Rustgevende medicatie

Rustgevende medicatie kan worden voorgeschreven, wanneer je hinder ondervindt van hevige angstgevoelens en gespannenheid. Angst en stress kunnen leiden tot een verminderde nachtrust. waardoor je overdag minder goed presteert. Je hebt moeite om je te concentreren, je ervaart een lusteloos en futloos gevoel, enzovoorts. Er zijn verschillende vormen van rustgevende medicatie. In sommige gevallen worden rustgevende pillen voorgeschreven door een huisarts. In andere gevallen kiest men voor rustgevende medicatie op basis van een kruidenextract. Die laatste rustgevende medicijnen zijn verkrijgbaar bij een drogisterij en in diverse webwinkels.

Deze pagina vertelt je meer over rustgevende medicatie en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden om een rustgevend gevoel te krijgen. Lees voor het gebruik van medicijnen altijd de bijsluiter door.

Inhoudsopgave

Welke rustgevende medicatie wordt gebruikt bij angstgevoelens en gespannenheid?

Benzodiazepinen, tricyclische antidepressiva, venlafaxine, duloxetine en buspiron zijn middelen die kunnen helpen bij het verminderen van angstgevoelens en gespannenheid. Om deze rustgevende pillen te mogen slikken, heb je in de meeste gevallen een recept van de huisarts nodig. Naast deze medicijnen die op basis van een recept verstrekt worden, zijn er ook natuurlijke middelen die je zelf bij de drogisterij of apotheek kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan valeriaan, sint-janskruid en kamille. Extracten van deze kruiden werken rustgevend, waardoor je beter slaapt en minder last zal hebben van stressgevoelens.

Houd er rekening mee dat het slikken van rustgevende medicatie kan leiden tot een gebrek aan concentratie. Zo ervaar je mogelijk een duf gevoel. In de bijsluiter van de verschillende medicijnen vind je de exacte bijwerkingen hiervan.

Waar kan ik rustgevende medicatie kopen?

Het is afhankelijk van het type rustgevend medicijn wat je wilt gebruiken, waar je deze kunt kopen. Sommige middelen zijn enkel op basis van een recept van de huisarts verkrijgbaar. Voor andere medicatie geldt dat je deze ook bij de drogisterij en bijvoorbeeld apotheek kunt kopen. Een voorbeeld hiervan is valeriaan. Deze pillen vind je in iedere drogisterij en zijn zelfs online te bestellen.

Het verschil zit hierbij in het feit, dat het ene medicijn krachtiger is dan het andere. Valeriaan is een natuurlijk product, waardoor de bijwerkingen hiervan in de meeste gevallen beperkt blijven. Kies je echter voor een krachtiger stof welke niet in de natuur te vinden is, dan zijn de bijwerkingen mogelijk heviger. Het is belangrijk om voor het gebruik van dergelijke medicatie advies in te winnen bij de huisarts.

Is rustgevende medicatie verslavend?

Van rustgevende medicatie, in het bijzonder slaappillen, is het bekend dat het gebruik hiervan verslavend kan werken. Dit komt onder meer door het feit, dat de werking van deze medicijnen al snel vermindert. In die zin, dat de dosering na een paar weken verhoogd moet worden om hetzelfde effect te ervaren. Het valt te verklaren door het feit, dat je lichaam snel went aan de werkzame stoffen in deze rustgevende medicijnen.

Huisartsen raden over het algemeen aan om een rustgevend medicijn zoals bijvoorbeeld slaappillen niet langer dan vier weken achtereen te gebruiken. Op deze manier houd je het risico op een verslaving aan de medicijnen beperkt. Een verslaving kan grote gevolgen hebben en gaat gepaard met ontwenningsverschijnselen, wanneer je besluit de medicijnen niet langer te slikken.

Heb je een doktersrecept nodig voor rustgevende medicijnen?

Voor sommige rustgevende medicijnen heb je een doktersrecept nodig. Het is niet mogelijk om deze medicijnen zonder advies van een huisarts bij een drogisterij of apotheek te kopen. Het hangt samen met het feit dat de bijwerkingen van deze rustgevende medicijnen hevig kunnen zijn. Daarbij ligt een verslaving mogelijk al snel op de loer, waardoor de huisarts een vinger aan de pols wil houden en deze medicatie slechts voor een korte tijd voorschrijft.

Rustgevende medicatie gebaseerd op natuurlijke kruidenextracten kun je wel zonder doktersrecept bestellen. Het beste voorbeeld hiervan werd reeds meermaals genoemd; valeriaan. Ook gember is een hele werkzame stof, die je helpt rustig te worden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld pepermunt, anijs en kamille. Je kunt extracten van deze planten toevoegen aan je thee.

Angstgevoelens loslaten zonder rustgevende medicijnen

Nog beter dan het gebruik van een rustgevend medicijn is het loslaten van deze angstgevoelens door andere stappen te ondernemen. Praat bijvoorbeeld met de mensen in je omgeving over deze gevoelens. Wellicht herkennen zij ze en kunnen ze je helpen deze los te laten. Ook helpen mensen in je omgeving bij het relativeren van de angstgevoelens. Het maakt dat je ze sneller los zal kunnen laten.

Zorg daarbij voor voldoende ontspanning. Ga tijdens de lunch of aan het eind van de middag eens een ronde wandelen, ga een uurtje sporten, enzovoorts. Door te ontspannen slaap je beter, wat het makkelijker maakt om boven je angstgevoelens te blijven staan. Je bent krachtig genoeg om naar de positieve kanten te kunnen blijven kijken!

Veelgestelde vragen over rustgevende medicatie

Over het gebruik van rustgevende medicatie en de gevaren die dit eventueel met zich meebrengt worden regelmatig vragen gesteld. Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Staat het antwoord op een vraag die je zelf hebt hier nog niet bij? Laat je vraag in dat geval achter in de reacties onderaan het artikel.

Welke rustgevende medicatie wordt gebruikt bij angstgevoelens en gespannenheid?

Onder meer tricyclische antidepressiva, benzodiazepinen, duloxetine, sint-janskruid, bètablokkers, valeriaan en buspiron zijn stoffen die gebruikt worden als rustgevende medicatie.

Welke soorten rustgevende medicatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten rustgevende medicatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen rustgevende medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn en stoffen die enkel op doktersrecept gekocht kunnen worden.

Waar kan ik rustgevende medicatie kopen?

Je kunt sommige rustgevende medicatie kopen bij een drogisterij of in een webwinkel. Voor andere rustgevende medicijnen is een doktersrecept vereist. Zonder dit recept kun je de medicijnen niet kopen.

Is rustgevende medicatie verslavend?

Rustgevende medicatie kan een verslavende werking hebben. Het is daarom belangrijk om de medicijnen niet langer dan vier weken achtereen te gebruiken. Probeer de dosis daarbij niet te verhogen tussentijds.

Heb je een doktersrecept nodig voor rustgevende medicatie?

Voor sommige rustgevende medicatie heb je een doktersrecept nodig. Dit geldt niet voor alle rustgevende medicijnen. Valeriaan is bijvoorbeeld een middel wat je bij iedere drogisterij kunt kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *