Temazepam

Wanneer je regelmatig last hebt van stress, angstaanvallen of bijvoorbeeld slapeloosheid, kan het gebruik van temazepam het overwegen waard zijn. Dit middel maakt je rustig, geeft je een slaperig gevoel en zorgt dat spieren zich ontspannen. Vaak gaat hevige stress of angst gepaard met het aanspannen van de spieren. Temazepam is geen middel die gebruikt wordt om spierpijn te verhelpen.

Op deze pagina lees je meer over temazepam. Wat is dit voor middel? Op welk moment kun je temazepam gebruiken? Welke voordelen biedt het gebruik hiervan? Zitten er risico’s aan het gebruik van temazepam? Enzovoorts. 

Wat is temazepam

Temazepam wordt geschaard onder de benzodiazepinen, welke ook wel kortweg benzo’s genoemd worden. Naast temazepam is ook diazepam en bijvoorbeeld zolpidem een voorbeeld van een benzodiazepine. Deze medicijnen dragen bij aan het tegengaan van slaapproblemen en hevige angstgevoelens. Artsen zullen temazepam voorschrijven aan patiënten die te maken hebben met een gevoel van slapeloosheid of bijvoorbeeld te maken hebben met een psychose.

Slapeloosheid is vaak het gevolg van angst en stress. Het leidt er bijvoorbeeld toe, dat je tot laat op de avond ligt te piekeren. Dit maakt het lastig om de slaap te vatten, waardoor je steeds vermoeider raakt en minder energie hebt om de nieuwe dag te beginnen. Zou je een gevoel van slapeloosheid niet tijdig aanpakken, dan ligt een beginnende depressie of burn-out op de loer.

Gebruik van temazepam bij slapeloosheid

Men spreekt van slapeloosheid op het moment dat iemand meerdere dagen achtereen slecht slaapt en als gevolg daarvan niet goed functioneert. Sommige mensen hebben van nature minder slaap nodig dan anderen, zonder dat zij minder goed functioneren. In dat geval spreken we niet van slapeloosheid. Zoals reeds genoemd is slapeloosheid vaak het gevolg van piekeren, waardoor men de slaap niet vat. Piekeren komt voort uit angst- en stressgevoelens. In veel gevallen gaat het om een tijdelijke angst, denk aan een spannende presentatie op school of bijvoorbeeld aan een sollicitatiegesprek. Het piekeren zal stoppen na dit spannende moment.

Een huisarts zal bij slapeloosheid niet direct een slaapmiddel als temazepam voorschrijven. Gebruikelijker is het, dat eerst gezocht wordt naar de oorzaak van het gevoel van slapeloosheid. Mogelijk helpt het al om bijvoorbeeld wat vaker te wandelen voordat je naar bed gaat, om in de avond geen koffie of alcohol meer te nemen, enzovoorts. Het zijn kleine aanpassingen aan het ritme, die het gebruik van een middel als temazepam overbodig maken. Niet voor iedereen zal dit echter helpen. Voor hen is temazepam een uitkomst.

Temazepam in verschillende soorten

Temazepam wordt in verschillende varianten aangeboden. Je hebt de keuze uit een tablet, capsule en bijvoorbeeld zetpil. Het tablet en de capsule neem je in met een half glas water. Een zetpil of klysma wordt normaliter toegediend door een huisarts of verpleegkundige.

Temazepam werking

De werking van temazepam kenmerkt zich door een rustgevend gevoel, wat het medicijn geeft. Spieren zullen zich ontspannen; je lichaam geeft zich over aan de slaap. Naast het feit dat spieren ontspannen, vermindert temazepam de angstgevoelens die mensen vaak ervaren wanneer zij te maken hebben met slapeloosheid. Na inname houden de effecten van temazepam zo’n zes tot acht uur aan. Het is een ideaal middel om in slaap te komen.

Gebruik van temazepam

Over het algemeen heeft temazepam een relatief snelle werking; binnen een uur zijn de stoffen werkzaam. Het maakt dat je al snel een rustig en slaperig gevoel ervaart. Om deze reden is het belangrijk om na het gebruik van temazepam niet meer de weg op te gaan. Het kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Bij het gebruik van meer dan 20 mg temazepam per keer, is het gedurende 24 uur niet toegestaan om in een auto te rijden.

Bij het gebruik van minder dan 20 mg temazepam mag je de eerste acht uur na het gebruik van het middel geen auto besturen. Aangeraden wordt om temazepam te nemen op een moment dat je tenminste zes uur kunt slapen. Zou je korter dan zes uur slapen, dan is het risico dat je nog enkele uren een duf gevoel zal ervaren. Dit is niet prettig, wanneer je bijvoorbeeld nog moet werken of studeren.

Verslavende werking van temazepam

Temazepam kan een verslavende werking hebben. Om te voorkomen dat het effect van dit middel al snel vermindert, is het verstandig om temazepam niet vaker dan eens per drie of vier dagen te gebruiken. Het effect zal na enkele weken verdwijnen, als het medicijn te vaak gebruikt wordt. Daarbij ligt het risico op de loer, dat het lichaam het medicijn na verloop van tijd nodig heeft om nog in slaap te komen. Zou je stoppen met het gebruik van temazepam, dan vat je de slaap minder snel dan in de periode voor het gebruik van het medicijn.

Mocht je temazepam langere tijd, bijvoorbeeld gedurende twee of drie weken, achtereen gebruikt hebben dan is een bezoek aan de huisarts of apotheek noodzakelijk. De huisarts kan je begeleiden bij het afbouwen van het gebruik van temazepam. Juist om te voorkomen dat je de slaap niet meer vat, zoals reeds beschreven werd. Het is onverstandig om na het gebruik van temazepam gedurende meerdere weken direct volledig te stoppen.

Temazepam ervaringen

Zoals reeds genoemd werd, heeft temazepam een snelle werking. Het is één van de redenen dat het middel als zeer prettig wordt ervaren. Je valt snel in slaap, waardoor je een volgende dag een energieker gevoel hebt. Daarbij ben je tijdelijk verlost van hevige stress- en angstgevoelens. Tegelijkertijd zitten er gevaren aan het gebruik van temazepam. Niet alleen heeft temazepam een verslavende werking, wanneer het meerdere dagen achtereen gebruikt wordt.

Wil je temazepam gebruiken tijdens je zwangerschap of in de periode dat je zwanger wilt worden? Raadpleeg in dat geval altijd eerst je huisarts. Het gebruik van temazepam kan slecht zijn voor de baby. Ook wanneer je voornemens bent de komende periode borstvoeding te geven, is het onverstandig om temazepam te gebruiken. Temazepam kan in kleine hoeveelheden voorkomen in de moedermelk en daardoor schadelijk zijn voor het pasgeboren kind.

Bijwerkingen van temazepam

Temazepam kan een aantal bijwerkingen met zich meebrengen. Doordat spieren ontspannen, kun je een gevoel van slappe spieren ervaren na het gebruik van temazepam. Dit wordt niet door iedereen als even prettig ervaren. Zeker niet, wanneer je nog actief bent. Naast slappe spieren kunnen ook geheugenproblemen worden aangemerkt als een bijwerking van het gebruik van temazepam. Deze bijwerkingen zullen afnemen, als de werkzame stoffen uit het lichaam verdwijnen. Zoals eerder in dit artikel genoemd, zal dit in veel gevallen na zes tot acht uur het geval zijn.

Andere bijwerkingen die soms voorkomen na het gebruik van temazepam zijn wazig zien, snurken, incontinentie en een afname van gevoelens.

Temazepam in combinatie met alcohol

Gebruik temazepam bij voorkeur niet in combinatie met alcohol. Deze combinatie kan je nog suffer en daardoor minder scherp maken. Het kan je coördinatie ernstig verslechteren, wat de kans op bijvoorbeeld een val vergroot. Dit zou kunnen leiden tot lichamelijk letsel.

Advies van een huisarts

Temazepam kopen doe je bij een apotheker. Er zijn daarnaast verschillende websites waarop het slaapmiddel wordt aangeboden. Koop het middel hier niet, daar het risico’s met zich meebrengt. Het is verstandig om voor het eerste gebruik van temazepam contact te zoeken met de huisarts. De huisarts kan je meer vertellen over het nut van het gebruik van temazepam in jouw situatie. Mogelijk zijn er andere slaapmiddelen, welke ook behoren tot de benzodiazepinen, die beter zullen werken bij het verhelpen van de klachten. Ook kan een huisarts meer vertellen over de dosering die moet worden aangehouden om een verslaving te voorkomen.

Veelgestelde vragen over temazepam

Mogelijk heb je na het lezen van dit artikel vragen over het gebruik van temazepam tabletten of capsules. Laat je vraag achter in de reacties onderaan de pagina. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over het gebruik van temazepam.

Wanneer temazepam innemen?

Temazepam innemen is verstandig als je zeker weet, dat je de komende zes uur kunt slapen. Zou je minder tijd hebben om te slapen, dan ervaar je nog enkele uren een duf gevoel nadat je wakker bent geworden. Gebruik temazepam nooit als je in de komende uren nog auto moet rijden.

Wat doet temazepam?

Temazepam is een kalmerend middel, wat voornamelijk wordt voorgeschreven bij een gevoel van slapeloosheid. Vaak hangt slapeloosheid samen met hevige angst- en stressgevoelens. Temazepam laat je spieren ontspannen en geeft je een slaperig gevoel.

Hoe lang blijft temazepam in je lichaam?

Over het algemeen werkt temazepam al binnen een uur, waarna de werkzame stoffen van het medicijn zo’n zes tot acht uur actief blijven in het lichaam. Het is om deze reden dat het gebruik van temazepam alleen verstandig is als je hierna tenminste zes uur kunt slapen.

Hoe lang mag je temazepam gebruiken?

Temazepam kan een verslavende werking hebben. Daarnaast neemt het effect hiervan af bij een regelmatig gebruik. Gebruik temazepam maximaal eens per drie of vier dagen en niet langer dan drie of vier weken.

Temazepam, wat kost het?

De kosten van temazepam zijn afhankelijk van de gekozen dosering. Bij een dosering van 10 mg kost dit 0,05 euro per pil. In sommige gevallen worden de kosten vergoed door de verzekeraar. In eerste instantie worden kosten verrekend met het eigen risico.

Temazepam kopen