Witte ruis

De kans is groot dat je, zonder dat je dit misschien weet, al eens te maken hebt gehad met witte ruis. Onder witte ruis verstaat men het geluid, wat je hoort op het moment dat de radio geen zender weet te vinden. Op een beeldbuis televisie hoorde je vroeger een soortgelijk geluid, als er geen signaal gevonden werd. Kenmerkend voor witte ruis is de constante toon waarmee het gepaard gaat. Naast het geluid van de radio, kun je bijvoorbeeld ook regen als witte ruis zien. Wist je dat zelfs het geluid van de stofzuiger een rustgevende werking kan hebben op jonge baby’s? Het is om dezelfde reden, als waarvoor witte ruis wordt ingezet. Voor wie is witte ruis nuttig? Wanneer wordt witte ruis aangeraden? In dit artikel proberen we een antwoord te geven op dergelijke vragen. 

Inhoudsopgave

Wat is witte ruis?

Zoals reeds genoemd is witte ruis een constante toon, waarvan de ruis die je hoort als de radio geen zender vindt een voorbeeld is. Witte ruis wordt gebruikt om kinderen en met name baby’s makkelijker in slaap te laten vallen. Zij komen uit de baarmoeder, waar ze voortdurend geluid hebben gehoord. Vervolgens in stilte slapen is niet eenvoudig voor het jonge kind. Het maakt de kinderen onrustig, wat de slaap bepaald niet bevordert. Er zijn verschillende apparaten, waarmee het mogelijk is om witte ruis te simuleren. Op deze manier zal het kind makkelijker in slaap vallen en vaak ook langer door blijven slapen.

Als je kind op den duur één of anderhalf jaar oud is, kun je het gebruik van de witte ruis langzaamaan afbouwen. Zet het geluid niet in een keer uit, maar verlaag het volume of gebruik het alleen nog als je kind niet in slaap valt. Op deze manier leert je kind te wennen aan een volledige stille omgeving of juist een omgeving met geluiden die niet onder witte ruis worden geschaard.

Camoufleren van omgevingsgeluiden

Niet alleen in een stille slaapkamer komt witte ruis van pas. Je kunt de apparaten die witte ruis simuleren ook gebruiken in een omgeving waar het juist erg druk is. Denk aan je accommodatie op vakantie. Zeker op de camping kan het voor baby’s lastig zijn om de slaap te vatten als er veel spelende kinderen rond de tent of caravan aanwezig zijn. Witte ruis zal in dit geval het omgevingsgeluid camoufleren. Je kindje wordt hierdoor rustiger en zal makkelijker in slaap vallen.

Toepassing van witte ruis

Witte ruis wordt gebruikt om je kindje in slaap te laten vallen. In de basis kun je het apparaat wat witte ruis produceert de hele nacht aan laten staan. Je hoeft niet bang te zijn, dat het geluid na verloop van tijd geen effect meer heeft op je kind. Er zijn modellen verkrijgbaar met een geluidssensor. Deze apparaten meten het omgevingsgeluid en bepalen op basis daarvan of er witte ruis geproduceerd moet worden. Wanneer er te veel omgevingsgeluid is, zal zo’n apparaat automatisch worden ingeschakeld. Het voorkomt dat je kindje ’s nachts plotseling wakker schrikt en vervolgens niet meer in slaap kan komen.

Accu van een apparaat wat witte ruis produceert

Let bij de aankoop van een apparaat wat witte ruis produceert goed op de accuduur hiervan. Sommige modellen kun je een paar nachten gebruiken, waarna deze moet worden opgeladen. Andere modellen gaan veel langer mee. Er zijn ook apparaten die je aan het stroomnet kunt koppelen. Zo zit je nooit met een lege accu! Nadeel is logischerwijs dat je zo’n apparaat minder makkelijk op de camping of tijdens een logeerpartijtje gebruikt. Je hebt immers niet overal waar je kindje slaapt een stopcontact in de buurt. Denk ook aan het gebruik van het apparaat tijdens een autorit.

Witte ruis bij volwassenen

Niet alleen voor jonge kinderen is het gebruik van een apparaat wat witte ruis produceert aan te raden. Ook volwassenen die lastig in slaap vallen kunnen het gebruik van dergelijke apparaten overwegen. In plaats van een apparaat die witte ruis produceert, kunnen zij ook hun telefoon gebruiken. Er zijn onder meer op Spotify en YouTube afspeellijsten te vinden met geluiden die onder witte ruis worden geschaard. Het tikkende geluid van regen op een raam is er een voorbeeld van. Het geluid werkt heel ontspannend voor veel mensen, waardoor zij sneller in slaap vallen en minder lang blijven piekeren. Net als voor een jong kind, is het ook voor volwassenen belangrijk om voldoende te slapen. Onvoldoende nachtrust geeft je een futloos gevoel en maakt dat je de concentratie sneller verliest. 

Veelgestelde vragen over witte ruis

Het komt geregeld voor dat ouders ons vragen stellen over het gebruik van apparaten die witte ruis produceren. Werkt witte ruis echt? Op welke manier kan witte ruis mij helpen bij het in slaap krijgen van mijn jonge kindje? Enzovoorts. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn over witte ruis. Laat je eigen vraag achter in de reacties onderaan de pagina, wanneer er nog iets onduidelijk is! 

Wat is witte ruis?

Witte ruis is een geluid op constante toon. Denk hierbij aan het geluid wat je hoort, als de radio geen zenders kan vinden. Ook een stofzuiger of het gekletter van regen zijn voorbeelden van witte ruis.

Wat doet witte ruis?

De reden om witte ruis te gebruiken, is de rustgevende werking hiervan. Het maakt dat met name jonge kinderen makkelijker in slaap vallen en daarbij langer slapen. Ook kan het omgevingsgeluid camoufleren.

Wie gebruiken witte ruis?

Zeker bij jonge kinderen die lastig in slaap vallen wordt het gebruik van witte ruis aangeraden. Witte ruis helpt het kind in slaap te komen en door te blijven slapen als er omgevingsgeluiden hoorbaar zijn.

Is er een oplossing die witte ruis produceert?

Er zijn verschillende apparaten verkrijgbaar, die witte ruis produceren. Je kunt deze apparaten online kopen. Er zijn draadloze modellen, maar ook varianten die werken op stroom. 

Komt witte ruis alleen bij baby’s voor?

Witte ruis wordt voornamelijk gebruik om kinderen rustig te krijgen. Je kunt ook als volwassene voor een apparaat kiezen wat witte ruis produceert. Het heeft een vergelijkbaar effect als bij baby’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *