Minder zorgen maken, begin er vandaag mee.

stop met zorgen maken
stop met zorgen maken

We maken ons tegenwoordig vaker wel dan geen zorgen. Een leven zonder zorgen bestaat voor velen niet. Iedere dag is er wel weer iets waar we ons druk over maken. Aankomend onderhoud van het huis, de situatie op kantoor of iets dat zich in de privé-sfeer afspeelt. Het kan van alles zijn en we kunnen ons er eindeloos druk over maken. Bent u iemand die zich druk maakt om alles of bent u gestrest ? Lees snel verder en ga je piekeren afleren.

Ik ben een van de mensen die het is gelukt om geen zorgen meer te maken. Op een bepaald moment besefte ik mij dat ik mij geen zorgen meer over de dag van morgen moest maken. Iets wat een routine was geworden. Ik werd wakker en de eerste problemen waren alweer aanwezig. Dat terwijl er feitelijk gezien niet veel aan de hand was. Het helpt je niet om je druk te maken.

Daarom ben ik onderzoek gaan doen naar de manieren om beter met zorgen om te gaan. Of nog beter gezegd, stoppen met zorgen te maken. Zorgen moet je doen en niet maken.

Inhoudsopgave

Het effect van zorgen op je gezondheid

Ik kan mijn niet voorstellen dat je niet bekend bent met de negatieve impact van zorgen op je gezondheid. Zorgen, wat in veel gevallen ook wel stress te noemen is, hebben over het algemeen een niet al te positieve invloed op ons lichaam en geest. Volgens het Gezondheidsplein heeft stress, wat in een adem met zorgen te relativeren is, de volgende klachten als gevolg:

 • Lichamelijke klachten
 • Psychische klachten
 • Gedragsklachten

Onder deze drie type klachten is een enorme verzameling aan specifieke klachten te vinden. Onder lichamelijke klachten, vallen bijvoorbeeld:

 • Hoofdpijn, rugpijn en spierpijn
 • Maagklachten
 • Rusteloosheid en slaapproblemen

Het kan niet anders dat je al verschillende klachten van jezelf aan deze symptomen van zorgen kunt verbinden. Dat zal zonder twijfel nog meer zijn als we kijken naar de psychische klachten:

 • sneller geïrriteerd zijn
 • ongelukkig zijn
 • een machteloos gevoel
 • Je ziet dingen somber ofwel pessimistisch in

Iedereen kent dit soort symptomen wel. Een leven vol met druk is een leven vol met dit soort symptomen. De gedragsklachten bouwen daar alleen maar verder op door:

 • Erg kritisch zijn
 • Veel lopen snauwen
 • Je eet, drinkt of rookt veel
 • Verminderde concentratie
 • Vergeetachtigheid
 • Creativiteit is ver te zoeken

Kortom, een enorme waslijst met mogelijke negatieve effecten. Ik herkende mijzelf lange tijd in deze lijst en besloot dan ook dat ik deze lijst meer als alle redenen zag om mijn zorgen op te lossen.

Je wilt niet constant in je huidige zorgen blijven voortleven. De dag van morgen is er een met nieuwe kansen. Niet met nieuwe zorgen. Hoe jij naar het leven kijkt, is of het leven kansen of problemen biedt.

Waarom we ons zorgen maken

Mensen maken zich steeds meer zorgen. Naarmate we met meer mensen in contact komen, werken of studeren, beginnen de zorgen met de dag groter te worden. We halen ons veel op de hals, we willen ons naar andere toe bewijzen en gaan teveel nadenken over alles.

Op jonge leeftijd weet je vaak nog niet wat echte problemen zijn. Misschien heb je ooit je ouders er over gehoord. Echt zorgen kunnen ervaren als kind is vrij zeldzaam. Zelfs bij een turbulente opvoeding lijken kinderen op een andere manier met problemen om te gaan.

Als we echter een bepaalde leeftijd bereiken waarbij we niet meer terug kunnen vallen op onze ouders, beginnen we ons voor het eerst echt zorgen te maken. We zien steeds vaker problemen in plaats van kansen. Een lastige presentatie op school of een tentamen waar je al maanden tegenop kijkt. De eerste scheuren zijn zichtbaar.

Dit wordt tegenwoordig alleen nog maar meer door de kracht van social media. We hebben sneller het gevoel dat we iets missen, bijvoorbeeld wanneer we vrienden een leuke tijd zien hebben en wij thuis zitten. Of wat dacht je van de influencers die altijd op vakantie lijken te zijn? Jaloezie kan zelfs tot problemen leiden. Want waarom zijn wij niet zo gelukkig als we op vakantie zijn? En waarom zitten we eigenlijk thuis?

