Zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling, zelfontplooiing en bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn termen die regelmatig door elkaar heen worden gebruikt. Wat verstaan we precies onder zelfontwikkeling? Op welke manier kun je zelf doen aan zelfontwikkeling? Wat maakt dat dit in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden? In dit artikel proberen we je een antwoord te geven op dergelijke vragen.

In de basis komt zelfontwikkeling neer op het beantwoorden van vragen als: wat wil ik precies bereiken? Hoe kom ik op het punt, dat ik tevreden ben met mijn leven? Wie heb ik nodig om tot dat punt te komen? 

Inhoudsopgave

Wat is zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling is een term die we op kunnen splitsen in “zelf” en “ontwikkeling”. De term “zelf” staat hierbij voor de persoon die je bent. Hoe definieer je echter wie je bent? Wat maakt jou anders dan de buurman of bijvoorbeeld iemand in je familie? Hier wordt de term “ontwikkeling” toegevoegd. In de basis begint iedereen op dezelfde manier. Door jezelf vervolgens te ontwikkelen, maak je jouw persoon uniek. Je ontplooit je tot wie je uiteindelijk wilt worden! Vaak is zelfontwikkeling om deze reden niet gericht op wie we nu zijn, maar juist op wie we willen zijn.

Zelfontplooiing begint al op jonge leeftijd. Denk nog eens terug aan de tijd dat je op het schoolplein speelde. Was jij een bekende voetballer? Wellicht een bekende basketballer? Speelde je iemand na uit je favoriete film? Op dat moment is het willen zijn van een idool nog erg breed. Je kent nog nauwelijks limieten en verwacht alles te kunnen bereiken.

Door de tijd heen zal die zelfontplooiing steeds verder begrensd worden. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop je een studie kiest. Je gaat op dat moment al niet meer voor het leven als profvoetballer, maar hebt je ambities bijgesteld. Op het moment dat je een eerste baan kiest, geef je een volgende impuls aan de richting die je wilt gaan volgen. Doordat je de zelfontwikkeling steeds verder begrenst, zou je ontwikkeling tot stilstand kunnen komen. Dit voorkom je, door ook na het kiezen van je eerste baan voldoende aandacht te besteden aan zelfontwikkeling.

Cursus zelfontwikkeling om in beweging te blijven

Een goede manier om je persoon in beweging te houden, is het volgen van een cursus zelfontwikkeling. Tijdens zo’n cursus ga je op zoek naar de persoon die je nog wilt worden. Iedereen heeft ambities, vaak zelfs tot na het pensioen. Mogelijk wil je nog trainer worden bij de voetbalclub van je kinderen, mogelijk wil je een bestuursfunctie innemen bij een vrijwilligersorganisatie in de buurt, enzovoorts. De dagelijkse sleur kan ertoe leiden, dat je onvoldoende tijd hebt om na te denken over wie je wilt worden. Door voor een cursus zelfontwikkeling te kiezen, ga je hier heel bewust mee aan de slag.

Factoren die invloed hebben op je zelfontplooiing

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je zelfontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan je zelfvertrouwen. Heb je het lef om op iemand af te stappen en te informeren naar mogelijkheden om jou een kans te bieden? Durf je een vertrouwde baan en omgeving los te laten, om een nieuwe stap te zetten? Belangrijk hierbij is ook zelfaanvaarding. Accepteer je wie je nu bent en wie je straks wilt zijn?

10 tips voor zelfontwikkeling

Reeds las je al, dat een cursus zelfontwikkeling bij kan dragen aan het in beweging komen van je innerlijke jij. Het volgen van zo’n cursus is niet het enige wat je kunt doen om te werken aan je zelfontplooiing. Onderstaand vind je tien tips, die je een zetje in de goede richting kunnen geven. Kijk hier eens per jaar nog eens op terug, om voor jezelf na te gaan of het al tijd is voor een volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling.

Tip 1: werk aan je zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen en de bereidheid te accepteren wie je bent zijn twee factoren om het maximale uit jezelf te kunnen halen. Werk aan je zelfvertrouwen door te investeren in jezelf. Durf blij te zijn met wie je bent en dit ook uit te spreken, zonder hierbij arrogant over te komen op anderen. Een van de manieren om aan meer zelfvertrouwen te komen, is het dagelijks opschrijven van de zaken die je goed hebt gedaan.

Tip 2: gun jezelf de benodigde rust

De dagelijkse sleur kan ertoe leiden, dat je onvoldoende tijd besteedt aan zelfontwikkeling. Gun jezelf de benodigde rust, om hier tijd voor te maken. Onder meer meditatie en yoga kunnen je helpen deze rust te vinden.

Tip 3: leg je telefoon aan de kant in de avond

De rust om na te denken over de ontwikkeling van jouw persoon vind je ook, door je telefoon wat vaker te laten liggen. We zijn geneigd om in de huidige tijd tot laat op de avond door te werken. Niet door achter onze laptop te zitten, maar wel door te reageren op berichten die via onze telefoon binnenkomen. Negeer ze en besteed aandacht aan jezelf!

Tip 4: werk aan je uitstraling

Zelfontwikkeling gaat verder dan het bepalen wie je wilt zijn. Werk ook aan je uitstraling als persoon! Een open uitstraling maakt dat mensen sneller bereid zullen zijn om je een kans te bieden. Waar laat jij je armen in een gesprek? Sta jij met je schouders naar achter?

Tip 5: durf aan te geven wat je grenzen zijn

Voorkom dat je geleefd wordt door mensen die steeds weer nieuwe taken op je bordje leggen. Het is goed om aan te geven wat je grenzen zijn. Niet alleen op het werk, maar ook in sociale situaties. Door grenzen te stellen houd je de tijd om na te denken over wie je wilt zijn en worden.

Tip 6: stel taken niet uit, maar pak ze aan

Iets wat vernietigend kan werken voor je zelfontwikkeling is het uitstellen van taken. Niet alleen het nadenken over je zelfontplooiing, maar ook je alledaagse taken op het werk. Door ze uit te stellen loop je voortdurend achter de feiten aan, in plaats van dat je de mogelijkheid hebt om vooruit te kijken.

Tip 7: kijk vooruit, in plaats van achteruit

We zijn soms best snel geneigd om terug te kijken op het verleden. Dit is onverstandig! Kijk vooruit en bepaal wie je wilt worden, in plaats van vast te stellen dat niet gelukt is om te worden wie je vroeger wilde zijn.

Tip 8: zorg voor voldoende ontspanning

Niet alleen het uitstellen van taken werkt zeer negatief in de ontwikkeling van jouw persoon. Ook stress en spanning kunnen een negatieve invloed hebben op je zelfontplooiing. Reden genoeg om voor voldoende ontspanning te zorgen.

Tip 9: stel doelen die haalbaar zijn

Eerder las je al, dat doelen zich steeds verder laten begrenzen naarmate je ouder wordt. Het doel om een profvoetballer te worden, zal je rond je 25e levensjaar zeer waarschijnlijk niet meer hebben. Stel haalbare doelen en spreek met jezelf af, wanneer je deze gehaald wilt hebben.

Tip 10: wees ambitieus in het stellen van doelen

Hoewel je de doelen die je stelt moet kunnen halen, mogen ze best een tikkeltje ambitieus zijn. Je kunt de ambitieuze doelen opknippen in verschillende kleinere doelen om zo steeds dichter in de buurt van het uiteindelijke doel te komen.

Mocht je het lastig vinden om het maximale uit jezelf te halen, dan kun je de hulp van een coach inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan een loopbaancoach, welke samen met je inventariseert welke doelen je nog voor jezelf hebt. Op basis van deze doelen bekijkt de loopbaancoach met je welk pad bewandeld moet worden om die doelen ook te halen. Is het slim om van baan te veranderen? Doe je er verstandig aan om een opleiding te volgen? Enzovoorts.

Veelgestelde vragen over zelfontwikkeling

Er worden af en toe vragen gesteld over zelfontwikkeling en de wijze waarop je hierin voorziet voor jezelf. Onderstaand hebben we de antwoorden verzameld op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.

Wat is zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling is het zoeken naar hetgeen jij wilt bereiken of worden. Andere termen voor zelfontwikkeling zijn bijvoorbeeld zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling. Het speelt al op jonge leeftijd.

Hoe kan ik aan zelfontwikkeling doen?

Neem af en toe afstand van je werk en de dagelijkse sleur, om voor jezelf te bepalen wat je wilt worden. Doe dit gedurende je hele professionele carrière om te voorkomen dat je tot stilstand komt.

Waarom zou ik aan zelfontwikkeling doen?

Zelfontwikkeling helpt je meer uit jezelf en je carrière in het werkveld te halen. Het voorkomt stilstand en houdt je werk leuk. Iets waardoor je minder snel in een sleur raakt.

Waarom doen zoveel mensen aan zelfontwikkeling?

In de laatste jaren is zelfontwikkeling populair geworden. Mensen zijn bewust bezig met de doelen die ze zelf willen bereiken, in plaats van met hetgeen hen wordt opgelegd vanuit een werkgever.

Waar vind ik hulp bij zelfontwikkeling?

Volg een cursus zelfontwikkeling om meer uit jezelf en je carrière te kunnen halen. Er zijn online verschillende voorbeelden te vinden van deze cursussen. Ze vormen een goede basis om aan jezelf te werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.