Testosteron

testosteron

Vraag een willekeurig persoon op straat een mannelijk hormoon te noemen en de kans is groot, dat deze testosteron noemt. Het is voor velen het meest bekende hormoon uit het mannelijk lichaam. Niet voor niets, want het is een heel belangrijk hormoon! Zo heeft dit hormoon invloed op het uiterlijk van de man, welke zich vormt tijdens de puberteit. Denk aan de baard in de keel, het groter worden van de penis en testikels, enzovoorts. Ook haargroei in de vorm van een baard of bijvoorbeeld op de borstkas zijn typische ontwikkelingen die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van testosteron.

Op deze pagina lees je meer over testosteron, de werking hiervan en de invloed die het heeft op het mannelijk lichaam. De hoeveelheid testeron in het lichaam is niet constant en verandert door de jaren heen. Wist je dat de eerste piek zich voordoet net nadat een jongen geboren wordt? Het is niet de enige piek, onder andere tijdens de puberteit van een jongen volgt een nieuwe piek.

Testosteron

Verhoog op een natuurlijke manier je testosteron.

Het 11 stappen plan voor meer testosteron

Inhoudsopgave

Wat is testosteron?

Zoals reeds beschreven werd is het een van de belangrijkste hormonen in het mannelijk lichaam. Testosteron behoort tot de geslachtshormonen en wordt grotendeels binnen de zaadballen van een man gemaakt. Naast de zaadballen is ook de bijnierschors verantwoordelijk voor de productie van testesteron. Het testosterongehalte in het lichaam verschilt per moment. De eerste piek doet zich voor kort na de geboorte van een jongen. Het geeft de baby z’n eerste mannelijke kenmerken. Een volgende piek doet zich voor in de puberteit, waarbij de jongen uitgroeit tot een man. Deze periode kenmerkt zich door haantjesgedrag, waarbij jongens willen laten zien de stoerste te zijn. Dat gevoel en gedrag neemt af, naarmate de puberteit vordert.

Na de tweede piek stabiliseert het testosterongehalte in het mannelijk lichaam zich. Op het moment dat een man 30 jaar wordt, zal de concentratie testosteron langzaamaan afnemen. Die sluimerende afname loopt door tot iemand ongeveer 65 jaar oud is. Op dat moment verloopt de afname sneller. Overigens is het niet alleen testesteron wat minder aangemaakt wordt door het mannelijk lichaam. Ook de productie van schildklierhormonen zal stagneren naarmate mensen ouder worden.

Wat doet testosteron?

Testosteron is verantwoordelijk voor de vorming van het mannelijk lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van sperma, het draagt bij aan de ontwikkeling van haargroei op het mannelijk lichaam, het zorgt dat een man een lage stem krijgt tijdens de puberteit, enzovoorts. Ook de groei van de penis en testikels hangt sterk samen met de concentratie testosteron in het lichaam van een man. Datzelfde geldt voor de spiermassa die mannen opbouwen. Naast de invloed die het heeft op de ontwikkeling van het mannelijk lichaam, zorgt testesteron er ook voor dat mannen zin hebben in geslachtsgemeenschap met hun partner.

Tekort aan testosteron rond de puberteit

In sommige gevallen wordt door een huisarts aangeraden om extra hormonen te slikken. Op deze manier wordt de ontwikkeling van geslachtskenmerken, waarvan ook baardgroei en een baard in de keel voorbeelden zijn, op gang gebracht. Voor het gebruik van pillen met testosteron heb je geen recept van de huisarts nodig. De pillen worden onder meer in diverse webwinkels verkocht. Pas op met het gebruik van deze pillen. Er kunnen bijwerkingen aan het gebruik hiervan zitten. Je vindt ze in de bijsluiter van de pillen en kunt een huisarts raadplegen voor advies.

Welk orgaanstelsel regelt de productie van testosteron?

Het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt aangemaakt in de cellen van Leydig. Deze cellen bevinden zich voornamelijk in de zaadballen (testes) van de man. Testosteron is de basis voor het libido. Het testosterongehalte kan per man verschillen. Het verklaart ook waarom de ene jongen al ver voor z’n 14e aan de puberteit begonnen is, terwijl dit bij andere jongens pas na hun 15e verjaardag begint. Wanneer de puberteit ver na iemands 15e verjaardag begint spreken we van een vertraagde puberteit. Dit kan het gevolg zijn van een tekort aan testosteron.

Testosteron

Verhoog op een natuurlijke manier je testosteron.

Het 11 stappen plan voor meer testosteron

Tekort aan testosteron op latere leeftijd

Niet alleen in de puberteit van een man kan er sprake zijn van een testosterontekort. Ook op latere leeftijd kan zo’n tekort opspelen. Het brengt verschillende klachten met zich mee, waarbij de ernst van deze klachten kunnen verschillen per persoon. Mannen kunnen te maken krijgen met een depressie, neerslachtigheid en bijvoorbeeld een hoge gevoeligheid van prikkels. Iemand kan snel geïrriteerd en boos worden. Ook het geen zin hebben in geslachtsgemeenschap is een typisch voorbeeld van een symptoom wat hoort bij een testosterondeficiëntie in het mannelijk lichaam.

Productie van testosteron bij vrouwen

Testosteron komt niet alleen voor in het mannelijk lichaam. Ook in het vrouwelijk lichaam wordt testosteron aangemaakt. Doordat vrouwen geen zaadballen hebben, vindt de productie van testoron hier in sterk verminderde mate plaats. Bij vrouwen wordt testosteron geproduceerd in de eierstokken en de bijnieren. Het is voor vrouwen logischerwijs een veel minder belangrijk hormoon dan voor mannen.

Hoe krijg je meer testosteron?

Er zijn verschillende manieren om testosterongehalte in het mannelijk lichaam te verhogen. Mogelijk wil je de groei van je spiermassa stimuleren, of wil je stemmingswisselingen en bijvoorbeeld het ontbreken van een behoefte aan geslachtsgemeenschap tegengaan. Zoals reeds werd aangehaald kun je ervoor kiezen om pillen te slikken, die het hormoon testosteron als belangrijkste bestanddeel hebben. Je kunt deze pillen op diverse plekken bestellen. Lees voor het gebruik van deze pillen altijd eerst de bijsluiter door. Het verhogen van het testosterongehalte in het mannelijk lichaam kan om verschillende redenen het overwegen waard zijn. Zo kun je overwegen om een testosteron verhogend produkt te kopen of je kunt op zoek gaan naar een testosteron booster

Op natuurlijke wijze testosterongehalte verbeteren

Naast de mogelijkheid om pillen met het hormoon testosteron te slikken, zijn er ook natuurlijke vormen van het verhogen van de concentratie van dit hormoon. Denk bijvoorbeeld aan het nuttigen van avocado. Ook zalm en bijvoorbeeld walnoten dragen bij aan de productie van dit hormoon. Testosteron komt voort uit cholesterol, waardoor een dieet met onverzadigde vetzuren een positieve invloed heeft op de productie van het hormoon. Niet onbelangrijk; dergelijke ingrediënten zijn ook nog eens hartstikke lekker!

Zorg voor voldoende vitamine D door in de zon te zitten

Een andere manier om je testosteronspiegel te verhogen is het zorgen voor voldoende vitamine D. Net als testosteron zelf, kun je ook de hoeveelheid vitamine D in je lichaam verbeteren door vitaminepillen te slikken. Een natuurlijke vorm van de productie van vitamine D is een half uurtje in de zon zitten. Vitamine D is belangrijk voor de afgifte van testosteron door het lichaam. Overigens bevatten ook de eerder genoemde ingrediënten als zalm en avocado relatief veel vitamine D.

Krachttraining in de sportschool

Een derde optie die je hebt om testosteronspiegel in het lichaam te verbeteren, is een intensieve krachttraining in de sportschool. Een intensieve training zorgt voor een flinke verbetering van de testosteronproductie. Heb je een hekel aan de sportschool? Kies in dat geval voor een intervaltraining. Trek bijvoorbeeld een aantal korte sprintjes tijdens een hardlooptraining. Het helpt je om je lichaam aan te zetten tot de productie van testesteron. Wist je dat een lange duurloop een negatief effect kan hebben op de testosteronproductie? Reden genoeg om die training voorlopig even over te slaan of in te korten.

Ga op tijd naar bed en slaap wat vaker uit

Geniet van je nachtrust door op tijd naar bed te gaan en wat langer te blijven liggen. Door voor voldoende nachtrust te zorgen zal je testosterongehalte toenemen. Je lichaam produceert dit hormoon namelijk voornamelijk tijdens de nachtelijke uren. Een gemiddelde man heeft tussen de zeven en acht uur slaap per dag nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Niet alleen het aantal uren slaap is hierbij belangrijk. Zorg ook dat je diep slaapt, door bijvoorbeeld kort voor het slapen nog even naar je favoriete muziek te luisteren of een uurtje te wandelen.

Veelgestelde vragen over testosteron

Er worden regelmatig vragen gesteld over testosteron. Hoe wordt het in ons lichaam geproduceerd? Kan ik er zelf voor zorgen dat de concentratie testosteron in mijn lijf toeneemt? Enzovoorts. Onderstaand vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Mocht je zelf nog een vraag hebben over testosteron en de productie hiervan, dan kun je deze achterlaten in de reacties onder het artikel.

Welk orgaanstelsel regelt de productie van testosteron?

Bij mannen zijn met name de zaadballen en bijnierschors verantwoordelijk voor de productie van testosteron. Ook vrouwen maken testosteron aan. Bij hen zijn de eierstokken en bijnieren belangrijk voor de productie hiervan.

Wat doet testosteron?

Testosteron heeft een grote invloed op de vorming van het mannelijk lichaam. Pieken van het hormoon doen zich kort na de geboorte van een jongen voor en tijdens de puberteit. Ook de zin in seks is het gevolg van testosteron.

Wat is testosteron?

Testosteron is voor mannelijk het belangrijkste geslachtshormoon. Het heeft invloed op de vorming van het mannelijk lichaam. Het testosterongehalte in het lichaam is niet constant en neemt af nadat iemand 30 jaar is geworden.

Waar wordt testosteron gemaakt?

Testosteron wordt gemaakt in de zaadballen van mannen. Tevens wordt het in de bijnierschors geproduceerd. Bij vrouwen vindt de productie van het hormoon voornamelijk plaats in de eierstokken en bijnieren.

Hoe krijg je meer testosteron?

Er zijn verschillende manieren om het testosterongehalte te verhogen. Zo kun je pillen met testosteron slikken en bijvoorbeeld een krachttraining uitvoeren in de sportschool. 

Testosteron

Wil je meer spiermassa, meer energie of een hoger libido.  

De oplossing is

Het 11 stappen plan voor meer testosteron

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.