Als mens willen we altijd meer en kijken we veel naar anderen. Dat wat we niet hebben, zorgt ervoor dat we ons druk maken waarom we dit niet hebben. Stop om je druk te maken. Relativeer en ga rustig de situatie bekijken.

Of zorgen maken verkeerd is

Nu denk je mogelijk na het lezen van al het bovenstaande dat het verkeerd is om je zorgen te maken. Dat jij je ook nog eens schuldig moet voelen omdat jij je nota bene zorgen maakt.

Ik kan je met zekerheid vertellen dat het niet verkeerd is om je druk te maken. Het is zelfs goed en volledig menselijk. Het laat zien dat je gevoelens hebt en niet alleen om jezelf maar ook om alles om je heen geeft.

Het is alleen niet goed om zorgen jouw leven over te laten nemen. Op dit moment zorgt alle stress die hieruit voortkomt ervoor dat jij minder lekker in je vel zit. Dat jij je minder op je gemak voelt en onzekerder bent.

En daar moeten we een einde aan maken. Jij gaat je namelijk veel beter voelen wanneer je beseft dat zorgen maken oké is alleen het niet de bedoeling is dat dit je slecht laat voelen.

Hoe je stopt met zorgen te maken

De bovenstaande titel wekt mogelijk wat verwarring op. Want zoals ik je vertel, is het niet nodig om volledig te stoppen met je zorgen te maken. Wat wel nodig is, is dat jij je over 99% van de zaken geen zorgen meer maakt.

Iemand die niet op een berichtje reageert? Een belangrijke presentatie op kantoor of een tentamen van je kind? Het lijkt misschien alsof jij je hier druk over zou moeten maken. Vraag alleen eens aan jezelf:

Wat helpt het om je hier zorgen over te maken?

Is het resultaat echt beter als jij je constant druk maakt?

Of heb je meer rust en dus een betere voorbereiding wanneer jij je problemen accepteert, weet te plaatsen en met zelfvertrouwen de situatie aangaat?

Ik gok het laatste. Dat is namelijk wat voor mij het verschil heeft weten te maken.

Welke tips je helpen om je op lange termijn minder zorgen te laten maken

Ik wil je zoveel vertellen over wat je allemaal kunt doen om je minder zorgen te maken en de overgebleven zorgen minder impact op je leven te laten hebben. Iedere dag weer spreek ik tientallen mensen waarbij ik zie dat ze niet lekker in hun vel zitten.

Ik geef hun altijd de volgende vijf tips tegen zorgen maken mee, waarvan ik zelf al de vruchten heb mogen plukken.

1.Je hebt geen invloed op alles wat er om je heen gebeurt

We hebben als mens de neiging invloed op alles te willen hebben. Als we morgen naar het strand gaan, maken we ons zorgen of het weer wel goed genoeg is. Als we op vakantie gaan, maken we ons druk of er file is. Twee duidelijke voorbeelden van situaties waar je simpelweg geen invloed op kan hebben. Het is mooi weer of niet. Er is file of niet. Natuurlijk, je kunt een andere weg naar je vakantie kiezen of op een andere dag naar het strand gaan. Dat is een oplossing. Maar om je daar druk over te maken?

2. Hoe meer zorgen je maakt, hoe slechter de uitkomst meestal is

Het loont op geen manier om je druk te maken. Het levert je niets op. Het maakt het er kortom niet makkelijker op. In veel gevallen, wordt het zelfs lastiger omdat je met zoveel stress naar een gebeurtenis toe hebt geleefd.

Door je dit te beseffen, pak je situaties anders aan en probeer je zorgen zoveel mogelijk te voorkomen.

3. Iedereen maakt zich zorgen

Tenminste, bijna iedereen. Vrijwel iedereen die je ziet maakt zich net als jou 99 van de 100 keer onnodig zorgen. Het is een van de grootste problemen van onze generatie. Het moment dat jij al je problemen van je af laat vallen, kun je in je leven het verschil gaan maken. Durf jij het aan?

4. De enige die de zorgen kan stoppen ben je zelf

Niemand gaat dit probleem voor je oplossen. Jij hebt het in eigen handen. Zolang je zelf geen actie onderneemt, kan je ook geen verandering verwachten.

5. Stop vandaag nog met jezelf zorgen te maken

Verdiep je in alle manieren om je minder druk te maken. Volg een cursus, lees een boek of praat hier met een specialist over. Er zijn tal van manieren de zorgen te laten varen. En ze zijn allemaal binnen handbereik.

Richard

Leer vandaag nog hoe je je minder zorgen maakt

Leer leven zonder zorgen

Wil je nog meer lezen over dit onderwerp kijk dan eens op ClinicalTrials.gov

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *