Cursus zelfvertrouwen

Heb je een negatief zelfbeeld? Zou je meer vertrouwen in eigen kunnen willen hebben? In beide gevallen kan het volgen van een cursus zelfvertrouwen interessant voor je zijn. Er zijn zeker op internet diverse cursussen te vinden, die je helpen om aan je zelfvertrouwen te werken. Zelfvertrouwen is een vereiste om van jezelf te kunnen houden en de wereld om je heen positief te kunnen bekijken. Zou je een negatief zelfbeeld behouden, dan ligt een depressie na verloop van tijd op de loer.

Op deze pagina lees je meer over de voordelen die een cursus zelfvertrouwen je kan bieden. Wanneer is het volgen van cursus interessant? Hoe herken je dat je weinig zelfvertrouwen hebt? Enzovoorts.

Inhoudsopgave

Kenmerken van weinig zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is vaak niet meer dan een gevoel. Het maakt dat het best lastig kan zijn om de kenmerken van weinig zelfvertrouwen te herkennen. Een goed voorbeeld is een proefwerk of een spannende presentatie die je binnenkort moet geven. In de aanloop naar zo’n spannend moment ervaar je mogelijk veel stress. Stress gaat vaak gepaard met angst. Mogelijk ben je bang te falen tijdens zo’n proefwerk of presentatie. Kijk je kritisch naar het moment en beschik je over voldoende zelfvertrouwen, dan zal het relatief makkelijk zijn om de spanning te relativeren. Het is helemaal niet zo spannend als je misschien dacht!

Bij een gebrek aan zelfvertrouwen is dit een stuk lastiger. Het ontbreekt je aan de kracht om de spanning te relativeren en zal dit in stand houden. Heb je niet alleen weinig zelfvertrouwen, maar ook een negatief zelfbeeld? In dat geval houd je de spanning en angst niet alleen in stand, maar kun je deze ook onnodig versterken voor jezelf. Het maakt dat je nog langer ligt te piekeren in de avond, dat je minder eet en dat je na verloop van tijd een steeds vermoeider gevoel ervaart.

Je gaat taken en situaties uit de weg

Niet alleen valt weinig zelfvertrouwen te herkennen aan het feit dat de angst voor een situatie steeds meer toe zal nemen door de tijd heen. Ook herken je een gebrek aan zelfvertrouwen aan het feit dat je situaties steeds vaker uit de weg zal gaan. Denk bijvoorbeeld aan een sociale situatie. Wanneer je over weinig zelfvertrouwen beschikt, zal een dergelijke situatie je veel moeite kosten. Je bent voortdurend bezig met hetgeen anderen mogelijk over je denken, je vindt het mogelijk spannend om contact te leggen met andere aanwezigen, enzovoorts.

Naarmate de spanning voor zo’n sociaal evenement toeneemt, neemt de kans toe dat je de activiteit of het moment volledig uit de weg gaat. Soortgelijk is het wegblijven van een presentatie of een tentamen waar je tegenop ziet. Op jonge leeftijd kunnen je ouders het gebrek aan zelfvertrouwen in stand houden door je bijvoorbeeld ziek te melden voor een activiteit op school. Verstandiger is het om je toch naar zo’n activiteit te laten gaan. Door te doen leer je om te gaan met spannende situaties en zie je direct, dat je zelfvertrouwen onterecht is.

Het vermijden van risico’s

Een derde kenmerk waaraan je weinig zelfvertrouwen kunt herkennen, is het uit de weg gaan van risico’s. Dit lijkt enigszins op het vermijden van taken en situaties. Ware het niet, dat deze taken doorgaans taken zijn die je hoe dan ook uit moet voeren. Het tentamen of de presentatie zijn er voorbeelden van. Het vermijden van risico’s heeft een andere vorm. Je onderneemt niet snel een nieuwe activiteit, waar je nog geen ervaring mee hebt. Denk aan een bezoek aan een pretpark. Hierbij zal je niet snel in een achtbaan met een looping gaan, wanneer je dit niet eerder hebt gedaan. Je hebt het vertrouwen nog niet, dat je dit aankunt!

Op het moment dat je eenmaal in zo’n achtbaan hebt gezeten, zal je dit een volgende keer ook sneller doen. Je hebt nu de ervaring dat je dit aankunt en daarmee voldoende vertrouwen in jezelf om de achtbaan nogmaals uit te proberen. De achtbaan is slechts een voorbeeld. Denk ook aan een logeerpartij op jonge leeftijd, het spelen bij andere kinderen thuis, enzovoorts.

Cursus zelfvertrouwen

Weinig zelfvertrouwen kan je hinderen in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan je werksituatie, waarbij het soms wenselijk is dat je opvalt. Dit doe je door een presentatie te geven die nog niet aan jou was toegewezen, door jezelf te laten horen in een discussie, enzovoorts. Op deze manier vergroot je de kans op bijvoorbeeld promotie. Ook heb je zelfvertrouwen nodig wanneer je solliciteert op een nieuwe functie binnen hetzelfde of een ander bedrijf. Het vermijden van risico’s werd reeds als voorbeeld gegeven van een kenmerk van iemand die geen zelfvertrouwen heeft. Het solliciteren op een nieuwe baan kan juist om deze reden een hele uitdaging zijn; je zit immers goed op je huidige plek.

Om in dergelijke situaties over voldoende zelfvertrouwen te beschikken om de uitdaging aan te gaan, kan een cursus zelfvertrouwen het overwegen waard zijn. Een cursus zelfvertrouwen wordt op verschillende websites aangeboden. Het voordeel van deze cursussen is het feit dat je ze vaak in je eigen tijd kunt volgen. Zo ben je niet afhankelijk van klassikale momenten en kun je hier zelf tijd voor inplannen.

Cursus zelfvertrouwen op locatie

Aan de andere kant kan een cursus zelfvertrouwen op een fysieke locatie ook voordelen bieden. Het laat je namelijk direct een uitdaging aangaan! Je moet naar een plek die je nog niet kent, waar je mensen ontmoet die je niet eerder gesproken en gezien hebt. Zeker voor iemand met een gebrek aan zelfvertrouwen kan het een overwinning zijn om toch deel te nemen! 

Online cursus in je eigen tijd volgen

Kies je voor een online cursus voor meer zelfvertrouwen, dan is het verstandig om vooraf de samenstelling van de cursus te beoordelen bij verschillende aanbieders. Biedt de cursus de hulp die jij nodig hebt om sterker in je schoenen te staan straks? Je wilt een blijvend gevoel van zekerheid, zodat je zelfvertrouwen in de komende periode niet weer afneemt. Daarbij ben je op zoek naar een mogelijkheid om meer respect voor jezelf te krijgen. Je wilt een negatief zelfbeeld omzetten naar een positief zelfbeeld. Iets wat vaak lastiger is, dan het op voorhand lijkt.

Bovenal volg je een cursus voor meer zelfvertrouwen om geloof te krijgen in je eigen kunnen. In plaats te bedenken wat je niet kunt, zoek je naar de dingen je wel kunt en die jou de sterke persoon maken die je nu al bent. Leven vanuit je eigen kracht biedt je ontzettend veel, maar vergt een investering in jezelf. Een online cursus zelfvertrouwen kan een goede eerste stap zijn in dit proces.

Kosten voor een cursus zelfvertrouwen

Wanneer je ervoor kiest om een cursus zelfvertrouwen online te volgen, dan betaal je hier over het algemeen zo’n 50 euro voor. Kies voor een cursus die kwalitatief goed is en echt iets toevoegt! Een hele goedkope cursus biedt vaak niet de diepgang, die je nodig hebt om wat van de cursus op te steken en te leren denken vanuit je eigen kracht. Het voordeel van een online cursus zelfvertrouwen is dat je deze nog eens kunt volgen op de momenten dat je merkt dat je zelfvertrouwen afneemt. Mogelijk heb je een paar slechte resultaten behaalt en ligt een negatief zelfbeeld op de loer. Voorkom dat je op deze manier gaat denken, door de online cursus nogmaals te volgen. Je betaalt hier geen dubbele kosten voor.

Veelgestelde vragen over een cursus zelfvertrouwen

Er worden regelmatig vragen gesteld over het volgen van een cursus zelfvertrouwen. Voor wie is zo’n cursus eigenlijk interessant? Wat zijn de kosten van een cursus zelfvertrouwen? Kun je deze cursus online en in je eigen tijd volgen? Onderstaand vind je het antwoord op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over een cursus zelfvertrouwen? Laat deze achter in de reacties onder het artikel.

Hoeveel kost een cursus zelfvertrouwen?

De kosten van een cursus zelfvertrouwen verschillen logischerwijs per aanbieder van de cursus. Kies je voor een goede online cursus zelfvertrouwen, dan betaal je hier over het algemeen zo’n 50 euro voor.

Waar vind ik een cursus zelfvertrouwen?

Je kunt een cursus zelfvertrouwen online aanschaffen. Zo kun je hier zelf momenten voor inplannen en deze bijvoorbeeld ook in de avond volgen. Handig, wanneer je een vaste baan en kinderen hebt.

Hoe duur is een cursus zelfvertrouwen?

Een cursus zelfvertrouwen is vaak niet duur. Zeker niet, wanneer je voor een online cursus zelfvertrouwen kiest. De kosten voor deze cursus liggen vaak rond de 50 euro. Je kunt de cursus in je eigen tijd volgen.

Wat leer ik in een cursus zelfvertrouwen?

Tijdens een cursus zelfvertrouwen leer je vanuit je eigen kracht te denken. Je kijkt niet naar de dingen die je niet kunt, maar naar hetgeen jou tot de krachtige persoon maakt die je nu al bent.

Is een cursus zelfvertrouwen iets voor mij?

Een cursus zelfvertrouwen is wat voor jou, wanneer je momenteel een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Op deze pagina vind je de kenmerken van weinig zelfvertrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *