleiden om in slaap te komen. Je kunt er ook
meditatie muziekjes op vinden. Deze helpen ook om in slaap te komen. Val je niet in slaap?
Dan helpt het in ieder geval om goed te ontspannen.

Mindfulness

Bij Mindfulness wordt je jezelf bewust van het zijn. Het zorgt ervoor dat je meer in het ‘nu’
kunt zijn en het echte zijn ervaart. Hierdoor zul je minder snel gaan piekeren. Je laat alles
meer langs je heen gaan. Dit is een fijne manier om te leren ontspannen. Om je gedachten
onder controle te krijgen. Er zijn diverse studies die bewijzen dat mindfulness een goede
vorm van meditatie is en dat het zeker helpt bij slapeloosheid. Het wordt ook ingezet bij
andere chronische- en psychische aandoeningen.

Meditatieoefeningen tegen slapeloosheid!

Er zijn diverse meditatie oefeningen die je tegen slapeloosheid kunt inzetten. Hieronder
geven we je een oefening:

Ademhalingsoefening

Ga rustig op je bed zitten of liggen. Maak je hoofd leeg en leg je handen eventueel op je
buik. Adem diep in- en uit. Als je inademt houdt je jouw adem even vast. Vervolgens blaas je
deze heel rustig uit via de mond. Daarna adem je weer in via de neus. Voel je adem langs je
neusvleugels gaan. Concentreer je echt alleen volledig op je ademhaling. Op deze manier
zul je merken dat je heel goed ontspant. Je laat alles langs je heen glijden en je hebt geen
last van spanning. Dit kan helpen om beter in slaap te komen.

Yoga tegen slapeloosheid!

Ben je niet zo van het mediteren? Houdt je niet zo van sporten? Dan kun je er ook voor
kiezen om Yoga te gaan beoefenen. Yoga zorgt voor ontspanning. Daarnaast, zorgt het
ervoor dat je beter om kunt gaan met je lichaam en geest. Je kunt Yoga heel makkelijk
beoefenen vanuit huis. Op Youtube staan genoeg tutorials die jou begeleiden bij Yoga
oefeningen. Ook kun je ervoor kiezen om naar een Yogastudio te gaan. Dan kun je samen
met een Yoga lerares wekelijks alle oefeningen doornemen en oefenen. Deze kun je dan
dagelijks thuis uitvoeren. Door dagelijks aan Yoga te doen blijf je ontspannen, je kunt beter
met je spieren omgaan en je zult uiteindelijk makkelijker in slaap komen. Uit diverse studies
is gebleken dat Yoga helpt bij slapeloosheid. Heb je veel last van slapeloosheid? Kijk dan
eens of Yoga iets voor je is.

Yogaoefening

De volgende oefening helpt je om te ontspannen en zorgt ervoor dat je beter kunt gaan
slapen.
Gebroken kaars
● Ga voor een muur zitten en zorg dat je met je billen zo’n 15 centimeter van de muur af
zit.
● Ga op je rug liggen en strek je benen omhoog, tegen de muur.
● Vind je het te zwaar? Ga dan iets verder van de muur af zitten.
● Leg je armen naast je lichaam met je handpalmen omhoog.
● Adem rustig en voel de spieren aan de achterkant van je benen strekken.

Hoe wordt slapeloosheid vastgesteld?

Het is lastig om exact te zeggen hoe slapeloosheid wordt vastgesteld. Het is geheel
afhankelijk van de vorm- en mate waarin je er last van hebt. Het kan namelijk zo zijn dat het
komt door een gebeurtenis van buitenaf, iets waar je geen invloed op hebt. Het kan zoals we
eerder in dit artikel al vertelde komen door medicijnen of ziektes.

Het is belangrijk om te kijken naar de oorzaak. Op deze manier kan de huisarts- of medisch specialist er iets mee.
Deze kan er van voor kiezen om je door te sturen naar een speciale kliniek die gespecialiseerd is in slaapstoornissen. Deze gaan je dan verder onderzoeken. Aan de hand van allerlei, hersen- en slaaponderzoeken kunnen ze vaststellen wat er aan de hand is.
Maar voordat je hier geen gaat zul je eerst samen met je huisarts op onderzoek uit moeten.
Je zult eerst moeten weten hoelang de klachten er al zijn. Daarnaast, moet je ook weten welke klachten er zijn. Duren ze langer dan drie maanden, ga dan altijd naar de huisarts.
Houdt altijd een dagboekje bij als je langer dan vier weken last hebt van slecht slapen, met slapeloosheid als gevolg.
Verder kun je samen met de huisarts slapeloosheid op de volgende manier vast stellen:

 1. Schrijf op hoe je slaapt.
 2. Hoe lang slaap je.
 3. Schrijf je klachten duidelijk op die je tijdens je slaapt hebt.
 4. Vertel waarom je slecht slaapt.
 5. Vertel welke klachten je overdag hebt door het slechte slapen.
 6. Bespreek met de huisarts de klachten.
 7. Ga eventueel in gesprek met een praktijkondersteuner of psycholoog.
 8. De huisarts kijkt naar de klachten en bespreekt deze samen met je.
 9. Gaan de klachten niet over? Dan verwijst de huisarts je door naar een specialist.

Grijp op tijd in!

Het is belangrijk dat je hiermee naar de huisarts toe gaat. Het kan namelijk andere klachten
veroorzaken of je kunt je omgeving ermee schaden. Daarom is het van belang dat je dit
soort klachten altijd serieus neemt. Je kunt jezelf beter beschermen voor het te laat is. Op
deze manier loop je ook de kans dat je het eerder op kan lossen. Te lang wachten heeft
namelijk een nadelig effect. Het patroon van slecht slapen wordt er zo ingesleten, dat het
een gewoonte wordt. Het is daarna zeer lastig om dit patroon weer te doorbreken.
Bovendien, loop je het risico dat je uiteindelijk niet meer op eigen kracht kunt slapen en naar
slaapmiddelen moet grijpen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om dit
soort klachten altijd serieus te nemen en op tijd contact op te nemen met de huisarts.

Als u stopt met uw zorgen te maken dan zal u ook beter gaan slapen. Lees daarom hier verder over het stoppen met zorgen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.